Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. siječnja 2020.
Komentar Branka Mijića

Ne okreći se sine

Foto: Vojko Bašić / CROPIX
Foto: Vojko Bašić / CROPIX
Autor:
Objavljeno: 9. prosinac 2013. u 11:47 2013-12-09T11:47:22+01:00

Zaista ne bi bilo lako Franji Tuđmanu da se na obljetnicu svoje smrti drugi put pojavi među Hrvatima povjerovati što je na ovaj svijet došlo, da njegove riječi tumači onaj koji ga je zabavljao pričajući viceve, a brani onaj koji je posumnjao u njegov zdrav razum pitajući ga zna li što čini kada ga je svojedobno smjenjivao

Franjo Tuđman niti na 14. obljetnicu svoje smrti nema mira, a vjerojatno bi se u svom počivalištu nekoliko puta okrenuo da zna kako danas njegove riječi interpretira Antun Vrdoljak.
 

  – Nikada u ovoj zemlji više neće biti nenarodna hrvatska vlast, citirao je prvog hrvatskog predsjednika glumac i redatelj kojeg je posjeo kraj sebe da ga zabavlja, plačnim glasom dometnuvši: »A imamo je danas!«.

  Nije cvilidreta Vrdoljak usamljen u hračkanju na demokratski izabranu vlast u Hrvatskoj, već se samo nadovezao na agresivnu ideologiju demoniziranja koju predvodi Crkva i koju je sažeto formulirao pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić propovijedajući o »zločinačkoj ideologiji trenutačnog režima«. I čijim putem kreću svi oni koje mobiliziraju referendumske inicijative od »U ime obitelji« do Stožera tzv. vukovarske Hrvatske koja se protivi dvojezičnosti.

  Svjestan je prepredeni Vrdoljak koji je kapitalizirao svaki sistem u ime svoje karijere da u citiranju ovih Tuđmanovih riječi i dovođenju u kontekst aktualnih zbivanja postoji jedna mala začkoljica. A ona se krije u tome što su upravo hrvatski građani na posljednjim izborima prije dvije godine dali povjerenje i legitimitet ovoj vlasti. No Vrdoljak ne bi bio Vrdoljak da nema obrazloženja i za paradoks kako to narod može izabrati nenarodnu vlast ako se nije ponovila priča o guskama u magli.

  Vjerovali ili ne, Antun Vrdoljak se, da bi riješio taj logički problem, posuo valjda prvi put u životu pepelom po glavi, amnestiravši pokojnog Tuđmana bilo kakvih grijeha za zatečeno stanje. Pa tko je onda kriv Hrvatima i Hrvatskoj ljeta gospodnjeg 2013. što ima nešto najgore i najopasnije što se može zamisliti, nenarodnu vlast? Krivci smo, kaže Vrdoljak, »svi mi koji smo pogriješili zato što smo gledali kroz prste« na zbivanja poslije njegove smrti. Heureka!

  Nije pojasnio Antun Vrdoljak kome su to on i njemu slični gledali kroz prste umjesto valjda preko nišana, ali u osam od tih 14 godina nakon Tuđmana koliko je njegov HDZ bio na vlasti nikada suze nije lio i nikoga proglasio nije nenarodnim režimom. Valjda zato što je upravo u tom razdoblju Hrvatska pokradena i poharana, materijalno i moralno devastirana više nego li za svih ratnih godina.

  Valjda zato što su upravo HDZ i Tuđmanovi nasljednici to učinili busajući se u svoja hrvatska prsa i nadmećući se domoljubljem dok su u svoje podrume i sefove trpali milijarde i milijune pokradene od tog istog naroda koji je prije dvije godine totalno šenuo izabravši nenarodnu vlast koja sada pokušava učiniti nemoguće i ispraviti brod koji se svih tih godina opasno nagnuo i kojem prijeti potonuće. I kojima sada zbog pljačke stoljeća sude valjda isto tako nenarodni hrvatski sudovi, štoviše jugonostalgičari, komunisti i Udbaši koji su prema Andriji Hebrangu preuzeli sve resore u državi i kontrolu nad medijima.

  Zaista ne bi bilo lako Franji Tuđmanu da se na obljetnicu svoje smrti drugi put pojavi među Hrvatima povjerovati što je na ovaj svijet došlo, da njegove riječi tumači onaj koji ga je zabavljao pričajući viceve, a brani onaj koji je posumnjao u njegov zdrav razum pitajući ga zna li što čini kada ga je svojedobno smjenjivao.

  – Kome sam ja to ostavio Hrvatsku kada su dozvolili da HDZ-ova narodna vlast sjedi u zatvoru, a ova nenarodna stoluje u Banskim dvorima i na Pantovčaku?

  I pobjegao bi glavom bez obzira. Ne okreći se, predsjedniče.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.