Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
Komentar

kolumna DRAŽEN CIGLENEČKI Patetični revolucionar Pernar

Foto Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 4. prosinac 2018. u 22:11 2018-12-04T22:11:16+01:00

Čovjek bi razumio oduševljenje Ivana Pernara da mu je katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani darovao, recimo, eksploziv C-4. Njemu bi kao deklariranom antisistemskom borcu on svakako bio od koristi, mogao bi ga postaviti u nekoj od državnih institucija koje Živi zid želi srušiti.

Većinska javnost to sigurno ne bi podržala, Pernar bi završio u zatvoru ako bi ga snage reda uhvatile, ali revolucionari moraju biti spremni na takve stvari. Nitko još sustav nije uništio javljajući se u parlamentu za replike. Ali, ne, Pernar se poput malog djeteta veselio Al Thanijev – satu. Umjesto da je skupocjeni sat, kad ga je već uzeo od emira, zaključao iza sedam brava kako se nikad ne bi doznalo što je napravio, Pernar se na Facebooku hvalio ovim darom?! Logično bi, naravno, bilo da ga je odmah s gađenjem vratio Al Thaniju i rekao mu da trenutačno od njega može primiti samo nešto što može djelotvorno upotrijebiti u borbi protiv odnarođenih elita. Kad preuzme vlast to je drugo, u tom se slučaju Pernar može prepustiti hedonizmu, nositi sat vrijedan više od 20 tisuća kuna i ljetovati na Brijunima.

On bi, međutim, već sada htio uživati u svim udobnostima (malo)građanskog života. Cmizdrio je kad su ga upozorili da državnim dužnosnicima nisu dopušteni darovi čija cijena prelazi 500 kuna. Teška je srca taj ušljivi sat predao Saboru. Pernara toliko vjerojatno ne bi pogodilo ni da su mu javili da su ovršitelji iz kuće, na hladnoću, istjerali deseteročlanu obitelj. U potpunosti je izgubio revolucionarni kredibilitet koji godinama pokušava graditi. Pernar je naprosto fake.

No, nije se ovom epizodom pokazao samo kao patetičan revolucionar. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić imao je potrebu komunicirati da je stekao MBA diplomu, a zatim je otkriveno da je do nje došao darovanom stipendijom, pa se njime danas bavi Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Ali, Pernar je političar posebnog kova i morao bi biti imun na takve pogreške. Uostalom, novinare tretira kao niža bića i tvrdi da je, za razliku od njih, jako pametan. Nije, samo je zapanjujuće narcisoidan. Pernar je zapravo apsolutni mediokritet. Njegovo znanje, puno je to puta demonstrirao, uglavnom ne prelazi granice Wikipedije, a u njoj se, provjerili smo, ne navodi da su državnim dužnosnicima u Hrvatskoj zabranjeni darovi iznad 500 kuna. I tako je Pernar ispao i glup. Bruka živa.

Dogodilo se to tek mjesec dana nakon što su u Živom zidu imali neopisivu zbrku sa zastupničkim mandatom koji je na izborima osvojila Vladimira Palfi, supruga predsjednika stranke Ivana Velibora Sinčića, a u Saboru je mijenja Branimir Bunjac. Isprva je dogovor bio da će ovaj aranžman trajati dvije godine, ali po isteku tog roka objavljeno je da Bunjac ipak ostaje u parlamentu. Na društvenim mrežama se zbog toga Vladimiri Palfi zahvaljivao na njezinoj velikodušnosti.
Ali, onda slijedi preokret. Bunjac odjednom piše ostavku na dužnost zastupnika i dostavlja je Mandatno-imunitetnom povjerenstvu, a da prethodno o tome nije izvijestio Sinčića. Pokrenut je, dakle, postupak koji bi doveo do toga da bismo u Saboru, u Klubu od tri zastupnika, imali bračni par. No, Sinčić intervenira i Bunjac povlači ostavku. Uopće nisu objasnili što se to zbivalo, a HDZ, ovom prilikom ni kriv ni dužan, optužili su da nastoji izazvati nered u Živom zidu.

I tu se, znači, to društvo legitimiralo kao posvemašnji diletanti i muljatori. Stalno drobe o visokim etičkim kriterijima, napadaju etablirane stranke da su nekompetentne, a antisistemci nemaju pojma koje su obveze zastupnika, krše propise i nisu u stanju provesti ni najjednostavnije procedure. Ako ovome dodamo histeriju koju protiv migranata raspaljuje Živi zid, jasno je da imamo posla s ljudima koji se lažno predstavljaju i političkom strankom opasnih namjera. Nisu se kvalificirali čak ni da bi ih se nazivalo populistima, nisu još ta razina.

Svejedno, dvojicu ili trojicu njih može se istrpjeti u Saboru. Nije loše da u njemu postoji nekolicina zastupnika koji će svojim istupima iritirati hrvatski establišment, u dobroj mjeri iskvaren kao što je to i Živi zid.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.