Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 6
Sutra: 9° 9° 6
26. siječnja 2020.
Politički skalpel

kolumna DRAŽEN CIGLENEČKI HDZ-ovci glasuju protiv svojih uvjerenja, Stier to želi promijeniti

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 3. lipanj 2019. u 16:08 2019-06-03T16:08:07+02:00

Stier je rekao da se HDZ mora okrenuti biračima koji su se izjasnili za Suvereniste ili stranku Neovisni za Hrvatsku, a pridobiti ih namjerava dosljednom demokršćanskom političkom platformom. Ali, primjerice, njemački CDU ratificirao je u Bundestagu Istanbulsku konvenciju, a Stier je u Saboru glasovao protiv tog dokumenta. Morat će Stier još doraditi koncepciju novog HDZ-a

HDZ je, prema vlastitim standardima, potonuo na izborima za Europski parlament. Nikad u povijesti ta stranka nije na nacionalnim izborima dobila manje od 23 posto glasova. Istovremeno je, međutim, taj rezultat bio još jedna demonstracija velike snage HDZ-ovog branda.

Naime, od 244 tisuće birača koji su prije osam dana zaokružili HDZ, njih barem 200 tisuća učinilo je to protivno svojim uvjerenjima. Da su svi oni postupili u skladu s onim što misle o Istanbulskoj konvenciji, koaliciji s HNS-om i SDSS-om, odbijanju referenduma inicijative »Narod odlučuje« ili sudjelovanju Andreja Plenkovića na skupu Jelene Veljače, HDZ bi ostao ispod pet posto, ne bi osvojio niti jedan europski mandat.

Ali, tih 244 tisuće ljudi svejedno je disciplinirano izašlo na izbore i glasovalo za HDZ, doživljavajući to kao ispunjavanje dužnosti prema Franji Tuđmanu, Hrvatskoj, Domovinskom ratu... Samo je mali postotak HDZ-ove biračke vojske imao od toga svih ovih godina izravne materijalne koristi.

Glavnina ih je isprva smatrala da svrstavajući se u tu kategoriju stanovništva na najbolji način služe domovini, a kasnije, nakon Tuđmanove smrti, to se pretvorilo u ritualno odavanje počasti utemeljitelju HDZ-a, čak čistu naviku.

Da, neki su ozbiljno shvaćali poruke lidera HDZ-a da bi se s dolaskom na vlast SDP-a vratili komunizam i Jugoslavija, ali u te besmislice danas valjda više nitko ne vjeruje.Dakle, ta tri slova još uvijek imaju moć potaknuti dobar dio Hrvata na potez koji se kosi s gotovo svim do čega im je stalo u politici. To je, naravno, zastrašujuća činjenica, ali njih više nije dovoljno da bi HDZ mirno očekivao izbore za Sabor.

I sada se u stranci razgovara o tome kako ponovno pridobiti tradicionalne birače stranke koji su na izborima za Europski parlament, nezadovoljni Plenkovićevim vođenjem HDZ-a, apstinirali ili su, pak, optirali za pojedine strogo desničarske opcije. Iskristalizirala su se dva pristupa, Plenković tvrdi da nije potrebno praktično ništa mijenjati i da će, kad će se odlučivati o tome tko će vladati Hrvatskom, svi ti »disidenti«, makar i nevoljko, podržati HDZ.

On je tek jedan u nizu predsjednika HDZ-a koji procjenjuju da može raditi što god hoće, jer će ga poslušno HDZ-ovo stado ionako slijediti. U tom su kontekstu europski izbori, misli Plenković, samo prolazna neugoda, lagana proljetna viroza, koju će izliječiti sankcioniranjem nekolicine koji su navodno opstruirali izborne napore stranku. No, Davor Stier se ne slaže s tim.

Bivši Plenkovićev suradnik zaključio je da HDZ ipak mora ponuditi nešto desnije orijentiranim biračima, da se neće oni na parlamentarnim izborima postrojiti iza stranke samo zato što im je to rečeno. Na tom je tragu i Miro Kovač i obojica su potencijalni Plenkovićevi protukandidati na izborima za šefa HDZ-a. Tako je otvorena rasprava o ideološkom profilu stranke, koju je Tuđman zamislio kao pokret za hrvatsku državu u koji su dobrodošli i komunisti i konzervativci i liberali.

Sve ih je Tuđman primao pod svoj krov, a HDZ je oblikovao kao stranku hrvatskih nacionalista/šovinista. Tuđmanu tijekom devedestih godina nije bio naročiti problem nositi se s desnicom jer se, premda komunistički general, nametnuo kao desničar par excellence. Ruža Tomašić, Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović, Hrvoje Zekanović, Ladislav Iličić, svi su oni bili za Tuđmana i još uvijek o njemu govore sa štovanjem.

Međutim, najgore Tuđmanove šovinističke ispade ni oni se danas ne bi usudili koristiti u javnim nastupima. Čak je i Ruža Tomašić politički korektna u odnosu na Tuđmana.Stier je u petak rekao da se HDZ mora okrenuti biračima koji su se sada izjasnili za Hrvatske suvereniste ili stranku Neovisni za Hrvatsku, a pridobiti ih namjerava dosljednom demokršćanskom političkom platformom, kako je on shvaća. Uostalom, u Statutu HDZ-a piše da ta stranka promiče demokršćanske vrijednosti.

Ali, primjerice, njemački CDU, uzor europskim demokršćanskim, narodnjačkim strankama, ratificirao je u Bundestagu Istanbulsku konvenciju, a Stier je u Saboru glasovao protiv tog međunarodnog dokumenta.

Morat će, znači, Stier još doraditi koncepciju novog HDZ-a, svjetonazorski bližeg biračima na koje cilja. Demokršćanstvo je politički mainstream koji gubi pristaše i u samoj Njemačkoj, pa nije baš izvjesno da je ono dobitna formula za HDZ.

Opet, možda Plenković ne griješi kad optimistički najavljuje da će krajem 2020. na parlamentarnim izborima HDZ pozicioniran u desnom centru okupiti i birače kojima se ta politika doslovno gadi. Ključno je hoće li članstvo HDZ-a imati priliku opredijeliti se između Plenkovića i Stiera prije tih izbora. Zasad nema naznaka kad će se održati unutarstranački izbori.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu