Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Komentar Branka Mijića

Tko je jamio, lopov je

Foto Sergej DRECHSLER
Foto Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 1. kolovoz 2012. u 16:51 2012-08-01T16:51:00+02:00

Objava liste 102 tisuće poreznih dužnika imat će smisla jedino ako ne završi Rojsevim poučkom »Tko je jamio, jamio je!« već na sudu. U suprotnom svi ćemo ispasti jazavcima.

Kao i oko svega, Hrvatska se podijelila i oko objave liste poreznih dužnika. Jednima je to barbarska mjera kojom se na stup srama pribijaju i oni koji se ne trebaju crveniti, drugima »peep show«, trećima pravo javnosti da zna i transparentno ponašanje vladajućih. 

    Dakako da »Linićeva crna lista« ima svojih slabih strana, jer se imenom i prezimenom spominju i pokojnici, svakako su se na njoj našli i oni koji nisu prevaranti već su kolateralne žrtve onih koji nisu njima plaćali ili im je naprosto poslovna sreća okrenula leđa. No tri su neosporne činjenice zbog kojih je pozitivno da javnost zna tko i koliko duguje, jer se radi o našoj kolektivnoj blagajni u kojoj kada pofali novca to moramo platiti iz vlastitog džepa ili se opasno zadužiti novim kreditima. 

    Prvo, brojka od golemih 30 milijardi poreznog duga govori da država odnosno oni koji su je vodili nisu ništa radili osim besramno trošili, a proračun i porezi temeljna su briga svake vlasti. Kada toj crnoj rupi od četiri milijarde eura pridodamo i novac koji je izvučen i pokraden iz državnih tvrtki i javnih poduzeća za što se vode mnogobrojni sudski procesi, ozbiljno se može govoriti o udruženom zločinačkom pothvatu kojim je ova zemlja dovedena na rub propasti. 

    Drugo, veliki dio onih koji su s pravom uvaljani u katran i perje dužni su vrtoglave iznose novca, ali se i dalje ponašaju kao uspješni poduzetnici i menadžeri, sportaši i estradne zvijezde, uživaju društveni ugled i dobivaju priznanja manifestirajući i dalje nekažnjeno svoje materijalno bogatstvo kao da su ga legalno stekli. 
  Treće, mnogi od onih koji se danas olako upuštaju u biznis imajući pred očima samo zaradu, nakon iščitavanja podebljeg popisa žrtava koje su zbog lakomislenosti i propale, uništile svoje obitelji i njihove živote, možda će još jednom razmisliti jesu li spremni za takvu avanturu. Možda ova batina nije pedagoški prihvatljiva, ali je svakako učinkovita, jer je svatko od nas iz barem jednog imena i prezimena prepoznao tragičnu sudbinu ljudi koji žive kraj nas. 
   I, naravno, objava liste 102 tisuće poreznih dužnika imat će smisla jedino ako ne završi Rojsevim poučkom »Tko je jamio, jamio je!« već na sudu. U suprotnom svi ćemo ispasti jazavcima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.