Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
18. siječnja 2020.
Komentar Branka Mijića

Predstečajni dušebrižnici

Ilustracija
Ilustracija
Autor:
Objavljeno: 24. veljača 2014. u 12:06 2014-02-24T12:06:00+01:00

Ako smo nekada negdje pogriješili pišući o predstečajnim nagodbama, nismo to napravili zato što smo bilo čiji plaćenici, ili iz nekog »višeg interesa«, već zato što radeći svoj posao i griješimo

Predstečajna nagodba termin je koji je ovih dana svaki Hrvat izgovorio bar nekoliko puta i tema o kojoj svi imaju nešto za reći ili barem misle da o njoj dovoljno znaju i imaju pravo o tome javno zboriti.

  Tako je i javna televizija u svojoj udarnoj emisiji »Nedjeljom u 2« Aleksandra Stankovića ugostila suca Trgovačkog suda Mislava Kolakušića koji je prije sedam mjeseci odbio nagodbu »Dalekovoda« i prvi javno doveo u pitanje opravdanost i dobre namjere Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. I s pravom na pravi način proslijedio svoje primjedbe i sumnje Ustavnom sudu na pravorijek.

  No Kolakušić je jučer iznio zanimljivu tvrdnju da je spomenuti Zakon omogućio veću pljačku i od one privatizacijske ustvrdivši da »50 milijardi kuna iz predstečajnih nagodbi nije nestalo već je u nečijim vikendicama, jahtama....« Ono što je ostalo visjeti u zraku bez Stankovićevog pitanja je na kojih to 50 milijardi misli Kolakušić kada su na Trgovačkom sudu potvrđene predstečajne nagodbe vrijedne 15 milijardi kuna, od čega je otpisano 892 milijuna kuna? I tko su onda ti kriminalci koji su u privatnu imovinu nekažnjeno pretvorili sve te silne državne milijarde? I tko to i kada nije niti pokušao naplatiti državna potraživanja?

  Velika je šteta što na ta i još mnoga druga bitna pitanja koja se tiču predstečajnih nagodbi nismo dobili odgovor od osobe koja ih je toliko dobro proučila da je smatrala potrebnim provjeriti njihovu ustavnost. No Kolakušiću to ne ide na grijeh, kao ni prilozi novinara i urednika HTV-a kojima je Stanković garnirao svoju emisiju i u kojima se sugerira kako neki mediji pišu panegirike predstečajnoj nagodbi. Štoviše, oštro napadaju one koji ih propitkuju, jer se njihovi vlasnici izravno ili neizravno nalaze u predstečajnoj nagodbi otvoreno sugerirajući da to čini i ova novina na sličan način kao Reno Sinovčić u Zadru!

  Na stranu sada što je država najviše dugova otpisala upravo HRT-u, i to 400 milijuna kuna, a bez toga bi bila upitna i plaća probuđenih prisavskih perjanica u borbi za pravdu i poštenje, no zaključak da se s ovih stranica puše u diple Liniću zato da bi na ovaj ili onaj način od njega profitirali, potpuna je laž i besmislica. Nama država, za razliku od svog vlasništva, dalekovidnice, ne oprašta ni kune i, milom ili silom, svoja potraživanja od nas do lipe naplaćuje.

  Ono što je možda čudno i nepojmljivo onima koji sebe i još neke proglašavaju »dobrim momcima«, a ovu novinu pokušavaju uspoređivati s lokalnim šerifima, prosta je činjenica da su u ovoj kući vlasnička i upravljačka politika odvojeni od uređivačke. Dakle, ako smo nekada negdje pogriješili pišući o predstečajnim nagodbama, nismo to napravili zato što smo bilo čiji plaćenici, ili iz nekog »višeg interesa«, već zato što radeći svoj posao i griješimo. A da oni koji nas prozivaju za pogrom barem prolistaju sve ono što smo do sada napisali, vidjeli bi koliko je različitih stavova i mišljenja o predstečajnim nagodbama izneseno.

  Primjerice, reagiranje gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela na tekst »Grad Rijeka tvrtki RIO otpisao više od pola milijuna kuna« u kojem nas visokopozicionirani SDP-ovac upozorava kako postoji mogućnost »da Novi list, unatoč često negativnom stavu te medijske kuće prema predstečajnim nagodbama, kao i brojne druge tvrtke u Hrvatskoj, zbog nagomilanih dugova bude prisiljen pokrenuti predstečajni postupak ili stečaj.«

  Zato, hvala vam svima na toplim riječima, usporedbama i lijepim željama. Nama naša, vama vaša stečevina.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.