Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Čitanka
Čitanka
Autor:
Objavljeno: 7. prosinac 2010. u 13:16 2010-12-07T13:16:48+01:00

Užasno je zanimljivo bilo suđenje Rončeviću i Bačiću za aferu kamioni jer je još jednom vrlo jasno razotkrilo kako se u Hrvatskoj obavljaju najozbiljniji državni poslovi i kako se ne smiju obavljati.

Prije nego što će dobiti četiri godine zatvora, Rončević je, na primjer, u sudnici prostodušno priznao da je 2003. preuzeo MORH kao božji volek. Nije imao blage veze o tome kako to ministarstvo uopće funkcionira, a još manje se snalazio u složenim pitanjima vojske i oružanih snaga.

Već i sama organizacija MORH-a bila mi je »nerazumljiva i nejesna«, izjadao se Rončević. U tom košmaru morao se, kaže, jako oslanjati na suradnike, pri čemu, naravno, nije bio kadar prosuditi koji je savjet dobar. Svi suradnici kao da su mu se obraćali na kineskom. Povjerio se sudu da mu ni cijeli mandat nije bio dovoljan da se »uputi u sve dijelove« MORH-a, stroja sa 32.000 ljudi kojim je došao upravljati. Rončević je, međutim, brže bolje prihvatio položaj, plaću i čast ministra obrane. Nije Sanaderu rekao da on to ne bi jer se u to ama baš ništa ne razumije. Skromni pravnik iz Našica sjetio se da je u ministarskoj fotelji četiri godine sjedio beznadno dezorijentiran tek kad su ga dovukli pred sud da brani jednu od svojih odluka.

Navodno stresno iskustvo iz MORH-a, o kojem je Rončević uzrujano progovorio tek kad ga je stislo za vrat, nije ga nimalo naučilo pameti. Poslije MORH-a, spremno je sjeo i u fotelju ministra unutarnjih poslova. Da je Rončević mislio čega se prihvaća, možda se sada ne bi morao pakirati za zatvor. To bi trebala biti jedna od snažnih pouka ovoga slučaja za sve. Druga je pouka možda još vrednija. Prije nego što će ga osuditi na dvije godine zatvora, Rončevićev prvi suradnik Ivo Bačić branio se da je u direktnoj pogodbi s tvrtkom Eurokamion sudjelovao po izričitim uputama ministra i da je »samo« slušao Rončevića. Za štetu od preko 10 milijuna kuna, ne može, prema tome, biti odgovoran on, Bačić, nego gazda koji je naredio da se provede sporni postupak.

»Porezni obveznici ne plaćaju službenike da budu poslušni«, odgovorila je Bačiću sutkinja Jasna Smiljanić obrazlažući presudu.

U zemlji u kojoj se ministri vade na premijera, veliki stručnjaci na svoga direktora, šef carine na predsjednika stranke, predsjednici uprava javnih poduzeća na političku direktivu, novinari na urednike, a računovođe na vlasnika tvrtke, dugo se s nekog suda nije čula tako efektna i tako generalno važna rečenica.

Ovdje tek treba utuviti u glavu da svaki profesionalni i politički položaj nosi svoju odgovornost i da se slijepa podanička poslušnost uglavnom mora osobno platiti. Ako to ne postaje jasno sada, kada Sanader organizira američka predavanja dok se njegovi poslušnici bakću s istragama i sudskim procesima, onda neće biti jasno nikad.

Treća je pouka također strašno bitna. Sud je naglasio da je težina kazne za Rončevića i Bačića, koja uključuju i obeštećenje države za štetu od 10 milijuna, primjerena visokim pozicijama ministra i njegovog pomoćnika. Što viši položaj, to veća odgovornost. Presuda Rončeviću i Bačiću doista djeluje kao čitanka za hrvatske moćnike, i to kao dosta dobra čitanka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.