Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 6
Sutra: 13° 13° 6
16. prosinca 2019.
Komentar Sanje Modrić

Komentar Bajbaj Martina, sorry Mirela

Martina Dalić, Mirela Holy / Novi list
Martina Dalić, Mirela Holy / Novi list
Autor:
Objavljeno: 15. svibanj 2018. u 14:52 2018-05-15T14:52:57+02:00

Kako samo milimikronski sitan, pa skoro i komičan, izgleda danas slučaj Mirele Holy zbog koga je prije šest godina izletjela iz Milanovićeve Vlade. I kako sitničavi u današnjem kontekstu sami sebi možemo izgledati mi koji smo tada javno podržali njenu smjenu

Stvarno nije bilo druge, kao što sam pisala još u petak, potpredsjednica Vlade odlazi. »Dogovorili smo se«, rekao je jučer Plenković hvaleći na sva usta i nju i navodno izvanredne uspjehe operacije Agrokor. Ali za medije nema pitanja, kratak rez, idemo dalje.

Ovo Plenković nije želio, ali okolnosti su ga natjerale da proguta žabu kad se omča već jako stegnula i oko njegovoga vrata. S novim jučerašnjim mailovima Martine Dalić i »Kolektiva« stigla je i nova bitna informacija, a čvrsta kao beton. Premijer je, dakle, znao da mu lex Agrokor piše Dalićkina neformalna družina koja strategiju kuje mimo institucija i po »niskoprofilnim« restoranima. Cijelo su ga vrijeme informirali, sve je znao i ministar financija Zdravko Marić. A kad se pod gotov brokersko-konzultantsko-odvjetnički posao potpisao i Sabor, svi su se autori odmah sretno uposlili na provedbi zakona koji su sami sastavili. Nezamjenjivi eksperti od bankrotiranog su Agrokora inkasirali pola milijarde žive love.

Plenković je, dakle, lagao građanima. A kad se i to saznalo, što da radi? Ili ona – ili uskoro oboje.

Nevješt se pravio mjesecima i uvjeravao cijeli svijet da je Martina Dalić nesebična junakinja i stručnjakinja koja za sve nas spašava državu, radna mjesta i gospodarstvo. Ostao je pritom čak i kad je zbog sukoba interesa morao žrtvovati Antu Ramljaka, jednoga od Dalićkinih zakonopisaca. A posve se zapetljao ovih posljednjih nekoliko dana, otkako je Index raspalio s aferom Hotmail. Prvo je bilo »nije to ništa novo« i nema tu ničega. Zatim je izjavio da on sigurno neće kusati ničije zloporabe. Ako ih je bilo. Onda je najednom najavio analizu mailova iz edicije Borg, polako, ta još uvijek ih nije stigao pažljivo pročitati.

Ministrica Dalić u međuvremenu je interes javnosti za njeno poslovanje proglasila krvožednim i niskim strastima. Da sve djeluje manje dramatično, Plenković ju je ispratio s hvalospjevima prikazujući taj iznuđeni rastanak kao nuždu zbog varljive »percepcije«. Časni otpust. Nitko nije ništa kriv. Nije bilo vremena pa su se (možda) desile manje greške.

Jučer je na televiziji nešto komentirala bivša ministrica Mirela Holy pa sam je se sjetila. Kako samo milimikronski sitan, pa skoro i komičan, izgleda danas njen slučaj zbog koga je prije šest godina izletjela iz Milanovićeve Vlade. I kako sitničavi u današnjem kontekstu sami sebi možemo izgledati mi koji smo tada javno podržali njenu smjenu.

Mireli Holy presudio je taj neki mail koji je poslala u HŽ moleći da se ne daje otkaz tajnici predsjednika uprave, ženi nekog člana SDP-a. Stvar je izašla van i Holy je morala dati ostavku. Tadašnji premijer rekao je da ljestvicu poštenja dužnosnika treba podići visoko. Skoro da se treba ispričati Mireli Holy što joj je politička karijera upropaštena jer je pokušala zaštititi jednu anonimnu tajnicu.

Sve smo radili kako treba, najbolje što se moglo, ponavljali su jučer Plenković i Martina Dalić, »i to su činjenice«.

No činjenice su sasvim drugačije. Naš sustav ne funkcionira. Vječna korupcija, zakulisni dogovori, laži i zakulisni milijuni. Zbog toga i jest bio moguć Todorić. A ništa se poslije njega nije promijenilo. Zato bajbaj Martina, napokon. I sorry, Mirela.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.