Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. siječnja 2020.
Komentar Branka Mijića

kolumna Zbogom, i hvala na suradnji

Foto REUTERS
Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 17. ožujak 2014. u 13:06 2014-03-17T13:06:00+01:00

Činjenica je naime da je Ivo Sanader presudno obilježio ne samo posljednjih 15 godina HDZ-a, već i svih nas, čak presudnije i jače i od samog Oca Domovine Franje Tuđmana

Idemo dalje, rekao je svojim odvjetnicima Ivo Sanader nakon presuđenih devet godina zatvora 11. ožujka 2014. 

  Nije, naravno bivši predsjednik hrvatske Vlade Uli Hoeness, bivši predsjednik minhenskog »Bayerna«, koji je za potkradanje države Njemačke dobio 3,5 godine zatvora i odbio tražiti milost višeg suda, odlučivši grijehe okajati iza rešetaka. No Ivo Sanader čovjek je drugačijeg kova, on vlastitu krivicu nikada neće prihvatiti, pa onda ne vidi ni razloga za pokoru, jer se cijeli svijet, ako ne i svemir, vrti oko njegove osi i sile ega. 

  A sve je počelo kada je postao nasljednikom Franje Tuđmana 2000. godine otevši HDZ Iviću Pašaliću uz malu pomoć Branimira Glavaša, njegovog tjelesnog zdruga i brojača glasova. To mu nimalo nije smetalo da dotičnoga izbaci iz svog sunčevog sustava i smjesti u zatvor kada je počeo ugrožavati europsku orbitu Sanaderovog političkog planeta. Drugi povijesni datum u političkom horoskopu Ive Sanadera bio je 11. veljače 2001. kada je na splitskoj Rivi urbi et urbi poručio: »Nedamo naše generale!«. Da bi četiri godine potom kada se popeo na vlast, njegov trbuhozborac Vladimir Šeks definirao ciljeve koji su prethodili uhićenju generala Gotovine: »Identificirati, locirati, uhititi, transferirati.«. 

 Nije previše do svojih riječi držao Ivo Sanader niti u posljednjoj sekvenci svoje vladavine kada je 1. srpnja 2009. godine ostavljajući Hrvatsku na cjedilu i na koljenima novinarima na odlasku tek šeretski dobacio: »Doviđenja, i hvala na suradnji!«. Da bi već 3. siječnja 2010. godine, dan nakon naslovnice Novog lista »HEBRANG: HDZ-ovci nisu htjeli Sanadera u kampanji«, pokušao stranački i državni puč protiv nasljednice koju je sam izabrao, Jadranke Kosor. I koja ga je već sutradan izbacila iz stranke koja ga je i stvorila, pokazavši mu da je sve ispalo – puć. 

  Iako ovo najnovije Sanaderovo »Idemo dalje« nema više takvu povijesnu težinu, čak ako ga se uskoro i odrekne, iako njegov znak više ne igra bitnu ulogu u najnovijem odnosu zvijezda, a natalne karte ne slute na dobro, nešto je ostalo u drugom planu ili nam promiče u svim ovim analizama što ovaj sudski proces znači za iščitavanje sudbine HDZ-a. Činjenica je naime da je Ivo Sanader presudno obilježio ne samo posljednjih 15 godina HDZ-a, već i svih nas, čak presudnije i jače i od samog Oca Domovine Franje Tuđmana. 

 I u tome nas je pobijedio, on ide dalje vukući svih nas za sobom. Ako je Tuđman obilježio prvo desetljeće »mlade hrvatske demokracije«, Ivo Sanader, iako je izašao iz njegovog šinjela i ma što Karamarko i HDZ danas mislili o kolektivnoj odgovornosti, bit će neizbrisiva tetovaža po kojoj će se Hrvatska i Hrvati još dugo prepoznavati. Optužuju ga za detuđmanizaciju HDZ-a, a on je, sanaderizirajući ga, postao većim Tuđmanom i od Tuđmana. 

  To što je njegove harlekinske muzejske vojne odore nerealiziranog, čaplinovskog diktatora, zamijenio najskupljim Brioni odijelima, to što je za razliku od jadnog i jedinog Tuđmanovog bankovnog računa kojeg je razotkrila Ankica Lepej, sebi i svojima otvorio 78 različitih, možda je i najmanje važno. Sanader je Tuđmana nadmašio u bešćutnosti prema onima koji su ga i doveli na vlast, hrvatskim građanima. Zato, ne znam tko bi s njime više išao dalje. 

  Zbogom, i hvala na suradnji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze