Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
22. siječnja 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna Može li se premijer i ovaj put oduprijeti predsjednici?

Foto Goran Stanzl/PIXSELL
Foto Goran Stanzl/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 20. svibanj 2018. u 19:38 2018-05-20T19:38:42+02:00

Plenkovićeva je pozicija značajno slabija nego prije pola godine, kad je bez problema otklonio nasrtaj Kolinde Grabar-Kitarović. U međuvremenu mu se, osim tih e-mailova grupe Borg, dogodila i mukotrpna ratifikacija Istanbulske konvencije i Plenković danas ima poteškoća u HDZ-u, sve je ovisniji o malim koalicijskim partnerima, a mediji ga ne štede. Upitno je stoga može li se i ovaj put oduprijeti predsjednici Republike i ne dopustiti joj da mu diktira poteze. Ovo je za Plenkovića veliki politički test

Premijer Andrej Plenković tvrdi da je financijska propast Agrokora najveća kriza koja je Hrvatsku pogodila nakon završetka Domovinskog rata. A, evo, traje to već dulje od godinu dana, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je samo promatrač.

S Pantovčaka su, doduše, plasirali u medije da je ona odobrovoljila ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je potom naložio Sberbank da se pridruži procesu postizanja nagodbe, ali predsjednica najbolje zna da to nije istina.

U Hrvatskoj se, dakle, odvija nešto vrlo ozbiljno, ali Kolinda Grabar-Kitarović nije tome niti blizu. I ovaj slučaj stoga pokazuje koliko je ona nebitna, koliko je dužnost predsjednika Republike, zbog ograničenih ustavnih ovlasti, faktično nerelevantna. Kolinda Grabar-Kitarović sigurno ne spada niti među 20 najvažnijih državnih dužnosnika. Ne čudi zato što Martina Dalić nije osjetila potrebu da joj točno kaže tko su autori lex Agrokor, iako je predsjednica Republike, prema vlastitom priznanju, to izravno zahtijevala od bivše potpredsjednice Vlade.

Nije Kolindi Grabar-Kitarović, naravno, lako padalo to što je potpuno isključena iz svega, što je se ništa ne pita u vezi Agrokora. Probala se nekako ugurati u tu priču, ali Plenković nije za to imao razumijevanje.

Kad mu je predsjednica u studenom prošle godine predložila sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost, kako bi to tijelo, kojeg je i ona članica, razmatralo situaciju u koncernu Ivice Todorića, premijer ju je ignorirao. Ispravno je Plenković zaključio da ljudi poput načelnika Glavnog stožera, ministra obrane, ravnatelja VSOA-e, pa i same predsjednice, nemaju što reći o Agrokoru.

Bio je usto tada i politički dovoljno moćan da se suprotstavi pokušaju predsjednice da se bavi nečim za što nije nadležna. No, Kolinda Grabar-Kitarović nije odustala od namjere da pod svaku cijenu ostavi neki trag na rješavanje krize Agrokora.

I priliku joj je, smatra, pružila afera Hotmail. Sve je to za Plenkovića jako neugodno, ali pravosudne institucije odrađuju svoj dio posla, politika svoj i ova se afera raspliće na zakonit način i nacionalna sigurnost nije apsolutno ničim ugrožena.

Međutim, predsjednica, unatoč tome, ponovno inzistira na sjednici VNS-a, na kojoj bi se, kako je objavila, trebalo raspravljati i o zastoju reformi u Hrvatskoj. Riječ je o posve apsurdnoj i nepotrebnoj inicijativi. Plenković je, nema sumnje, toga svjestan.

Ali, njegova je pozicija značajno slabija nego prije pola godine, kad je bez problema otklonio nasrtaj Kolinde Grabar-Kitarović. U međuvremenu mu se, osim tih e-mailova grupe Borg, dogodila i mukotrpna ratifikacija Istanbulske konvencije i Plenković danas ima poteškoća u HDZ-u, sve je ovisniji o malim koalicijskim partnerima, a mediji ga ne štede. Upitno je stoga može li se i ovaj put oduprijeti predsjednici Republike i ne dopustiti joj da mu diktira poteze. Ovo je za Plenkovića veliki politički test.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka