Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
27. siječnja 2020.
Odgovor Vojku Obersnelu

Robert Frank: Novi list je na pozicijama moderne i poštene Rijeke i Hrvatske

Robert Frank, Foto: D. ŠKOMRLJ
Robert Frank, Foto: D. ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 8. ožujak 2017. u 10:36 2017-03-08T10:36:00+01:00

To što je Obersnel kao gradonačelnik rekao o Novom listu i meni kao glavnom uredniku, stavljajući nas u kontekst »konzervativne revolucije«, nezabilježen je incident u pluralističkoj, tolerantnoj, našoj Rijeci

Zgrožen sam. Svačim su me kao novinara častili. Ali baš da provodim »konzervativnu revoluciju« u suradnji s Vladom, predsjednicom i medijima poput HTV-a... Dajte, gradonačelniče, molim vas...

Kad jedan gradonačelnik, pa bio to i riječki Vojko Obersnel, ovako etiketira novu vlasničku strukturu, novog glavnog urednika i uređivačku politiku Novog lista, može se zaključiti da je to opasan presedan. Toliki da bi, recimo, vodstvo SDP-a, stranke kojoj, koliko mi je poznato, unatoč brojnim i višegodišnjim neslaganjima s centralom i dalje pripada, trebalo reagirati i opomenuti Obersnela da se ne petlja u uređivačku politiku i slobodu pisanja Novog lista. Sve dok smo, a to jesmo i bit ćemo i za vrijeme Franka i nakon Franka, na poziciji moderne, europske, poštene Rijeke i Hrvatske.

Time što je napravio, svrstavajući Novi list i mene kao glavnog urednika na, ispada, neprijateljsku, desnu, konzervativnu stranu hrvatske političke podijeljenosti, Obersnel si je zabio autogol. Pokazao je netrpeljivost prema onima koji u nekim stvarima možda i ne misle kao on, a da pritom nisu tendenciozni. To što je kao gradonačelnik rekao o Novom listu i meni kao glavnom uredniku, stavljajući nas u kontekst »konzervativne revolucije«, nezabilježen je incident u pluralističkoj, višenacionalnoj, tolerantnoj, našoj Rijeci koja svakog dobronamjernika, odakle god došao i kakvo mu god porijeklo bilo, dočekuje raširenih ruku i otvorenog srca. E to je, gradonačelniče, naša Rijeka i naš Novi list.

Bianco mandat

Prozvati Novi list i mene osobno dijelom »konzervativne revolucije« besmisleno je isto kao i postaviti tezu, gradonačelniče, da ste u proteklih 17 godina toliko dobro vodili gradsku upravu i kvalitetno upravljali projektima da bi vam zatvorenih očiju trebalo dati »bianco« mandat dokle god poželite. Mi pišemo ono što je realno, trudimo se, sve provjeravamo i po više puta, svjesni društvene odgovornosti koju imamo. Za razliku od vas, mi ne napadamo »ad hominem«. U dva mjeseca otvorili smo niz javnosti zanimljivih i za kvalitetu naših života važnih tema. Ne kalkuliramo, ne procjenjujemo kome naši tekstovi donose političku štetu, a kome političku korist. Takvom se analitikom bavi riječki gradonačelnik.

Znam da su Obersnelu potrebne teške, kontradesničarske, često nažalost i nesuvisle teze radi mobiliziranja i pridobivanja lijevih glasova. Pa to je čak i legitimno. I upravo u tom grmu leži zečić! Izbori idu, a Obersnel, svjestan stanja u gradu i Gradu, pomalo gubi živce.

Drveno željezo

Sintagma »konzervativna revolucija«, koju je gradonačelnik Obersnel upotrijebio u pokušaju diskreditacije našeg lista, s tezom da smo koncepcijski otišli udesno ili tko zna gdje, ustvari je oksimoron, nešto poput »drvenog željeza« ili, primjerice, kao da netko kaže »živi fosil«, »originalna kopija«, »mudra budala«... Gradonačelnik Obersnel je tom sintagmom, stavljajući je u pogrešan kontekst, napravio pravu malu zbrku, no dobro, tko radi taj i griješi....

Pa traži odgovorne, traži dežurne krivce. U Novom listu i meni. Neće ići, gradonačelniče! Tekstom o Novom listu i meni kao »dijelu konzervativne revolucije« neformalno ste otvorili kampanju. Jer sad ćete, umjesto da javnosti objasnite zašto smo zastali i zaostali u razvoju, potpuno predvidivo, pokušati okrenuti pilu naopako.

