Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 4
Sutra: 15° 15° 4
22. studenoga 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna Može li Plenković HDZ-ove birače zadržati kao taoce?

Arhiva / foto Denis LOVROVIĆ
Arhiva / foto Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 25. ožujak 2018. u 22:40 2018-03-25T22:40:23+02:00

Da je premijer Andrej Plenković odlučio da Istanbulska konvencija neće biti ratificirana, svi bi članovi Predsjedništva HDZ-a za to zadovoljno glasovali, u anketi bi valjda 99 posto birača te stranke to oduševljeno podržalo, a prosvjed zagovornika konvencije bio bi vjerojatno veći nego jučerašnje okupljanje njezinih protivnika.

No, Plenković je, u trenutku kad se već činilo da je odustao od namjere da Istanbulsku konvenciju pošalje na potvrdu u Sabor, objavio da će je ipak ratificirati. Čak šestero članova Predsjedništva HDZ-a glasovalo je protiv toga, u istraživanju što ga je naručila Vlada samo je 59 posto birača HDZ-a izrazilo podršku Plenkovićevoj odluci, a demonstracije trenutačno razočaranih i ogorčenih simpatizera te stranke privukle su ozbiljan broj ljudi. Riječ je najmasovnijem prosvjedu protiv HDZ-ove vlade s desnih političkih pozicija još od HSP-ovih »UNPROFOR go home« predizbornih skupova 1992.

Plenković, dakle, ima razloga za zabrinutost. On je, uostalom, bio i glavna meta prosvjednika, među kojima je, što je za HDZ posebno važno, bilo puno mladih. Kad se SDP-ovom premijeru skandira »izdaja, izdaja« to je čista rutina, od hrvatske desnice ništa se drugo niti ne očekuje. Ali, jučer su domoljubi izdajnikom proglasili predsjednika HDZ-a. Na to Plenković ne može samo tako odmahnuti rukom. Nije uopće šala kad ti tvoji birači šalju ovakve poruke, a svjestan si da jednako misle još mnogi koji jučer nisu došli na prosvjed. I nije u pitanju tek Istanbulska konvencija, s govornice se Plenkovića i Vladu ružilo i zbog niza drugih stvari.

Međutim, upravo spomenuti pravaški skupovi mogu uliti optimizam današnjem vodstvu HDZ-a. Na parlamentarnim izborima 1992. HSP je dobio samo sedam posto glasova. Možda su dijelom bili i pokradeni, ali ključno je bilo da se gro birača koji su pohodili njihove vatrene inscenacije na dan izbora ipak vratio Franji Tuđmanu i HDZ-u. Slično se HSP-u dogodilo i 2007., kada ih je Ivo Sanader sloganom »glas za HSP je glas za SDP« sveo na jednog saborskog zastupnika. Birači HDZ-a, oni koji nemaju nikakvu materijalnu korist od svoje stranke, a takva ih je većina, duboko su nesretni ljudi. Godinama glasuju suprotno vlastitim političkim i ideološkim uvjerenjima zato što se plaše da će, ako HDZ ne bude na vlasti, državom upravljati komunisti koji će ukinuti Hrvatsku i restaurirati Jugoslaviju i srušiti crkve.

Ništa se od toga nije dogodilo u dva mandata SDP-om predvođenih vlada, ali taj strah koji im je usadio HDZ i dalje je snažno prisutan u njima. Zato Plenković s pravom može razmišljati da će oni koju su mu jučer vikali da je izdajnik ionako opet glasovati za HDZ. Ali, racionalno je pretpostaviti da će ti birači, koje HDZ dulje od dva desetljeća drži taocima, jednom ipak skupiti hrabrost i izjasniti se na izborima u skladu sa svojim vrijednostima. Plenković se, naravno, može nadati da to neće baš biti dok je on na čelu HDZ-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.