Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 26
Sutra: 9° 9° 26
26. siječnja 2020.
Komentar Sanje Modrić

Komentar Austrija do 10 godina zatvora, Hrvatska malo uvjetne

Foto G. Stanzl / PIXSELL
Foto G. Stanzl / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 19. svibanj 2018. u 16:52 2018-05-19T16:52:15+02:00

Što će biti s Bosančićem i još četvoricom koji su, kao i on, toga dana ekspresno završili u bajboku zbog iste stvari, kakvu će im pokoru odmjeriti sud, tek ćemo čuti

Svi se u Hrvatskoj čudom čude što je u Austriji kazna za pokazivanje fašističkih sentimenata – do 10 godina zatvora. Čudila sam se i ja, nisam znala, a u Hrvatskoj imam sasvim drugačije iskustvo, a s njime, očito, i tragično pošemerene kriterije.

No, evo, kako kažnjava Austrija za kukasti križ na ovratniku i razna druga očitovanja bliskosti s krvavim fašističkim despocijama saznali smo nekidan, kada je stanoviti HDZ-ovac iz okolice Splita Anđelko Bosančić uhapšen na manifestaciji u Bleiburgu. Austrijski inspektor priveo ga je kad je vidio da je podigao ruku u zrak i to je bilo dovoljno da ga se na 14 dana deponira u rešetke. Oduzete su mu sve isprave, od austrijske države dobio je odvjetnika po službenoj dužnosti i čeka se suđenje.

Što će biti s Bosančićem i još četvoricom koji su, kao i on, toga dana ekspresno završili u bajboku zbog iste stvari, kakvu će im pokoru odmjeriti sud, tek ćemo čuti. No tih mogućih deset godina iz austrijskog kaznenog zakona ovdje zvuči totalno nevjerojatno. Čujemo sada da se fašizam tamo sankcionira kaznama koje su zapriječene za ubojstvo ili oružanu pljačku.

Teško to ide u tintaru nama ovdje koji smo, recimo, u nevjerici gledali kako sutkinja oslobađa Horvatinčića i nauživali se drugih slučajeva u kojima je hrvatsko pravosuđe pokazivalo koliko se duboko može zahiriti i kako se beskrajno može razvlačiti put do bilo kakve presude. Ali osobito smo zbunjeni samom visinom kazne u našoj sestrinskoj državi, također članici EU-a. Kako je moguća tolika diskrepanca između našeg i njihovog razumijevanja nedopustivog ponašanja? To je, pak, pitanje za naše saborske zakonodavce i vlade koje dostavljaju zakone svojim glasačkim mašinerijama, a ti akti često vežu ruke čak i sucima koji bi odrapili puno veće kazne, ali ne mogu jer takve nisu propisane. I tako se naše društvo navikava – a već se skoro sasvim i naviklo – da vrlo često prolaze lišo prestupnici sviju vrsta, a pogotovo ovi kojima srce veselo zakuca na spomen Pavelića i Hitlera. Njihova se »ljudska prava« štite ekstenzivnom primjenom obrane sa slobode, suđenja u kojima su utvrđene ozbiljne povrede procedure vraćaju na ponovni postupak istim vijećima, a suci koji potpisuju groteskne presude ostaju u sustavu do mirovine.

Zato valjda i bivši dugogodišnji HDZ-ov splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, s kojim je Bosančić išao na put u Bleiburg, smatra da je prikladno stati u zaštitu svoga stranačkog druga jeftinim opaskama o »mirnom i pristojnom čovjeku i istaknutom članu dugopoljskog HDZ-a« koji nikad ne bi... i tako dalje. Zato se šef dalmatinskog HDZ-a Ante Sanader usudi uvjeravati javnost kako je Bosančić »uhićen zbog gluposti«, a ostali se usude tvrditi da on »nije ništa loše mislio«, da je možda podigao ruku da se počeše po tjemenu ili da ga je ubo komarac pa je makinalno zamahnuo desnicom da ga otjera.

No, Bosančić ih je sve iznenadio jer je na koncu ipak priznao austrijskim istražiteljima da je salutirao fašističkim pozdravom. I priznanje se lakše izgovori kad je stav tvrd, a kazna takva da se imaš čega bojati. Kod nas nema tog straha, pogotovo kad su ovakvi ispadi u pitanju. Ideš kući, eventualno malo uvjetne i vozi dalje. Pa jasno onda da se mi ovdje svemu normalnome čudimo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu