Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Komentar Branka Mijića

Referendum o Čačiću

Foto Darko JELINEK
Foto Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 2. srpanj 2012. u 15:05 2012-07-02T15:05:29+02:00

Sav u strahu od čovjeka koji, ako već ne u dosjeu, barem na duši nosi dva života, obećavam da ću sačekati izbore da odgovorim na postavljeno referendumsko pitanje treba li Radimir Čačić ostati u Vladi ili ne

Možda bi bilo najpravednije raspisati referendum s jednim jedinim pitanjem: Treba li Radimir Čačić ostati u Vladi RH? Pa da se ne moramo svi, od predsjednika Josipovića, premijera Milanovića preko oporbene Karamarkove busije, do nas novinara, medijskih analitičara i anketiranih anonimusa izjašnjavati o toj navodnoj dilemi sljedećih mjesec dana.  

   Hoće li Radimir Čačić ostati prvim potpredsjednikom Vlade nije nebitno, ali sasvim sigurno nije presudno pitanje kao što naknadnom pameću sugerira stranačka mu družica Vesna Pusić ustvrdivši da bi njegovim odlaskom došlo do destabilizacije Vlade, a time i Hrvatske! Nakon toga samo je nedostajalo da s milenijske fotografije HNS-ovci u narandžastim majicama iz Svetog Martina zapjevaju: Druže Ratko, mi ti se kunemo... 

    S puteva ne valja skretati, ni vrludati, jer računi za političku (ne)principijelnost kad-tad dođu na naplatu. Zabavljeni Čačićevim mađarskim suđenjem jedva da smo i primijetili kako je i drugi bitan čovjek i stručnjak, Davor Škrlec, otišao iz ministarstva zaštite okoliša i prirode. Da, Mirela Holy visoko je podigla ljestvicu političke odgovornosti u Hrvatskoj koja je sada koalicijskom obranom lika i djela Radimira Čačića možda i zauvijek srušena. Sada nesmetano genijalne ideje prvog potpredsjednika Vlade o Ombli i Plominu 3 mogu biti provedene u djelo, a onda ćemo za 10 godina lamentirati kao što to danas činimo kada je prodaja Ine MOL-u po srijedi. 

   Milanovićeva Vlada vjerojatno bi se zaljuljala odlaskom i trećeg, nakon premijera najbitnijeg ministra, ali ne bi propala da je Čačić to sam javnosti obrazložio nakon što ga je sud u Kaposvaru proglasio krivim. Ovako, upinjući se po svaku cijenu održati u sedlu na ovom svehrvatskom rodeu, Čačić najviše pomaže obnovi HDZ-a i Tomislavu Karamarku kojem bi, ostane li prvi potpredsjednik na tom mjestu i do sljedećih izbora, vlast mogla pasti u ruke sama od sebe, baš kao što se to dogodilo Kukuriku koaliciji. Tako se Radimir Čačić na koncu ne bi pokazao Milanovićevim Draženom Budišom već Ivom Sanaderom. Koji, usput budi rečeno, niti za jedan od teških grijeha za koje je osumnjičen, još uvijek nije osuđen. 

    Ne može, ma što o tome mislila Vesna Pusić, odlazak Radimira Čačića destabilizirati Hrvatsku. Jadna bi to bila zemlja koja bi ovisila o jednom čovjeku, uostalom kada je to tako bilo radilo se o diktaturama koje su upravo zbog »nezamjenjivosti« morale propasti. A da je Čačić Mesija, valjda bi nas već odavno izveo na pravi put, jer je s Račanom onomad osjetio slasti vlasti. 

    A kada bih se osobno morao na imaginarnom referendumu izjašnjavati o Radimiru Čačić, za mene bi bila presudna jedna njegova rečenica koja je nakon presude u Mađarskoj gotovo svima promakla, u kojoj prvi potpredsjednik ne krije oduševljenje što ga, čim presuda postane pravomoćna, nitko u hrvatskoj javnosti neće moći prozivati zbog nesreće odnosno on će svakog drznika tko se usudi prozboriti o njegovoj krivici tužiti! 

    Bojeći se kao čovjek i novinar tih prijetnji i njegovih moćnih odvjetnika, sav u strahu od čovjeka koji, ako već ne u dosjeu, barem na duši nosi dva života, obećavam da ću sačekati izbore da odgovorim na postavljeno referendumsko pitanje treba li Radimir Čačić ostati u Vladi ili ne.

Možda bi bilo najpravednije raspisati referendum s jednim jedinim pitanjem: Treba li Radimir Čačić ostati u Vladi RH? Pa da se ne moramo svi, od predsjednika Josipovića, premijera Milanovića preko oporbene Karamarkove busije, do nas novinara, medijskih analitičara i anketiranih anonimusa izjašnjavati o toj navodnoj dilemi sljedećih mjesec dana.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.