Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 2
Sutra: 19° 23° 2
23. travnja 2018.
Pardon Sanje Modrić

kolumna Drsko lice korupcije

Zdravko Marić 2010. dobio od HPB-a kredit sa smanjenom kamatom koja se odobravala samo zaposlenicima te banke / Foto Denis LOVROVIĆ
Zdravko Marić 2010. dobio od HPB-a kredit sa smanjenom kamatom koja se odobravala samo zaposlenicima te banke / Foto Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 20. travanj 2017. u 21:11 2017-04-20T21:11:00+02:00

Nije percepcija korupcije kod nas pala s neba. Poslovično loši, lani smo opet dodatno kiksali i eto nas u kategoriji »korumpiranih zemalja«. A čeka nas i novi pad jer kakva tek megakorupcija natkriljuje sve ovo što se sada razlijeva iz Agrokora

Izgleda da je ministar Zdravko Marić 2010. godine dobio od HPB-a kredit sa smanjenom kamatom koja se odobravala samo zaposlenicima te banke. Zašto je Marić došao do tog jeftinog kredita? Zato što je kao državni tajnik u Ministarstvu financija – a u tadašnjoj Kosoričinoj Vladi to je ministarstvo vodila Martina Dalić – imenovan i predsjednikom Nadzornog odbora državne poštanske banke. Time, naravno, nije postao »zasposlenik banke«, niti je po toj osnovi mogao aplicirati za kredit. Ali tadašnja uprava bila je očito slaba prema državnom dužnosniku koga je politika instalirala u njihov Nadzorni odbor da šiti interese hrvatskih građana. I kredit mu je odobren.

Ta priča, za koju do sada javnost nije znala, pojavila se u kontekstu priprema za glasanje o povjerenju Zdravku Mariću koje pokreće SDP zbog sumnji da je Marić, kao bivši Todorićev direktor, suodgovoran za aferu Agrokor i financijske dubioze zbog kojih se koncern na koncu urušio. Ako je to s Marićevim kreditom točno, a čini se da jest, to se zove korupcija.

U Hrvatskoj je tolerancija na korupciju ravna nuli. Marićev kredit je samo kap, povijest korupcije znamo. A kapi samo cure, kao kiše u Makondu. Evo, vijećnici HDZ-a izglasali su da koncesiju za Zlatni rat u Bolu na Braču dobiva »investitor« iz Zagreba, ljuska bez zaposlenih, s temeljim kapitalom od 20.000 kuna. I iskustvom vođenja derutnog kafića u zagrebačkom Domu sportova. Korupcija, dašta.

Imamo zakone, sudove, u EU rekordan broj sudaca po glavi stanovnika, povjerenstva, komisije i još gomilu mehanizama koji bi trebali sprečavati sve oblike korupcije, ali od svega toga ništa. Samo mali broj koruptivnih ekscesa postane javno vidljiv, većina je pomno zakopana u zavjetrinu. Ali u kostima se osjeća sila tih pozadinskih mehanizama iz kojih se deriviraju moć i novac u Hrvatskoj. Nije ta percepcija korupcije kod nas pala s neba. Poslovično loši, lani smo opet dodatno kiksali i eto nas u kategoriji »korumpiranih zemalja«. A čeka nas i novi pad jer kakva tek megakorupcija natkriljuje sve ovo što se sada razlijeva iz Agrokora.

No, kod nas nema uzmaka. Drsko lice korupcije otvoreno se ceri građanima i s pozornica za lokalne izbore. U Zagrebu se kandidira Milan Bandić s tri optužnice DORH-a koje mu vise nad glavom, i to je posve zakonito. Nije mu zabranjeno da izlazi pred birače s tim teretom na obrazu. Takav je obraz naših zakonodavaca u Saboru.

U Varaždinu ćemo gledati i bivšeg HSLS-ovca Ivana Čehoka koji se preporuča za gradonačelnika s tri potvrđene optužnice. Taj pisac udžbenika iz etike poziva se na »veliku podršku građana« i na maksimu da smo »svi mi nedužni dok nas ne proglase krivima«. Točno je da smo »mi« nedužni, ali on bi mogao biti proglašen krivim za marifetluke u kojima je, prema materijalu kojim raspolaže optužba, oštetio Grad Varaždin za preko 50 milijuna kuna. No milijuni su postali tričarija za naše političke »elite«. I zato je Čehok uvjeren da mu kazneni postupci neće biti teret u izbornoj utrci.

Pa možda stvarno ni neće. Ovo društvo je toliko sviklo na korupciju da većina možda više i ne razaznaje o čemu je gdje riječ. Pa Marić vrlo uredno otplaćuje kredit, obrecnut će se advokati. Pogled se zamutio. A kod koga nije, eto mu Njemačka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka