Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna HDZ od generala JNA do ljubitelja Kardelja

foto: arhiva NL
foto: arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 26. veljača 2017. u 13:54 2017-02-26T13:54:50+01:00

U Hrvatskoj se trenutačno događa zanimljiv politički fenomen. SDP je stranka koja je neosporno pravna, a dijelom vjerojatno i dalje ideološka sljednica Saveza komunista. HDZ-ovci to još potenciraju i tvrde da njihovi politički protivnici nisu nikakvi socijaldemokrati nego još uvijek rigidni komunisti koji žale za sustavom propalim 1990., u kojem su bili povlašteni.

Istovremeno, SDP predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića ismijava kao privilegiranog pripadnika komunističkog društva. Nakon što je nedavno objavljeno da je Plenković 1988., zbog talasemije minor, oslobođen služenja JNA, uslijedilo je masovno sprdanje SDP-ovaca na njegov račun.

Tako su, primjerice, Peđa Grbin i Arsen Bauk uputili zastupničko pitanje tražeći od MORH-a odgovor koliko je mladića s tom dijagnozom od 1991. oslobođeno HV-a, a potonji je još Plenkovića zadirkivao u Saboru da nije morao stupati.

Onda je prije tjedan dana portal Index.hr iskopao Plenkovićev maturalni rad iz 1988., koji je ukoričen kako bi poslužio u edukaciji socijalističkih samoupravljača. SDP-u je i ta epizoda iz Plenkovićeve prošlosti poslužila da se našale s premijerom. »Sjećate li se svog maturalnog rada i srednjoškolskih uzora?«, zapitali su se na službenom twitteru SDP-a.

A  Plenkovićevi uzori su u proljeće 1988., kad je pisao maturalni rad, bili Karl Marx i njegova pretenciozna jugoslavenska verzija Edvard Kardelj. Dakle, u vrijeme kad je u SSSR-u Mihail Gorbačov već dvije godine promovirao politiku glasnosti, kad su novine na prostoru bivše Jugoslavije ozbiljno propitivale drastične nedostatke socijalističkog poretka, osamnaestogodišnji Plenković obilato je citirao Kardeljeve teorijske besmislice?!

Pa gdje je Plenković tada živio? Kako je moguće da ga je sve to mimoišlo i to u dobi kad baš i nije bio balavac? Zatim je još 1989., dok je Franjo Tuđman već osnivao HDZ, Grafoimpex tiskao Plenkovićev rad nazvan »Sredstva masovne komunikacije« i namijenio ga nositeljima »funkcije informiranja« u toj poslovnoj zajednici, kako bi se mogli stručno osposobiti, ali i »svim radnim ljudima kojima je samoupravljanje i društveno komuniciranje primarna zadaća«.

I  tako, utemeljitelj HDZ-a nekad je bio general JNA, od koje se Plenković izvukao, a danas tu stranku vodi čovjek koji je neposredno prije rušenja Berlinskog zida, simbola komunističke strahovlade, vjerovao da je pred ovim sustavom sjajna budućnost i da samo treba primijeniti Kardeljeve bajkovite političke formule.

HDZ je zaista neponovljiva stranka. Ovakve stranke više nikad neće biti, to sa sigurnošću možemo ustvrditi. Kao što i na osnovu oslobađanja od JNA i tiskanja maturalnog rada, bez bojazni da pogriješimo, možemo reći da je Plenković bio privilegirani član društva koje je propalo 1990. godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.