Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. veljače 2020.
Komentar

kolumna DRAŽEN CIGLENEČKI Je li Kolinda državnica ili samo političarka fokusirana na osobni rejting?

Foto D. Kovačević
Foto D. Kovačević
Autor:
Objavljeno: 12. kolovoz 2018. u 15:42 2018-08-12T15:42:23+02:00

Posjet srpskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj bio je, naravno, potpuni promašaj. Prešutno će to odlaganjem svog puta u Srbiju potvrditi i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Podsjetimo koje je ona razloge navodila kad je krajem siječnja uputila poziv Vučiću, a da prethodno o tome uopće nije izvjestila premijera Andreja Plenkovića. Bilo je to usred razdoblja u kojem je hrvatska Vlada vodila sa srpskim vlastima oštru raspravu u vezi s njihovom izložbom u sjedištu UN-a posvećenom ustaškom logoru Jasenovac. Predsjednica Republike zaključila je da je upravo to pravi trenutak za Vučićev dolazak u Hrvatsku. »Eskalirao je verbalni rat između Hrvatske i Srbije i jednostavno to nisam mogla dopustiti. Odlučila sam to prekinuti. To je moja odgovornost, odgovornost državnika«, objasnila je Kolinda Grabar-Kitarović svoje motive. Inzistirala je da je ona državnica, a ne političarka koja brine samo o vlastitom rejtingu. I tako je Vučić dva dana boravio u Hrvatskoj, a jedino što je od svega ostalo upamćeno bio je njegov tretman Milorada Pupovca kao posilnog. Taj Vučić izrazito ne podnosi Pupovca i to mu je zajedničko s hrvatskim desničarima.

Prošlo je od tada šest mjeseci u kojima se politički odnosi Srbije i Hrvatske nisu nimalo popravili. Jedan srpski ministar proglašen je personom non grata u Hrvatskoj, a jedan naš je u istom statusu u Srbiji. Odrađen je i tradicionalni kolovoški ritual vezan za Oluju, tijekom kojeg je Vučić ovaj put trabunjao nešto o identičnosti Hrvatske i Hitlerove Njemačke. Stekli su se, dakle, svi uvjeti da predsjednica Republike objavi da je eskalirao verbalni rat između Hrvatske i Srbije, da ona to jednostavno ne može dopustiti i da kao državnica, kojoj je rejting zadnja rupa na svirali, ode Vučiću.

Ali, u očekivanju tog poteza Kolinde Grabar-Kitarović, s Pantovčaka su neslužbeno u medije plasirali informaciju da predsjednica, zgrožena Vučićevim govorom na komemoraciji povodom Oluje, ne namjerava uskoro otputovati u Beograd. Kao da je tek sada shvatila tko je zapravo predsjednik Srbije. Iako je Vučićevo huškanje Srba u Glini 1995. bilo u ono vrijeme daleko opasnije za Hrvatsku nego što to danas može biti njegov istup u Bačkoj Palanci.

Ako je predsjednica, procjenjujući da je to za državu dobro, prešla preko Vučićevih neuvijenih ratnih prijetnji, onda se ovih dana na usporedbu s Hitlerom trebala samo osmjehnuti: »Ah, Vučić«. I negdje iznad Bajakova iznenađenom Plenkoviću javiti da uskoro slijeće u Beograd. Neslužbene vijesti sugeriraju da Kolinda Grabar-Kitarović neće to napraviti. Više, čini se, ne želi glumiti državnicu. Nije joj to više seksi. Kritike koje je od svojih birača dobila zbog ugošćavanja Vučića uvjerile su je da je ipak bolje biti političarka fokusirana na rejting.No, u slučaju da za mjesec, dva zaista ne uzvrati posjet Vučiću, priznat će da ga je početkom godine pozvala iz običnog hira i da od toga nije bilo apsolutno nikakve koristi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
 Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma
Miran i uredan dom bez gamadi više nije nemoguća misija!

Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma