Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. siječnja 2020.
Komentar Sanje Modrić

Komentar Afera stečaj: Kako nitko ništa nije vidio?

Afera stečaj: Kako nitko ništa nije vidio?
Afera stečaj: Kako nitko ništa nije vidio?
Autor:
Objavljeno: 18. studeni 2017. u 18:04 2017-11-18T18:04:36+01:00

Ah, svega si se tamo mogao nagledati – kaže mi. – Toliko su bili presigurni da im se ništa ne može dogoditi da su preda mnom nosili po kući torbe novaca. Što si vidio, nisi vidio. Ali ta priča nije mogla dobro završiti

Zagreb je selo moje malo. Ne možeš vjerovati koga sve tko poznaje i iz kakvih situacija. Tako mi sada jedna osoba priča o ovoj ekipi pritvorene sutkinje Trgovačkog suda Vesne Malenice, stečajnog upravitelja Pere Hrkaća i nekadašnjeg Severininog momka Milana Lučića, »kontroverznog poduzetnika«, kako se to u Hrvatskoj umilno kaže.

Ta je osoba dugo zalazila u njihove kuće da bi povremeno obavljala sitne, radničke usluge skoro za sve njih. Oni su preporučivali jedni drugima ljude od povjerenja, koji su šutke izvršavali što im je rečeno za svoju nadnicu i gledali svoja posla.

– Ah, svega si se tamo mogao nagledati – kaže mi. – Toliko su bili presigurni da im se ništa ne može dogoditi da su preda mnom nosili po kući torbe novaca. Što si vidio, nisi vidio. Ali ta priča nije mogla dobro završiti.

Nema veze, ovo je mali detalj, ali postavlja se pitanje kako to da kompletan sustav svih ovih deset, a možda i više godina, nije primijetio ono što sa strane odmah vidi skromni najamnik zdravih očiju. A sustav nije vidio ništa.

Sutkinja Malenica trpala je prekoredno stečajnom upravitelju Hrkaću propale tvrtke pred očima svojih kolega na Trgovačkom sudu. Samo u studenom 2016. godine, osam puta je iskoristila svoje diskrecijsko pravo da stečajeve povjeri Peri Hrkaću, a ne stečajnim upraviteljima čija imena, prema slovu zakona, izbacuje kompjutorski program.

Još davne 1999. imenovala je Malenica Hrkaća da upravlja svojim prvim stečajem, bila je riječ o Komercijalnoj banci, a od nje je s vremenom preuzeo još 50 trgovačkih društava u nevolji. Veći stečajevi, s puno imovine, obično bi bili njegovi.

Iz stečajne mase kolabiranih poduzeća, družina je navodno izvlačila novac kojim su sebi gradili kuće, renovirali kupaonice i terase, financirali privatni biznis i lagodan život. U tvrtkama u kojima je otvoren stečaj, zapošljavali su nećake, sinove, sestre i prijatelje. Svojim su adlatusima isplaćivali honorare za nepotrebne i nepostojeće poslove. Proglašavali su privatne kredite otplaćenima. Za usluge i krivotvorene papire poklanjale su se kuće.

Sutkinjin otac otkupio je na dražbi za sitan novac nekretninu Štedbanke i poslije je prepisao na kćer. U Zagrebu se priča da su za svoj brk iznajmljivali poslovne prostore propalih kompanija. Radnici tvrtke u stečaju renovirali su sutkinji Malenici kancelariju, opremili je klimom, frižiderom i štednjakom. Glumina banka u stečaju, pod Hrkaćevom je palicom kupila od Lučića kamp u Makarskoj koji je Lučić nadalje nastavio komercijalno koristiti. I tako dalje, i tako dalje. Stečaj Glumina banke nije okončan ni nakon 15 godina.

I nikome, ništa i nigdje, nije bilo sumnjivo. Koliko je poznato, jedini su se, kroz sve to vrijeme, pobunili radnici i sindikat Gredelja. Hrkać je Gredelj u stečaju preuzeo 2012. godine. Od 1.467 radnika ostalo ih je 420, ostali su otpušteni. Iz Gredelja su više puta tražili da se Hrkaća razriješi i skine im ga se s vrata, ali ništa nije pomoglo. Prosvjedovali su 2015., pisali prijave DORH-u, pisma s prijedlozima Plenkoviću i Butkoviću.

Dobro je da je postupak ipak pokrenut. Bravo Gredeljevci. Ali 10 godina! Pa kamo je sustav gledao?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.