Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
21. siječnja 2020.
Uvodnik Branka Mijića

kolumna Vatrene kočije

Ilustracija / Foto: Petar FABIJAN
Ilustracija / Foto: Petar FABIJAN
Autor:
Objavljeno: 17. veljača 2014. u 11:43 2014-02-17T11:43:58+01:00

Ma što o tome mislio Jovanović, on je kao i svi, pa i premijer, tek državni službenik, doduše prvog platnog razreda

Je li Zoran Milanović imao pravo otići s obitelji na kratkotrajno skijanje u susjednu Austriju? Naravno, ako je to učinio na isti način kao i 300 tisuća Hrvata koji su tjedan dana školskog zimskog raspusta iskoristili da sa svojom djecom borave na snijegu.

Zašto je onda informacija koju prenese jedna radio postaja postala u subotu vijest dana koja se brzinom munje prenijela diljem Hrvatske? Zato što je premijer javna osoba i javnost ima pravo u svakom trenutku znati što radi i gdje se nalazi. Na nekoj austrijskoj strmini ili u Sočiju na Olimpijskim igrama gdje bi mnogi pohrlili da čestitaju obitelji Kostelić na povijesnoj zbirci medalja i usput s predsjednikom Putinom pogledaju hokejašku poslasticu i još jedan ledeni, ovoga puta sportski sraz Rusa i Amerikanaca. Sakupljajući na taj način sigurne političke poene.

No, kriza je i ono čemu smo nekada odobravajuće pljeskali kao svojedobnom Sanaderovom odlasku na bečki Operenball sada s pravom postaje upitno i problematično kada se financira iz proračunske blagajne. Ako je Milanović iz vlastitog džepa platio svojoj djeci skijanje, onda u njegovom odsustvu nema ničega problematičnog, jer niti bi rebalans proračuna bio bolji da je noć i dan boravio u Banskim dvorima, niti bi politička situacija u zemlji bila stabilnija da se pojavio na stranačkom skupu u Čavlima.

Premijer je, kao najmoćnija osoba vlasti, prirodna meta medija, jer samim svojim položajem ima dovoljno efikasnih mehanizama da im parira ili se obrani od bilo čijeg napada. Stoga bi jedno šturo priopćenje iz njegovog ureda preneseno putem državne informativne agencije da će u petak i subotu privatno boraviti negdje u Austriji eliminiralo svaki imalo potencijalno senzacionalistički prizvuk njegovog obiteljskog skijaškog izleta.

Novinarima bi na taj način balon njihovog prirodnog zanimanja za sve što čini premijer bio ispuhan i prije nego li je poletio otevši se kontroli. Pogotovo što je nakon prošlotjednog prekomjernog medijskog raketiranja onih koji Milanoviću nisu oprostili poreznu klauzulu, a čiji vlasnici preferiraju njegove desne oponente, Tomislava Karamarka i Željku Markić, a koji mu nikada neće dati indulgencije zbog tvrdog stava spram Kaptola, svoje katoličke matrice, i njegova obitelj postala kolateralnom žrtvom, a da na to nitko nije reagirao. Niti cehovsko društvo koje bi trebalo mjeriti profesionalne standarde novinarstva, niti nevladine udruge i pravobraniteljstva koje su si stavile u zadatak zaštitu obitelji, a pogotovo djece.

Premijer Milanović je već jučer svoju medijsku sliku popravio pojavivši se u Sisačko-moslavačkoj županiji ugroženoj vodenim valom i mogućim poplavama. Da baš potpuno ne ispliva na suho, pobrinuo se njegov ministar Željko Jovanović koji je opet nepotrebno povisio dozu osornosti prema medijima i na novinarsko pitanje je li mu neugodno što u doba krize uzima automobil audi A6 quattro, vrijedan 641.000 kuna, posprdno odgovorio: Hoćete da dođem kočijom u Ministarstvo?

Ma što o tome mislio Jovanović, on je kao i svi, pa i premijer, tek državni službenik, doduše prvog platnog razreda. A novinar koji mu je postavio pitanje, bez obzira što nikada za volan tog automobila neće sjesti i koji je pokaznom kartom gradskog prijevoza došao na pressicu, za njega gospodin koji zastupa interese javnosti i kojem je dužan pristojno odgovoriti.

Ako to ne shvati, uskoro bi se mogao voziti vatrenim kočijama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.