Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. prosinca 2019.
Komentar Branka Mijića

Komentar Zna li Grabar-Kitarović što Angela Merkel radi na Dan holokausta

Foto: D. KOVAČEVIĆ
Foto: D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 23. travanj 2018. u 14:13 2018-04-23T14:13:00+02:00

Predsjednica (koja tog dana ne može imati važnijeg posla od dolaska u Jasenovac, baš kao što Angela Merkel nema na Dan holokausta), opunomoćujući da je tamo predstavlja Čičak, ne misli da je tamo stratište već nogometno igralište

Ovo je sramota, ocijenio je službenu komemoraciju u Jasenovcu, na kojoj je sudjelovalo tek dvjestotinjak ljudi, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović Ivan Zvonimir Čičak.

Mnogo je toga oko Jasenovca sramotno, od toga da se žrtvama jednog od najmonstruoznijih konc-logora u povijesti čovječanstva odaje počast u tri navrata, do plitkoumnog pokušaja uspoređivanja i izjednačavanja tog genocida s poslijeratnim žrtvama komunističkog režima. Dakle, s Čičkom se valja složiti! Sramota je cijelu tu planiranu i organiziranu tvornicu smrti, u kojoj su se krvnici u uniformama NDH natjecali u brutalnosti uspjevši čak 83 tisuća ljudi, od kojih je bilo više od 20 tisuća djece, »ručnim radom« likvidirati, dok su se nacisti u međuvremenu domišljali »ciklonu B« kako bi postigli istu efikasnost, pokušavati odjenuti u kazališno ruho izvedbe jedne »Male Floramye«.

Govoriti o kontroverzama i potrebi »daljnjih istraživanja« Jasenovca 22. travnja, na dan kada se obilježava posljednji očajnički proboj u kojem je izginula većina od posljednjih tisuću logoraša, u trenutku kada je Auschwitz već tri mjeseca slobodan, mogu samo oni kojima je taj datum suvišan i smeta u kalendaru, priječivši da im manifestacija u Bleiburgu prije ne stigne. Sramotno je i to što na taj dan u Jasenovac ne dolazi vrh katoličke Crkve, koja, kao, s time nema nikakve veze.

Neželjena je ta komemoracija i za predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja piše kako »bespridržajno osuđuje zločine«, ali nije uz državni vrh već, dno dna, sramotno u Jasenovac šalje kao svog izaslanika upravo Ivana Zvonimira Čička!

Predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora koji je samo tri dana uoči dolaska u Jasenovac na poljudskom stadionu seriozno prebrojavao koliko su puta navijači izvikivali »HNS pederi, nogomet ste sjebali!« i koliko je baklji bačeno na teren! Sve to govori da predsjednica (koja tog dana ne može imati važnijeg posla od dolaska u Jasenovac, baš kao što Angela Merkel nema na Dan holokausta), opunomoćujući da je tamo predstavlja Čičak, ne misli da je tamo stratište već nogometno igralište.

Onda je trebala biti dosljedna i tamo umjesto sebe delegirati Zdravka Mamića koji joj organizira rođendane i večere, dok se HHO posljednjih godina u zaštiti ljudskih prava posebno dokazao štiteći upravo lik i djelo Zdravka Mamića. Neće nitko liti suze što Kolinda Grabar-Kitarović nije došla pokloniti se žrtvama Jasenovca, pogotovo ne njezini novopečeni prijatelji iz svog slobodarskog poslijeratnog utočišta, Argentine.

No ono što treba znati predsjednica, baš kao i oni koji bi o svemu pisali tog 22. travnja, samo ne o žrtvama i zlu koje su se u Jasenovcu dogodili, da nitko od njih i ne traži da na bilo koji način komemoriraju onima koje ne osjećaju svojima i onome za što nemaju potrebu. Žrtve to ne mogu i da hoće, zahvaljujući nogometnim utakmicama i kazališnim predstavama odigranim u Jasenovcu i bez stručnog monitoringa Ivana Zvonimira Čička, a obitelji ničim ne traže. Ostanite kod kuće taj dan i ne mrčite tintu.

Na to imate pravo, ne sramotite se ovako besadržajno. Bespridržajno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.