Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 2n
Sutra: 7° 7° 2n
29. siječnja 2020.
Komentar Branka Mijića

kolumna Referendumski krug kredom

Foto Davor KOVAČEVIĆ
Foto Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 27. studeni 2013. u 12:36 2013-11-27T12:36:30+01:00

Gotovo nitko ne dvoji, a to potvrđuju i ispitivanja javnog mnijenja, da će sljedbenici »U ime obitelji« i onih koji su referendum inicirali pobijediti. Teško je naime dostići prednost od 700 tisuća glasova, jer objektivno broj onih zavedenih, prevarenih i agresijom pokleklih među potpisnicima ne može biti prevelik

Kako se približava 1. prosinac i prvi narodni referendum, tako se zahuktava kampanja onih koji su ZA i onih koji su PROTIV. 

   Gotovo nitko ne dvoji, a to potvrđuju i ispitivanja javnog mnijenja, da će sljedbenici »U ime obitelji« i onih koji su referendum inicirali pobijediti. Teško je naime dostići prednost od 700 tisuća glasova, jer objektivno broj onih zavedenih, prevarenih i agresijom pokleklih među potpisnicima ne može biti prevelik. Također, prekasno su probuđeni oni koji sada u fotofinišu nastoje popraviti rezultat i animirati što je moguće veću izlaznost, jer je njihovo buđenje uslijedilo tek nakon medijskih akcija i putem društvenih mreža. 

   A bez izlaska na ulice, javnih istupa i solidariziranja, nemoguće je u tako kratkom roku okrenuti javno mišljenje u svoju korist. Odbrojavanje je počelo i u ova četiri dana zaredat će se javne tribine, koncerti i marketinški potezi kojima će se deklarirati svi oni koji se ne žele vratiti u srednji vijek bez obzira u čije se to ime i prezime tražilo. No i među onima koji su PROTIV vladaju nedoumice i razlike, prije svega o tome treba li uopće izlaziti na referendum. Jer, to je već u startu izgubljena bitka, a ionako su i referendumsko pitanje i sve što je njemu prethodilo nepotrebni i vjerojatno nelegalni. Zašto im onda davati legitimitet umjesto da ih bojkotiramo i na taj način pokažemo da do sve te bljutave i prljave igre nimalo ne držimo. 

  Apstinencija je dakako oduvijek bila legitimni politički stav. No upravo u ovom slučaju, kada je apsurd doveden do kraja, bilo bi pogubno na taj način potpomagati trijumfalizam onih koji će upravo na omjeru glasova ZA i PROTIV bazirati i sve svoje buduće akcije kojima će nastojati hrvatsko društvo vratiti u grob iz kojeg ćemo se teško vratiti, kao što je netko već primijetio. Već su pokrenute neke nove inicijative za neke nove jednako besmislene referendume čiji konačni rezultat nije ništa i ništica već politički projekt koji bi na svaki mogući način trebao iz Hrvatske eliminirati sve one i svakog onog koji je javno ili tajno PROTIV. 

   Zato nije dobro bez obzira na izvjesnost ishoda lamentirati u svoja četiri zida, jer će nakon referenduma o braku muškarca i žene, na naša vrata zakucati i onaj o zabrani ćirilice, pa onda neki treći, o razmnožavanju mrava... A onda će kao što već znamo iz povijesti, iz koje nikada nitko ništa nije naučio, na vrata zakucati oni koji su nas došli odvesti, jer više nitko drugi nije preostao. 

   Koliko god ga se takvim željelo prikazati, ovaj referendum ne tiče se prvenstveno pedera i lezbi i njihovih prava. Njime pripadnici LBGT zajednice ništa ne dobivaju, ali gubimo svi koji ćemo na kraju postati ova ili ona manjina, ili to već jesmo. 

  Status quo u Ustavu ne omogućava nikakvo posvajanje djece, a kamo li pruža sva građanska prava istospolnim partnerima, kao što to lažno podmeću Željka Markić i društvo. Ovo je prvenstveno civilizacijsko pitanje i nikome ne bi smjelo biti svejedno koliko u ovoj zemlji živi uljudbi sklonih ljudi. 

   Zato je potrebno izaći na referendum i izreći svoje mišljenje, jer nije svejedno koliko nas je PROTIV. Ako se pokaže da je to jedan, deset, sto ili tisuću ljudi, onda znamo što nam je činiti, najbržim i najkraćim putem pobjeći odavde glavom bez obzira. Ako nas ima dovoljno, makar to bilo jedan na deset, onda se valja nastaviti boriti. 

   Ono što se nikako ne smije dogoditi je da rijetki preživjeli za pet ili deset godina opet pjevaju Baladu o zaklanim ovcama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.