Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. studenoga 2019.
Komentar

kolumna DRAŽEN CIGLENEČKI Brkić je zapravo isti Jandroković

DRAŽEN CIGLENEČKI  Brkić je zapravo isti Jandroković
DRAŽEN CIGLENEČKI Brkić je zapravo isti Jandroković
Autor:
Objavljeno: 16. prosinac 2018. u 18:34 2018-12-16T18:34:00+01:00

Milijan Brkić je prošlog tjedna u jednom trenutku pomislio da bi mogao biti kao SDP-ovci koji se uporno protive predsjedniku svoje stranke. Ili poput mostovaca, koji od nekih vrijednosti i stavova ne odustaje i pod cijenu silaska s vlasti. Ili, pak, kao Drago Prgomet, koji je javno i na sastancima vrha HDZ-a izražavao negodovanje politikom stranke koju su kreirali Brkić i Karamarko, a naposljetku se digao i otišao. No, samo je pet dana trajala Brkićeva »pobuna«. Na sjednici saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske pljuvao je po tekstu Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH, koji je Plenkovićeva vlada ublažila, tvrdio je da je bolje takav dokument uopće ne donositi. Ali, kad se o deklaraciji raspravljalo u sabornici, Brkić je sve zastupnike pozvao da je podrže?! Branio se da je u međuvremenu prihvaćeno da u nju uđe da je HVO zaslužan za obranu susjedne države, ha, ha... Neš' ti koncesije, Plenković je Brkiću dobacio mrvice sa stola i on je odmah bio sav sretan. Bjelodano je postalo da se Brkić nije u stanju ponašati se kao spomenuti političari, nije od tog materijala. Ima, međutim, na hrvatskoj političkoj sceni čovjek kojem je jako sličan. Brkić je zapravo isti – Gordan Jandroković.

U javnosti se glavnog tajnika HDZ-a često neopravdano prikazuje kao najgoreg karijerista, koji isključivo vodi računa o vlastititim interesima, pa u tu svrhu podupire sve predsjednike stranke. Pogrešno je i nepošteno Jandrokovića svoditi samo na to. Ali, činjenica jest da on nije buntovnik. Znao je, istina, za vrijeme Karamarka izjaviti da bi se HDZ morao pozicionirati u desnom centru, umjesto što nastavlja kliziti prema radikalnoj desnici, ali dalje od toga nije išao. Kad su Plenković i HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu poslali iz Strasbourga pismo u kojem su apelirali na stranačke kolege da ne ruše premijera Tihomira Oreškovića, Jandroković se složio da to ne treba raditi. No, ipak je napravio što je od njega tražio Karamarko, glasovao je u Saboru za Oreškovićev opoziv. Jandroković naprosto ne može izaći iz zone svog političkog komfora. Baš kao ni, pokazalo se, Brkić. Ni jedan od njih nije za to stvoren. Mogu zagalamiti ako im nešto u stranci smeta, ali ubrzo zašute.
Inače su između te dvojice HDZ-ovaca značajne razlike. Brkić se, recimo, voli javno razmetati nacionalnim identitetom i privrženošću katoličkoj vjeri dok Jandroković te stvari uglavnom zadržava za sebe. Zato se Brkića percipira kao nekakvog opasnog desničara, spremnog ugroziti i Plenkovića ako procijeni da ovaj skreće s čvrste hrvatske linije. Ali, predsjednik HDZ-a valjda već i sam osjeća da može biti miran, jer malo je vjerojatno da će se Brkić usuditi nešto ozbiljnije poduzeti. Je, glasovao je protiv Istanbulske konvencije, ali bio je tada u grupi HDZ-ovih zastupnika koji su jednako postupili i nije im bio predvodnik. Povlačenje u vezi s Deklaracijom o položaju hrvatskog naroda u BiH sasvim je razgolitilo Brkića.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija