Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. veljače 2020.
Komentar Branka Mijića

kolumna Sanader, pet godina poslije

Foto: Denis Lovrović
Foto: Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 30. lipanj 2014. u 13:26 2014-06-30T13:26:41+02:00

Dok ne saznamo punu istinu, hrvatska će se javnost uoči svakog 1. srpnja prisjećati uspona i pada Ive Sanadera, čovjeka koji u politiku nije ušao bez interesa, pa niti iz nje nije smio otići bez objašnjenja

Kao da je bilo jučer, ali prođe pet godina otkako je Ivo Sanader izgovorio rečenicu za uvod u povijest hrvatske političke misli, »Doviđenja, i hvala na suradnji«, te bez ikakvog suvislog obrazloženja demisionirao s mjesta premijera i funkcije predsjednika HDZ-a na kojoj je 2000. godine naslijedio Franju Tuđmana. 
  

Njegova dekretom određena nasljednica Jadranka Kosor kaže za naš list da »danas još manje zna o tome zašto je otišao«. Na našu, ali i njezinu žalost, Sanaderov bijeg nije rezultirao jedinim logičnim epilogom u tom trenutku, izvanrednim izborima, pa je Hrvatska danas tamo gdje je bila i prije pet godina, ostavši u tom vakuumu na neki način i taocem Sanaderovog misterioznog odlaska.

Možda je Jadranka Kosor u pravu kada kaže da prave razloge Sanaderovog odlaska nikada nećemo doznati, no ako taj cijeli slučaj za nas ima specifičnu težinu nekakvog hrvatskog Watergatea, već bismo mogli i njegove konce pohvatati samo da je to nekome u interesu. 

   Ivo Sanader sasvim sigurno nije donio svoju naprasnu odluku zbog umora ili bolesti, jer je i tada i sada, hvala Bogu, zdrav, još manje zbog blokade pregovora sa Slovenijom, pada BDP-a od 6,7 posto ili najave dolaska MMF-a zbog katastrofalne gospodarske situacije, o čemu se svih ovih godina nagađalo.

To su sve za njega, osim vlastitog tijela, naprosto bile trice i kučine koja ga nikada nisu suštinski zanimale ako nisu služile dizanju vlastitog ega i prosipanju političkog šarma za domaću i međunarodnu upotrebu. 

  Nisu tajne Ive Sanadera ravne onima Bijele kuće, ali ako su novinarima »The Washington Posta« Bobu Woodwardu i Carlu Bernsteinu bile dovoljne dvije godine da razotkriju Richarda Nixona, onda ni Sanadergate nije nerješiv.

Treba se samo držati vječnog savjeta koji je tom dvojcu dao insider kodnog imena Duboko grlo alias agent FBI-a Mark Felt: »Slijedite trag novca!«.

U našem slučaju obavezno treba slijediti i ljude koji su Sanadera pratili u dolasku na vlast, držali mu ljestve dok je tamo bio i napokon mu ih izmakli, a koji su još uvijek ugledni i visokopozicionirani članovi društva. Tada bi se bijeg s malo vitra nakon pet godina mogao pretvoriti u buru u čaši prljave vode. 

   Bilo kako bilo, Ivo Sanader ima jednu pravomoćnu presudu na 8,5 godina zatvora za slučajeve INA – MOL i Hypo, za primanje mita i proviziju, a nepravomoćno je osuđen na devet godina zatvora zbog Fimi–medije.

Iz Remetinca će već u srijedu na novo suđenje na kojem će na vidjelo izaći još mnogo prljavog veša o tome kako se vladalo, poslovalo i bogatilo u državici Hrvatskoj.

Možda će na kraju balade Ivo Sanader uistinu ostati jedini Pedro koji će visjeti za sve one koji su ovu ionako napaćenu zemlju debelo opljačkali i uništili, no on jako dobro zna sve aktere i suučesnike koji se sada prave da ama baš ništa nisu znali što je činio za svojih šest godina na vlasti. 

  Dok ne saznamo punu istinu, hrvatska će se javnost uoči svakog 1. srpnja prisjećati uspona i pada Ive Sanadera, čovjeka koji u politiku nije ušao bez interesa, pa niti iz nje nije smio otići bez objašnjenja.

Njegovi prijatelji koji i danas stoje iza njega, tvrde da o razlozima svoga odlaska ni vlastitoj braći nije rekao ni riječ više nego njima. Čudno, s obzirom na to da jednoga od njih veže ispovjedna tajna i da bi svaki pristojni vjernik na Sanaderovom mjestu imao potrebu barem svećeniku olakšati dušu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.