Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 22° 1
Sutra: 22° 22° 1
21. lipnja 2019.
Komentar Branka Mijića

kolumna Prljave rublje za Nova pokoljenja

Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva
Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 13. srpanj 2016. u 13:47 2016-07-13T13:47:00+02:00

Potvrdi li se istinom da je upravo Karamarko bio taj koji je, koristeći se institutom poslovne tajne, dopustio, mimo znanja većine članova stranke, milijunske donacije ruskog kapitala nejasnog porijekla HDZ-u, da bi se potom vodilo računa da se porijeklo tog novca maskira putem više zaklada, te naposljetku tako doniranih 2,6 milijuna kuna iskoristi za plaćanje njemačkog Ifo instituta, onda ovdje nema što tražiti Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa već Uskok

Izrada Programa gospodarskog oporavka i zapošljavanja njemačkom Ifo institutu iz Münchena, kojim je HDZ slavodobitno najavljivao kako će, povratkom na vlast, »izvući Hrvatsku iz ponora u koji nas je bacila diletantska Milanovićeva vlada«, plaćena je milijunskim donacijama sumnjivog ruskog kapitala, a sve je dopustio donedavni predsjednik Tomislav Karamarko, tvrdi tjednik »Nacional« pozivajući se na Davora Stiera, bliskog suradnika budućeg predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića!

Izgleda da nema kraja aferama koje potresaju HDZ i koje ozbiljno dovode u pitanje svaku legitimnost stranke, pravnu, političku, financijsku, ali i moralnu, domoljubnu, koju kao najveći adut hadezeovci ističu prije svakih izbora. Nije se još ni ohladio skandal s pozajmicama kojima se HDZ financirao proteklih godina, za koje je javnost saznala zbog nevraćenog duga Prvom plinarskom društvu, koji je prvenstveno bio uperen protiv Milijana Brkića, vođe HDZ-a u ovom prijelaznom razdoblju, a bumerang se trostrukom žestinom vratio Tomislavu Karamarku.

Ako je u »aferi KaraMOL« odnosno »Konzultantica« bila sankcionirana politička odgovornost predsjednika HDZ-a i prvog potpredsjednika Oreškovićeve Vlade, pokažu li se Stierovi navodi točnim, »afera Ifo« otvara mogućnost kaznenog djela.

Potvrdi li se istinom da je upravo Karamarko bio taj koji je, koristeći se institutom poslovne tajne, dopustio, mimo znanja većine članova stranke, milijunske donacije ruskog kapitala nejasnog porijekla HDZ-u, da bi se potom vodilo računa da se porijeklo tog novca maskira putem više zaklada, te naposljetku tako doniranih 2,6 milijuna kuna iskoristi za plaćanje njemačkog Ifo instituta, onda ovdje nema što tražiti Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa već Uskok.

Ne bi trebalo biti teško provjeriti Stierove riječi i utvrditi je li HDZ spomenutu transakciju obavio putem svoje Zaklade hrvatskog državnog zavjeta kojoj je sredstva za plaćanja Ifo instituta donirala Zaklada Nova pokoljenja povezana s tvrtkama Migrit energija, Migrit solarna energija, Titan građenje i Titan nekretnine iza kojih, kako se sumnja, stoji ruski kapital, odnosno poduzetnica Oksana Dvinskykh, bliska prijateljica bračnog para Karamarko.

Štoviše, to bi trebalo učiniti odmah, prije skorih parlamentarnih izbora. Jer, u konačnici, »svakog tjedna afera jedna« najviše šteti budućem predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću i njegovim izbornim izgledima.

Nakon svega ispada da HDZ nije pogodio recidiv Ive Sanadera već da se stranka, kojoj se još uvijek sudi za »aferu Fimi media«, nakon odlaska Jadranke Kosor, nimalo nije promijenila!

Gdje god da se prst zabode, iz HDZ-a izlazi fonja. Samo afere i akteri mijenjaju imena, nije Fimi već Ifo, a Nevenka Jurak sada se zove Oksana Dvinskykh. Više se tri puta ne farbaju tuneli, sada su u modi nafta, nuklearke i solari.

U cijeloj priči najmanje se promijenila uloga HDZ-a.

Nekada je bio veš mašina za prljavo rublje, a danas je perilica za prljave rublje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Wolt stiže u Rijeku!
Dostava najbolje hrane

Wolt stiže u Rijeku!