Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
8. prosinca 2019.
Politički skalpel

DRAŽEN CIGLENEČKI Predsjednica testira Plenkovićevo strpljenje

Foto Darko Jelinek
Foto Darko Jelinek
Autor:
Objavljeno: 17. rujan 2019. u 20:25 2019-09-17T20:25:27+02:00

Premijer nije čovjek nesklon kompromisima i političkoj pragmatici, ali status u Bruxellesu jako mu je bitan. Nepodnošljivo bi mu bilo da i u briselskim hodnicima odjekne da njegova kandidatkinja za predsjednika Republike kinji istaknutog pripadnika srpske zajednice, a da on to šutke promatra. Grabar-Kitarović do krajnjih granica testira strpljenje predsjednika Vlade

Prirodno je da kandidat za predsjednika Republike, u uvjetima kad njegovu političku opciju niti približno ne podržava natpolovična većina birača, ne dijeli u potpunosti stavove lidera stranke čiji je kandidat. Tako se niti Zoran Milanović i Davor Bernardić ne slažu baš u svemu.

Dok je, primjerice, predsjednik SDP-a inzistirao da se, neovisno o ljetnoj stanci u radu Sabora, morala održati rasprava o oporbenom prijedlogu za izglasavanje nepovjerenja ministru Milanu Kujundžiću, Milanović je javno iznosio suprotno mišljenje.

Kako će kampanja odmicati, ovakvih će nepodudarnosti vjerojatno biti sve više. Milanović, naime, ne može pobijediti ako će za njega glasovati samo birači SDP-a, pa čak ni svih ostalih parlamentarnih stranaka lijevo-liberalne orijentacije.

Možemo, međutim, prognozirati da između Milanovića i Bernardića neće biti nekih fundamentalnih razilaženja. Gotovo da je isključeno da će se stvari razvijati na način da će se javnost zapitati kako Milanović uopće može biti kandidat stranke koju je vodio skoro deset godina.

Sasvim je drukčiji slučaj s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. Njih su dvoje već u fazi da nije jasno kako će ovu kampanju uopće privesti kraju, da, koliko god politički bili upućeni jedno na drugo, neće prije izbora raskinuti svoj tegoban savez.

Odnosom prema Miloradu Pupovcu, kroz koji se zrcali puno toga u hrvatskoj politici, premijer i predsjednica pokazali su da su vrlo udaljeni. Plenković se opredijelio za očuvanje koalicije s predsjednikom SDSS-a, tvrdi da je to važno za stabilnost Hrvatske.

Stoga je pozitivnim ocijenio Pupovčev istup kojim je on navodno revidirao nedavne teze o Hrvatskoj, u kojoj su Srbi predmet opsesivne mržnje. U premijerovom je, dakle, interesu da se na ovu temu što brže stavi točka, ne odgovara mu nikakvo daljnje propitivanje Pupovca.

No, Kolinda Grabar-Kitarović svoju kampanju, fokusiranu u prvom redu na desne birače, čiju naklonost želi vratiti, gradi na poticanju zazora prema Srbiji i srpskoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj. U tu je svrhu i, nekoliko sati nakon što je HDZ izrazio zadovoljstvo Pupovčevom prošlotjednom konferencijom za novinare, predsjedniku SDSS-a poslala otvoreno pismo u kojem ga diskreditira kao protuhrvatskog elementa.

Nije to u rangu Milanovićevog i Bernardićevog različitog tumačenja određenih ustavnih odredbi vezanih za proceduru zahtjeva za opoziv člana Vlade, ovo je nemjerljivo ozbiljnije. Shvatio je to tako i predsjednik Vlade, koji je u petak priznao da nije znao da će Kolinda Grabar-Kitarović, koja bi se barem do izbora trebala koordinirati s njim, pisati Pupovcu. Osjetio je čak potrebu da javno naglasi da on i predsjednica Republike nisu blizanci nego ljudi s vlastitim političkim logikama, a da je njegova smanjivanje napetosti u društvu.

Proizlazi da to nije i logika Kolinde Grabar-Kitarović, da ona, kao što bi to rekao predsjednik Sabora Gordan Jandroković, politički parazitira na cijeloj toj situaciji s Pupovcem, koja je unijela priličan nemir u redove vladajuće koalicije.

Premijer gasi, a predsjednica opet pali. Nije dovoljno da se Plenkoviću suprotstavljaju HVIDRA i Miro Kovač nego i neizravno, ali posve bjelodano, buduća predsjednička kandidatkinja HDZ-a. Što će biti ako HVIDRA, kao što su to najavili, zatraži da predsjednica oduzme Pupovcu visoko odličje što mu ga je 2001. dodijelio Stjepan Mesić?

Što ako ona, vođena predizbornom logikom, to doista napravi? Više, prateći kontroverzno ponašanje Kolinde Grabar-Kitarović, ne možemo otpisati niti tu mogućnost. Plenković to ne bi mogao braniti i, tko zna, možda se u konačnici skroz distancira od predsjednice Republike.

Nije ovo nešto hipotetički, ki bi da bi, došlo je do toga da se u obzir treba uzeti i ovakav rasplet, makar bi to bilo pogubno za Plenkovića i HDZ. Premijer nije čovjek nesklon kompromisima i političkoj pragmatici, ali status u Bruxellesu jako mu je bitan.

Nepodnošljivo bi mu bilo da i u briselskim hodnicima odjekne da njegova kandidatkinja za predsjednika Republike kinji istaknutog pripadnika srpske zajednice, a da on to šutke promatra. Kolinda Grabar-Kitarović do krajnjih granica testira strpljenje predsjednika Vlade.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.