Sad ćemo mi u Novom listu biti krivi za sve. Sad ćete kampanju graditi na strašenju Riječana izmišljenim desničarskim, konzervativnim demonima koji žele uništiti lijevu Rijeku. Klasičan, jeftini, ispolitizirani, logikom osiromašeni PR. Kaže jučer Obersnel da se »Rijeku želi pokoriti«. Ma tko, gradonačelniče, misli Rijeku pokoriti? Tko, navedite, imenom i prezimenom! U Novom listu nas ima puno sudionika Domovinskog rata koji smo spremni stati na branik Rijeke i Domovine! Samo ne znamo protiv koga.

Protivnici zidova

Kako god, Novi list želi pomireniju, ideologijama što manje opterećenu Hrvatsku, politiziranu samo do one nužne i prihvatljive granice iza koje to vodi u neki novi, bolji, kvalitetniji život. Protiv smo ekstrema svih vrsta. Mi, novolistovci, protivnici smo podizanja zidova i težimo gradnji mostova. Mi stalno preispitujemo hrvatsku i riječku stvarnost. Kritiziramo državnu vlast, i Vladu i predsjednicu kad smatramo da je kritika opravdana i utemeljena. I onda je to Obersnelu, valjda, prihvatljivo. To može! No kad SDP-ovac Đujić napiše da je predsjednica glupa k'o k..., Obersnel šuti! Gdje je nestao čovjek, gradonačelniče, koji neće dopustiti ovako primitivni seksizam u hrvatskoj politici, vulgarni seksizam koji dolazi iz stranke socijaldemokratske orijentacije koja upravo danas, s cijelom Hrvatskom, ponosno slavi Dan žena?! E sad, kad iz pera naših novinara poteku riječi argumentirane kritike o Gradu, gradonačelniku i gradskim komunalcima, o nezavršenim i davno zamišljenim, a nikad realiziranim projektima, onda smo Novi list i ja »dio konzervativne revolucije«.

A možda Obersnelu smeta što je Novi list objavio niz prekrasnih tekstova o pokojnom fra Serafinu Sabolu, gvardijanu Trsatskog svetišta. Po gradonačelniku možda i to možemo svrstati u »desnu konzervativnu revoluciju«. Možda mu smeta što je takve tekstove, od kojih je i desničarima srce zaigralo, napisao naš kolumnist i cijenjeni uvodničar Branko Mijić (sad više ni ja ne znam što je kolega Mijić; desničar, ljevičar...). Možda mu smeta što je o fra Serafinu, tom dobrom čovjeku koji Hrvatsku nije umjetno i nepotrebno dijelio na desnu i lijevu, tekst napisao i naš novi kolumnist Marin Miletić, vjeroučitelj i humanitarac, čovjek kakav nam treba: Rijeci, Novom listu, društvu i djeci kojom se on sustavno bavi.

Otvaranje tema

Nego, kako novina s desetak, doslovno desetak vrhunskih kolumnista lijeve političke orijentacije koji svakodnevno »deru« po svemu što je milimetar desnije od ljevice (a što je njihovo apsolutno pravo) može biti dio »konzervativne revolucije«? Novina koja je u 60 dana mog glavnouredničkog mandata objavila intervjue sa Željkom Jovanovićem, Sinišom Hajdašom Dončićem, Zlatkom Komadinom, pa i s vama, gradonačelniče, i s vama, ali i s Ivom Dujmićem, i to dva puta, pa s Oliverom Frljićem, Davorom Bernardićem, Viktorom Peršićem i Fernandom Kiriginom, Ankom Mrak Taritaš, Borisom Jokićem (većina SDP-ovci)... Kako, dakle, takve novine mogu biti dio »konzervativne revolucije?« Trudim se to razumjeti, ali ne mogu.

Dobro, svi mi znamo što gradonačelniku smeta – otvaranje tema koje su, spletom okolnosti, neko vrijeme bile zapostavljene, a važne su za Rijeku i Riječane. I sad se gradonačelnik boji kako će mu to utjecati na kampanju. No mi tekstove ne pišemo i teme ne pripremamo ovisno o želji i interesima bilo kojeg političara. Oni koji me poznaju kao glavnog urednika i novinara, znaju kako reagiram kad u ruci imamo dobar materijal - raspalimo ga! To je jedino novinarski. Sve ostalo je demagogija.

A što se tiče reagiranja koja gradonačelnik kaže da mu ne objavljujemo, mogu samo reći, i time ću završiti: smisao reagiranja je reagiranje, a ne korištenje prostora i prava na reagiranje za promicanje svoje politike i blaćenje novinara na čije se tekstove reagira. Svako gradonačelnikovo reagiranje je objavljeno, a »reagiranje« nije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze