Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. studenoga 2019.
Pardon Sanje Modrić

kolumna Institucije? Optuženi bludnik predavat će opet svojoj žrtvi

iStock
iStock
Autor:
Objavljeno: 1. veljača 2018. u 22:54 2018-02-01T22:54:02+01:00

5. siječnja Županijski sud u Splitu neshvatljivo oslobađa optuženog profesora svih mjera zaštite žrtve i svjedoka i ukida mu zabranu rada u školi. Obrazloženje: »primjereno vladanje« tijekom trajanja mjera. Time su mu sudske vlasti omogućile da se vrati na nastavu i on je najavio da stiže 6. veljače. U tome ga ne može spriječiti ni ravnatelj škole koji je, prema riječima roditelja, cijelo vrijeme bio na strani traumatizirane djevojčice i obitelji.

Hrvati nemaju povjerenja u institucije svoje države i po tome su šampioni unutar EU-a. Zašto je tako, svi znamo, ali pogledajmo danas jedan primjer koji će užasnuti svakog normalnog građanina.

Profesor tjelesnog odgoja u splitskoj srednjoj školi – s optužnicom Državnog odvjetništva za bludne radnje nad učenicom – vraća se na nastavu da bi opet radio s djecom i djevojčicom zbog koje je protiv njega pokrenut postupak. U učionici, gdje mora biti zaštićena, žrtva će se ponovno suočiti s osobom koju su roditelji i škola prijavili za seksualno zlostavljanje. On će je ispitivati i ocjenjivati. Kako je to moguće, pitate se, kao i ja. Odgovor je, kao i uvijek, u indolenciji, neradu i bahatosti institucija.

Ovo je priča. Profesor je prije godinu dana prijavljen za »neprimjereno dodirivanje« svoje 16-godišnje učenice, odlikašice po uspjehu i vladanju. U školi se priča da se i ranije ponašao prema djevojčicama na isti način, ali one su pregrizle. Ovoga puta provedena je istraga, ispitana su djeca koja su vidjela što radi i 10. studenoga 2017. objavljena je optužnica. Profesoru je u međuvremenu bio zabranjen rad u školi te približavanje žrtvi i svjedocima. On se sklonio na dugo bolovanje. Trebalo bi nas također zanimati na temelju čega mu ga je liječnik odobrio.

No, da bi suđenje počelo, optužnica DORH-a mora biti valorizirana, ili prihvaćena ili odbačena, a rok je 60 dana. U našem slučaju, međutim, ne samo da to još nije apsolvirano, nego posao još nije ni dodijeljen sucima na odlučivanje. Zakonski rok je istekao, optužnica je i dalje nepravomoćna.

No, 5. siječnja Županijski sud u Splitu neshvatljivo oslobađa optuženog profesora svih mjera zaštite žrtve i svjedoka i ukida mu zabranu rada u školi. Obrazloženje: »primjereno vladanje« tijekom trajanja mjera. Time su mu sudske vlasti omogućile da se vrati na nastavu i on je najavio da stiže 6. veljače. U tome ga ne može spriječiti ni ravnatelj škole koji je, prema riječima roditelja, cijelo vrijeme bio na strani traumatizirane djevojčice i obitelji. Pokušao je stati toj sramoti na kraj tražeći potvrdu da se protiv optuženog nastavnika ne vodi kazneni postupak. No, s još uvijek neporavomoćnom optužnicom, on je tu potvrdu bez problema dobio. Ravnatelj je zatim odlučio da optuženik mora iskoristiti preostali godišnji odmor, ali i to ovih dana istječe. Optuženi zlostavljač vraća se, prema tome, u školu.

Očajni roditelji o svemu su 15. siječnja pismeno obavijestili i pravobraniteljicu za djecu Helenu Pirnat Dragičević tražeći njezinu pomoć. Ali odatle im se nitko nikad nije javio. Kažu: Dobili smo poruku s automata da je naš mail primljen i to je bilo to. U uredu pravobraniteljice za djecu jučer mi nisu dali nikakvo objašnjenje za tu šutnju.

Evo, dakle, kako su kod nas zaštićena čak i djeca, navodno »naše najveće blago«, i to od najgorih gnjusoba. Postupak traje više od godinu dana, a da zapravo još nije ni počeo. Sud kasni kršeći zakonske rokove. Zaštita maloljetne žrtve neshvatljivo se obustavlja. Ministarstvo se ne uključuje. Pravobraniteljstvo za djecu šuti. Pa nije čudo da institucijama vjeruje samo mali postotak beznadnih naivaca. Valjda se moramo pomiriti jer je to Hrvatska.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.