Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 4
Sutra: 19° 19° 4
22. ožujka 2019.
Komentar Sanje Modrić

kolumna Gatare, proročice i slučaj mrtvog djeteta

Lana Peto Kujundžić / NL arhiva
Lana Peto Kujundžić / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 12. rujan 2015. u 16:18 2015-09-12T16:18:37+02:00

Ako roditelji ne dopuštaju da se na njihovo malodobno dijete primijene postupci koje je odredio liječnički tim, bolnica odmah naziva socijalnu službu koja će iza njihovih preporuka stati usmeno, kako se ne bi gubilo vrijeme, a naknadno će svoju odluku dostaviti i u pisanoj verziji, kaže sutkinja Peto Kujundžić

Sutkinja Lana Peto Kujundžić sa zagrebačkog županijskog suda – a riječ je o našoj najuglednijoj sutkinji za mladež – prva je javnosti rastumačila proceduru koja je morala biti odlučno primijenjena u poznatom slučaju dječaka koji je umro nakon što su ga roditelji odveli iz riječke bolnice ne dopuštajući da ga se liječi kemoterapijom.

Nesretne ishode poput ovoga, do kojih može doći kad se u dječje sudbine uplete neukost roditelja, svaki je sustav dužan sprečavati svojim instrumentima, a to je i ovdje bilo moguće da su odgovorne osobe poznavale pravila, objasnila je sutkinja u Večernjem listu.  Efikasan protokol za ovakve situacije postoji samo ga se trebalo pridržavati, a ključni faktor bili su djetetovi doktori, odnosno bolnica.

Ako roditelji ne dopuštaju da se na njihovo malodobno dijete primijene postupci koje je odredio liječnički tim, bolnica odmah naziva socijalnu službu koja će iza njihovih preporuka stati usmeno, kako se ne bi gubilo vrijeme, a naknadno će svoju odluku dostaviti i u pisanoj verziji, kaže sutkinja Peto Kujundžić.

A ako roditelji svoju volju žele ipak provesti galamom i silom, tada bolnica poziva policiju da ih u tome spriječi kako bi se potrebno liječenje moglo nastaviti odmah i bez prekida.  Prije nego što smo ovo čuli, u medijima se danima raspravljalo o tome tko je što bio dužan učiniti da bi dijete bilo spašeno, ali bez osobitog rezultata, iako su u traženju krivca unutar sustava sudjelovali razni sugovornici.

Saznali smo da je u ovu groznu priču bio uključen i Centar za socijalnu skrb koji je pokrenuo neku sporovoznu intervenciju određivanja skrbnika koju nije na vrijeme dovršio. A čuli smo i predstojnika Klinike za pedijatriju KBC Rijeka dr. Gorana Palčevskog kako izjavljuje sljedeće:

– Otac je doslovno na silu uzeo dijete iz bolnice. I što sam mogao?

No, stvari, izgleda, ne stoje baš tako. Bolnica nipošto nije bila bespomoćna kao što sugerira dr. Palčevski, a što su točno bili obavezni učiniti, razgovijetno je i njima i svima ostalima objasnila sutkinja Peto Kujundžić.

Reklo bi se, znači, da javni mehanizam jest zakazao, i to odmah, već na prvoj stepenici. Državno odvjetništvo u Rijeci sada istražuje hoće li dječakove roditelje kazeno goniti. Ali reakcija DORH-a, kao jedne od posljednjih stepenica u lancu odgovornosti, ne može popraviti dojam da je sustav loš i da ne radi svoj posao kako treba, pogotovo nakon što se tragedija već odigrala. 

A također bi trebalo usmjeriti pažnju i prema raznim, naoko perifernim instancama, koje sada nitko ne poziva na red, premda bi trebalo jer se one ne mogu praviti da ih se sve ovo ne tiče, niti bi smjele biti ekskulpirane od suodgovornosti, pa čak i za ovo posljednje nadriliječeno mrtvo dijete.

Neobrazovanih, zaluđenih i zatucanih ljudi uvijek će biti. Nekome će uvijek pasti na pamet da će ga, bolje od liječnika, spasiti bacanje karata, gatara, crna magija, »kiropraktičar« Pavlović koji tuče pacijente bičem ili zadrta vjerska dogma.

No prošetajmo se, na primjer, bilo koje večeri daljinskim upravljačem po programima lokalih televizija pa ćemo vidjeti kako sustavno i bez ikakvih posljedica zloupotrebljavaju koncesije koje im je dalo ovo društvo. Nema skoro ni jedne koja se noću ne pretvara u sumanuto carstvo vračara i proročica koje telefonom liječe naivne ljude. Netko će reći tko im je kriv. Ali glupost nije kažnjiva. A nadriliječištvo i zloporaba medija jest.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka