Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
14. prosinca 2019.
Komentar Branka Mijića

Povratak otpisanog

Zlatko Komadina / Foto Vedran KARUZA
Zlatko Komadina / Foto Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 5. lipanj 2012. u 17:28 2012-06-05T17:28:55+02:00

 Zlatko Komadina svakako je prvo ime subotnjeg pripetavanja socijaldemokrata za Predsjedništvo i potpredsjednike stranke

Činilo se da će to biti nevažna, prijateljska unutarstranačka utakmica u SDP-u. Ali nije. Ima i trijumfa, i pobjeđenih, i uvrijeđenih, jer, izgleda, nisu svi igrali fer i pošteno.  

   Zlatko Komadina svakako je prvo ime subotnjeg pripetavanja socijaldemokrata za Predsjedništvo i potpredsjednike stranke. U javnosti je slovio kao otpisan politički kadar nakon kratkotrajne ministarske karijere, ali još više zbog otvorenog razmimoilaženja s nedodirljivim Zoranom Milanovićem. Kap koja je prelila čašu između njih bila je Žuta Lokva, obznanio je našem listu bivši primorsko-goranski župan. Broj glasova koji je Komadina dobio i pobjeda nad jakim riječkim kandidatima, Željkom Jovanovićem i Vojkom Obersnelom, govori dvije dobre i jednu lošu stvar o stanju u SDP-u. 

    Prvo, članstvo i delegati na konvenciji očigledno nisu skloni idolopoklonstvu unatoč Milanovićevoj karizmatičnosti, jer bi inače poslušali poruke koje su u javnost stizale iz samog vrha stranke kako je Komadina kao političar prošlo svršeno vrijeme. Povjerenje pretočeno u respektabilan broj glasova govori da su socijaldemokrati Komadini manje zamjerili njegov kratkotrajan i nedorečeni angažman u Vladi, a više honorirali dugogodišnji partijski rad na terenu gdje je dobio sve izbore koje je predvodio. 

    Drugi plus na konto unutarstranačke demokracije upisao je i sam Zoran Milanović koji nije pribjegao bilo kakvoj inačici »demokratskog centralizma« kako bi eliminirao Komadinu iz konkurencije i prije nego li se pristupilo glasovanju, što je svojim neospornim autoritetom svakako mogao barem pokušati da je htio nakon što je ovaj abdicirao. Jer, ovakav rasplet i gotovo plebiscit za Komadinu moći će se svakako prokomentirati i kao prva posredna kritika članstva za šestomjesečni premijerski mandat. 

    Debeli minus SDP-ovci su upisali zato što na konvenciji nije bilo samo dozvoljenog lobiranja, već su kružili i šalabahteri izborne matematike, tehnika manipulacije koja se nekada vezivala isključivo za HDZ. Zlatko Komadina u svakom je slučaju čisto i zasluženo dobio još jednu satisfakciju od stranačkih kolega. Povratak otpisanog neće biti potpun do sljedećih lokalnih izbora na kojima će gotovo sigurno pokušati povratiti svoju funkciju župana. Ono što Komadinu u njegovom trijumfalizmu ne bi smjelo zavarati, je činjenica da na tim izborima neće glasati samo članstvo SDP-a, već svi građani. 

    Komadinin paradoks mogao bi se očitovati u tome da je u srazu sa Zoranom Milanovićem prošao na stranačkim, ali bi zbog njega mogao izgubiti županijske izbore. Jer, do početka 2013. rejting Kukuriku Vlade mogao bi, nastavi li se sadašnji trend, opasno pasti. 

    A prvi ceh nepovjerenja birača u globalnu politiku plaća se lokalno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.