Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 14° 14° 1
23. travnja 2019.
POLITIČKI SKALPEL DRAŽENA CIGLENEČKOG

kolumna Vjerodostojni Plenković ne bi podržao predsjedničinu kandidaturu

Vjerodostojni Plenković ne bi podržao predsjedničinu kandidaturu
Vjerodostojni Plenković ne bi podržao predsjedničinu kandidaturu
Autor:
Objavljeno: 3. srpanj 2018. u 23:28 2018-07-03T23:28:24+02:00

Andrej Plenković nije samo predsjednik stranke koja je, dok je on još nije vodio, pružala svu moguću potporu referendumu o ustavnoj definiciji braka kao zajednice žene i muškarca. Ne, Plenković je bio izričiti pobornik referenduma za koji su potpise prikupili »U ime obitelji«. Nije krajem 2013. tadašnjeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka upozoravao da je riječ o rigidnim marginalcima s kojima se ne bi valjalo petljati, a u ljeto 2016., nakon što je došao na čelo stranke, s ponosom je isticao »mi smo dali svoj glas kad je bio referendum o braku«. Danas, međutim, kad je iz iste radionice Željke Markić izašla inicijativa za referendum o nekim izbornim pravilima, predsjednik Vlade tvrdi da iza toga stoje »marginalne i isključive političke opcije«. Ne bi se to očekivalo od čovjeka koji je na hrvatsku političku scenu zakoračio s geslom – vjerodostojno.

Ali, ima još. Početkom 2010. Plenković je vagao hoće li prihvatiti ponudu predsjednika Ive Josipovića da mu bude savjetnik za međunarodnu politiku, ali kasnije nije bio zadovoljan s njim. Jednom je, još u ulozi europskog zastupnika, izjavio da je Josipović »trebao pritisnuti Vladu da bude angažiranija«. Plenković je, dakle, smatrao da je predsjednik Republike morao raditi pritisak na Milanovićevu vladu, kako bi ona bila poduzetnija. Stoga bi vjerodostojno bilo da premijer sada poziva predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da mu stalno puše za vrat, ako nema druge i lupa šakom o stol, jer mu to ne bi dopuštalo da se uljuljka. Nije važno što se Plenkoviću čini da mu je Vlada sjajna, uvijek se može bolje. No, on, znamo to iz iskustva, nije nimalo sretan kad predsjednica nabraja što bi sve Vlada trebala napraviti za dobrobit Hrvatske. Štoviše, vrlo ga to ljuti i rado bi da Kolinda Grabar-Kitarović zašuti. I tu, znači, Plenković pada na testu vjerodostojnosti. Mogli bismo pomisliti da hrvatski premijer uopće nije vjerodostojan političar i da se prije dvije godine, u kampanji za parlamentarne izbore, lažno predstavljao.

Ali, politika neprestano nudi nove prigode za potvrđivanje, pa Plenković još stigne dokazati da je zaista dosljedan. Čak bi samo jednim potezom mogao odagnati sve sumnje u vezi s tim. Trenutačno svjedočimo neobičnoj situaciji. Premijer nagovara Kolindu Grabar-Kitarović da kaže da će se natjecati za drugi predsjednički mandat i obećava da će je HDZ odmah podržati. Plenković, koji je odustao od stava da bi predsjednici Republike trebali pritiskati Vladu, računa da bi mu tom slučaju Kolinda Grabar-Kitarović, po prirodi stvari, prestala dosađivati s idejama što popraviti u Hrvatskoj. Ona, međutim, oklijeva upravo zato da si ne bi ograničila manevarski prostor za pljuckanje po Vladi. Svjesna je da ne bi djelovala ozbiljno kad bi, nakon što bi postala HDZ-ova predsjednička kandidatkinja, nastavila pričati da u državi gotovo ništa ne valja. I tako se njih dvoje sada nadmudruju, a zapravo bi Plenković, ako mu je stalo do vjerodostojnosti, morao objaviti da eventualna kandidatura Kolinda Grabar-Kitarović sigurno neće imati njegovu podršku. Razlog je jednostavan, predsjedničina populistička agenda izravno je suprotna svemu za što se u politici javno zalaže Plenković i on bi iskazao dosljednost kad bi joj uskratio potporu na novi mandat. Uostalom, Kolinda Grabar-Kitarović primila je nedavno Željku Markić i izražava nedvojbene simpatije za referendum »Narod odlučuje«, koji je, pak, za Plenkovića ujdurma »marginalnih i isključivih političkih opcija«. 
Začudno je da Plenković ne shvaća koliko apsurdno zvuči dok prosipa žuč na Željku Markić i istovremeno govori da bi želio da njezina istomišljenica ostane predsjednica Republike. Čisti je eufemizam nazvati to nevjerodostojnošću.

Naravno, kad bi premijer doista htio postupiti vjerodostojno, izazvao bi tektonski poremećaj u HDZ-u, za čije je članstvo i birače Kolinda Grabar-Kitarović u statusu nedodirljive kraljice. Plenković se, razumljivo je, nije spreman u to upustiti. No, onda bi bio red da se ispriča hrvatskim građanima što je lagao prilikom svog uspona na vlast. »Oprostite, nisam vjerodostojan, pokušao sam vas uvjeriti da sam nešto što nisam«, trebao bi reći Plenković i idemo dalje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš