Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
25. siječnja 2020.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna Plenkoviću smeta što predsjednica vodi kampanju na njegov račun

Andrej Plenković se suzdržava od otvorene konfrontacije s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović / Foto Denis LOVROVIĆ
Andrej Plenković se suzdržava od otvorene konfrontacije s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović / Foto Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 13. ožujak 2018. u 21:54 2018-03-13T21:54:17+01:00

Plenković se suzdržava od otvorene konfrontacije s predsjednicom zato što je HDZ-ovo biračko tijelo, prema rezultatima anketa, voli više nego njega. A premijeru je iznimno važno tko od njih dvoje bolje kotira među pristašama HDZ-a

Sad to već postaje zanimljivo. Više mjeseci je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović govorila da bi u Hrvatskoj trebalo biti bolje, što se onda u medijima tumačilo kao kritika Vlade Andreja Plenkovića. Ali, nije to bilo vrijedno bogzna kakve pažnje. Između njih dvoje intrigantna je bila jedino situacija u vezi posjeta srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, kojeg je Kolinda Grabar-Kitarović na svoju ruku pozvala u Hrvatsku. Pljuckanje s distance po vladama njezin je modus operandi, a u Plenkovićevom je to slučaju zapravo benigno, što je i logično jer HDZ je stranka i predsjednice i premijera. Kolinda Grabar-Kitarović svoju je izbornu kampanju 2014. gradila je na napadima na Milanovićevu Vladu, prijeteći da će upasti u Banske dvore i lupati šakom po stolu. Nakon pobjede i predsjedničke inauguracije još je žešće navalila na bivšeg premijera. Željela je tako pomoći HDZ-u, a sebe etablirati kao nezaobilaznog političkog čimbenika. Kad je Vladu preuzeo Tihomir Orešković, predsjednica Rerpublike htjela mu se nametnuti kao tutor, ali ju je on ignorirao, pa je dugo odbijao potpisati njezin zahtjev za smjenu ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića. Došao je onda Plenković i nije trebalo puno vremena da Kolinda Grabar-Kitarović počne raditi određenu distancu prema njemu. I već je to sve skupa dosadilo, naročito zato što predsjednica, koliko god ona drukčije mislila, nije u Hrvatskoj značajan politički čimbenik.

No premijer je u petak unio živost u ovu zamarajuću priču. Ustvrdio je da predsjednica vlastitu kampanju za izbore, kojih se prvi krug održava tek krajem iduće godine, vodi na račun njegove Vlade. Aha, tu smo. Plenković je odlučio javno reći ono što je valjda svakom u državi kristalno jasno. Zašto je to napravio? Zdravo rasuđivanje nalaže zaključak da je tako želio pokazati da mu smeta to što Kolinda Grabar-Kitarović radi, iako je izjavio da »nije doživio nešto pretjerano te kritike«. Dok se Plenković nije izjašnjavao, moglo se čak pomisliti i da je u pitanju neki, makar i prešutan, dogovor premijera i predsjednice da ona svoj mršavi rejting poveća mračnim opisima hrvatske stvarnosti, čime bi sugerirala da je Vlada nesposobna, ali to ne bi eksplicitno izrekla. Na taj se način predsjednica predstavlja prihvatljivijom mrziteljima HDZ-a, a nema birača te stranke koji bi zbog toga uskratio podršku Plenkoviću. Ona, dakle, potencijalno nešto dobiva, a HDZ ništa ne gubi.

Međutim, danas znamo da nema političkog sporazuma između njega i predsjednice Republike. Plenković sigurno ne bi rekao novinarima da se Kolinda Grabar-Kitarović priprema za izbore tako što neizravno poručuje građanima da Vlada ne valja, da su njih dvoje ili njihovi suradnici to dogovorili. Upravo suprotno, premijeru se, proizlazi iz činjenice da je dao tu izjavu, uopće ne dopada što ga predsjednica koristi za bildanje svog rejtinga i rado bi da prestane s tim. No, nije pozvao Kolindu Grabar-Kitarović da ga se ubuduće okani, da se ne miješa u stvari na koje ionako ne može utjecati jer nema za to ustavnih ovlasti. Malo je vjerojatno i da će to učiniti. Plenković se suzdržava od otvorene konfrontacije s predsjednicom zato što je HDZ-ovo biračko tijelo, prema rezultatima anketa, voli više nego njega. A premijeru je iznimno važno tko od njih dvoje bolje kotira među pristašama HDZ-a. Demonstrirao je to i prije četiri dana u razgovoru za Novu TV, precizno iznoseći podatak da o Kolindi Grabar-Kitarović pozitivno mišljenje ima 93 posto HDZ-ovaca, a o njemu 91 posto, što su, naglasio je, nijanse. Samouvjereni politički lider ne bavi se ovakvim banalnostima. Stoga i ovo možemo shvatiti kao znak Plenkovićeve nesigurnosti u odnosu na predsjednicu Republike.

To će ona svakako znati eksploatirati. Neće biti blaža, nego će još intenzivnije slati poruke iz kojih će se iščitavati njezino razočaranje Plenkovićevom Vladom, a predsjednički izbori su još daleko. Hoće li premijer moći izdržati da joj glasno ne odbrusi da si osmisli neku drukčiju kampanju? Milanoviću je bilo lako, on je sukobljavajući se s Kolindom Grabar-Kitarović mobilizirao simpatizere SDP-a. Plenković si to ne može priuštiti, manevarski prostor vrlo mu je uzak. Predsjednica mu ga je omeđila.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu