Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
21. siječnja 2020.
Komentar Sanje Modrić

Komentar Agrokor: Drži vodu dok majstori odu

Foto: D. JELINEK
Foto: D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 22. svibanj 2018. u 16:18 2018-05-22T16:18:44+02:00

Netko bi stvarno trebao javiti Plenkoviću i njegovim nervoznim papagajima da je ovdje ustavno prihvaćeno kapitalističko uređenje u kome se svatko ima pravo boriti za svoje financijske i druge poslovne interese svim dopuštenim sredstvima

Nagodba je najvažnija stvar u državi jer ona spašava hrvatsko gospodarstvo. Operacija se mora privesti kraju. Svi su dužni dati svoj puni doprinos da omoguće konačno rješenje. To su eksplicitne poruke premijera i sada već bivše Hotmail potpredsjednice Dalić, ostalih članova Vlade, HDZ-a i privremene uprave, pa i predsjednice Republike, koja se povremeno probudi iz sna i šalje naokolo svoja paušalna upozorenja.

No, danas, samo 50 dana do isteka već jednom produženog roka za dogovor vjerovnika, nered caruje, a glavni povjerenik i njegova pomoćnica Irena Weber na njega reagiraju otresito, tankih živaca i kratkog fitilja, obuzeti političkim ciljem svog imperativnog mandata.

U nedjelju su krvnički napali upravu Francka, koja prigovara zbog netransparentno i nekorektno vođenog postupka, iako je Francku i Visoki trgovački sud u velikoj mjeri već dao za pravo. Fabris i Weber time su se samo pridružili konstantnim Vladinim optužbama na račun »interesnih grupacija« koje zbog svojih samoživih partikularnih računica kvare idilu sretne nagodbe. Uvredljivi epiteti lijepe se na čelo nezadovoljnih i sumnjičavih – a osim Francka ima ih još, tu su Adris, Agram i drugi. U najboljoj maniri dogovorne ekonomije, i s političkih se govornica moralizira o njihovoj sebičnoj uroti protiv nagodbe, dijele im se packe i ucjenjuje ih se »općim interesom«.

Netko bi stvarno trebao javiti Plenkoviću i njegovim nervoznim papagajima da je ovdje ustavno prihvaćeno kapitalističko uređenje u kome se svatko ima pravo boriti za svoje financijske i druge poslovne interese svim dopuštenim sredstvima. Zar Plenković i Peruško očekuju da će tvrtke kojima prijete ogromni gubici, financijeri Agrokora i njegovi dioničari unaprijed odustati od te borbe samo zato što Vladi odgovara da se oni pokriju ušima i prihvate svaku shemu koju nažvrlja privremena uprava?

A shema propušta na sve strane, pri čemu se rupe pokušavaju na brzaka krpati novim i novim maštovitim idejama i rješenjima. Fabris Peruško odlučio je ignorirati naloge Visokog trgovačkog suda da objelodani dokumentaciju koju drži u sefu umjesto da je svima pruži na uvid. Vlasnički statusi u Agrokoru još uvijek nisu točno utvrđeni. U Ramljakovom privremenom vjerovničkom vijeću sjede i predstavnici skupina čiji je legitimitet potrošen jer su im već plaćeni svi dugovi ili veliki dio. Koliko, ne zna se točno. A glavni povjerenik nonšalantno izjavljuje kako više nema vremena da se na temelju preostalih stvarnih potraživanja konstituira legitimno vjerovničko vijeće.

S koncepcijom »zrcalnih društava«, novih kompanija u koje će biti preneseno samo zdravo tkivo, propada malim dioničarima sve što su u Agrokoru imali, ali i državi koja se, međutim, pravi mutava, fućka joj se za porezne obveznike. U toku su kombinacije sa Sberom oko Mercatora, koje bi Putinovim bankama automatski osigurale možda i 50-postotno vlasništvo u Agrokoru. Nema kreditora za refinanciranje 1,06 milijardi eura roll-upa.

Slijedom tih činjenica, Peruškova je živčanost razumljiva. Ona ukazuje na veliku nesigurnost da proces ide legalnom i legitimnom završetku. Klempava nagodba znači niz tužbi protiv Republike Hrvatske. Ali Plenkoviću je važno samo to da stvar »drži vodu dok majstori odu«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.