Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1
Sutra: 15° 15° 1
22. travnja 2019.
Pardon Sanje Modrić

kolumna Gromki tajac

Foto NL arhiva
Foto NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 2. kolovoz 2016. u 15:07 2016-08-02T15:07:02+02:00

Vodeće političke snage okupljene u i oko HDZ-a i SDP-a počele su predstavljati svoje izborne programe, ali o ovome u njima ne vidimo ništa. Drastična reforma državne i lokalne uprave i samouprave jedna je od glavnih rak-rana ove zajednice, ali u to se ne namjeravaju pačati ni Milanović, ni Plenković. Hidra s tisućama i tisućama pipaca ostaje. Političari i njihovi puleni mogu i dalje žderati milijarde kuna poreznih obveznike. Red plavih, red crvenih, i tako vječno

New Yorkom upravljaju gradonačelnik i pet pomoćnika te 51 gradski vijećnik. New York ima 8,4 milijuna stanovnika, a budžet za 2017. godinu (koji je usvojen polovicom lipnja!) iznosi im 82 milijarde dolara. U cijeloj našoj državi živi točno upola manje ljudi nego u New Yorku. Ali Hrvatska je – prema unisonom mišljenju svih naših dosadašnjih vlada – puno kompliciraniji administrativni entitet. Pa nama treba 128 gradonačelnika kojima pomaže 213 zamjenika, 20 župana s 50 zamjenika, te 428 načelnika s još 480 zamjenika.

Po broju žitelja, Zagreb je deset puta manji od New Yorka, ali broj gradskih zastupnika je identičan. Na službenim stranicama Grada ispisano je ravno pedeset i jedno ime. Oni odlučuju o proračunu od 8,5 milijardi kuna, 70 puta manjem od njujorškog.

Tokio je ovih dana birao novu vlast, pobijedila je liberalna demokratkinja Yuriko Koike, prvi put žena. U Tokiju živi skoro 38 milijuna stanovnika, 47 puta više nego u Zagrebu. Ta gigantska aglomeracija podijeljena je na 23 uprave. Zagreb, sa svojih 800.000 građana, ima 11 područnih centara gradske uprave.

No idemo onda, recimo, u Prag, koji nam je shvatljiviji jer tamo živi samo oko 1,2 milijuna ljudi. Administracija glavnog grada Češke organizirana je kroz 10 distrikta. U gradskom vijeću sjedi 11 članova.

Vodeće političke snage okupljene u i oko HDZ-a i SDP-a počele su predstavljati svoje izborne programe, ali o ovome u njima ne vidimo ništa. Drastična reforma državne i lokalne uprave i samouprave jedna je od glavnih rak-rana ove zajednice, ali u to se ne namjeravaju pačati ni Milanović, ni Plenković. Hidra s tisućama i tisućama pipaca ostaje. Političari i njihovi puleni mogu i dalje žderati milijarde kuna poreznih obveznike. Red plavih, red crvenih, i tako vječno.

No zato i jedni i drugi obećavaju da će »otvoriti« gomilu radnih mjesta, smanjiti poreze i poticati gospodarstvo i razvoj. S ovolikom i ovakvom administracijom, međutim, neće potaknuti ništa, a na spektakularne najave rezanje poreza možemo se samo gorko nasmijati. Dok s jedne strane bacaš pare na sporu, skupu i lošu uslugu, s druge ti sigurno neće ostati ni krajcara. No to, na žalost, nije sve. Ni takozvana Narodna koalicija, ni »najnoviji« Plenkovićev HDZ, a naravno ni Most, čiji frontmani okolo naokolo daju pompozne intervjue o svojim glavnim adutima za osvajanje vlasti, nisu još ni beknuli ni o eventualnoj reformi pravosuđa iako iz resora diobe pravde i krivde sukcesivno stižu neke od najsramotnijih vijesti unutar ovoga društva. Posljednja je, evo, Glavaš.

Ne zbore naši vrli političari ni slova ni o sivoj ekonomiji koja, kako smo nedavno mogli pročitati, proguta nevjerojatnih 15 posto hrvatskog bruto proizvoda. A to blokira i zapošljavanje, i socijalu, i porezne prihode. Ne hvale se geniji i dobročinitelji, isto tako, ni da će svesti bestidne dužnosničke privilegije na neku pristojnu normalu kako se, na primjer, ne bi moglo dogoditi da good-good Tim Orešković i njegova žena po državnim vilama tjednima naručuju bakanalije za obitelj na teret državnog proračuna – i to je zakonito – dok gladni narod skuplja flaše za litru mlijeka. O takvim stvarima bismo htjeli nešto čuti, a ne o populističkim Potemkinovim selima. Ali o tome čujemo samo gromki tajac.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš