Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 4
Sutra: 11° 11° 4
26. siječnja 2020.
Komentar Branka Mijića

Životinjsko i carstvo čula

Nadan Vidošević / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Nadan Vidošević / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 20. siječanj 2014. u 9:20 2014-01-20T09:20:00+01:00

No Vidošević je u Remetincu i imat će priliku o svemu razmišljati na svoj skori 54. rođendan, a nama iz njegove generacije nikada neće biti jasno zašto kao i svi mi nije svoju strast mogao zadovoljiti skupljajući sličice i ispunjavajući album Životinjska carstvo koji je prodavala konditorska kompanija koju je vodio?

Za priču je baš šteta što te 2009. godine na predsjedničkom izborima u Hrvatskoj nije pobijedio čovjek koji je grmio: »Kriminal je u Hrvatskoj sustav, a korupcija stil života, tom sustavu treba slomiti vrat«. 

Danas, da je tomu tako bilo, ne bismo pričali o očnim kapcima Ive Josipovića koje je operirao njegov prijatelj iz Njemačke, već bismo na radost čitatelja uspoređivali stilove života i trofejne vitrine prvog čovjeka jedne svjetske velesile i naše malenkosti s Pantovčaka. I dok se mali Francuzi zabavljaju video igricama u kojima jure na skuteru ulicama Pariza i zaobilaze prepreke da bi došli do stana svoje ljubavnice, veliki Hrvati ostaju uskraćeni za mogućnost da saznaju na kojem to nivou treba biti da bi ti se otvorila mogućnost lova na safariju u Namibiji. 

Da je Nadan Vidošević danas predsjednik RH, mogli bismo se pitati jesmo li ponosni na njegove trofeje skinute u pogibeljnim bespućima Afrike, ubijenog slona, krokodila, nilskog konja... Baš kao što Francuzima imponiraju ljubavnički uspjesi Francoisa Hollanda koji, bez obzira na sve teroriste na planetu, s motociklističkom kacigom na glavi, hrli u stan glumice Julie Gayet, ne bojeći se ni prve dame, novinarke Valerie Trierweiler koju je oženio nakon što se rastavio s majkom svoje djece, atraktivnom Segolene Royal? Neka se feministkinje ne ljute, ali u ovom još uvijek mačističkom svijetu, bilo bi korisno i psihoanalitičarima doznati što su si na margini bilateralnog sastanka u Elizejskoj palači rekla dvojica predsjednika o tome tko je u svome lovu više uživao. 

No Vidošević je u Remetincu i imat će priliku o svemu razmišljati na svoj skori 54. rođendan, a nama iz njegove generacije nikada neće biti jasno zašto kao i svi mi nije svoju strast mogao zadovoljiti skupljajući sličice i ispunjavajući album Životinjska carstvo koji je prodavala konditorska kompanija koju je vodio? Pa trampiti duplikate čudnovatog kljunaša za rodu cipelašicu, a ne na pola životnog vijeka prosipati mozak petotonskom surlašu koji mu ništa nažao nije napravio. 

Naravno, ako je pošteno zaradio milijune kojima je financirao ubijanje životinja diljem planeta da bi u tome uživao, Nadan Vidošević nije se ogriješio niti o jedan zakon. Baš kao što će povjerenstvo za sukob interesa vjerojatno prosuditi da je Ivo Josipović imao pravo zvati prijatelja iz inozemstva da mu pomogne oko bolesnih očiju. Kao što će pomoćnika ministra financija Branka Šegona amnestirati odgovornosti za kredit koji je dobila tvrtka čije je vlasništvo prenio na odvjetnički ured jer se na njega plaća kamata. 

Da, nečija eventualna krivnja stvar je pravosuđa, pitanje povjerenja je u nadležnosti povjerenstva za sukob interesa. Ali, gdje je u svemu tome moral, zašto o njemu nitko ne govori? Zato što ne postoji? Zato što nam ne treba? Zato što smo ga izbrisali kao vrijednosnu kategoriju? Jer će nas proglasiti demagozima ako se upitamo koliko se djece moglo školovati i beskućnika nahraniti za jednog prepariranog polarnog medvjeda manje? Dvoličnima ako spomenemo liste čekanja u hrvatskim bolnicama gdje ni životno ugrožene pacijente neće operirati? Cinicima, jer i Radimir Čačić i Tomislav Karamarko su vlasništvo tvrtki prenijeli pa radili za državu iako od njih nikada ruke nisu digli? 

Odsustvo morala i više je od pola puta do korupcije, kojoj uistinu valja slomiti vrat, kao što je priželjkivao i nesuđeni predsjednik koji je svoja zadovoljstva masno platio. I bolje da je preferirao životinje nego žene, jer bi se u njegovom slučaju to onda zvalo prostitucijom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu