Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Komentar Branka Mijića

Komentar NE BRINITE, NEĆE NAM BITI BOLJE Sretna gora godina svima, a ne samo njima

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 31. prosinac 2017. u 18:38 2017-12-31T18:38:00+01:00

Halo 192, jesam li dobio Operativno-komunikacijski centar? Ovdje, Toni, idem dizati mreže, pa neka patrolni čamac krene na crtu razgraničenja... Gdje bi bio kraj ribara Palunka da ga je čuvala Hrvatska policija?

Osoba godine, prijelomni i presudni događaji, pozitivci i negativci koji su obilježili proteklih 12 mjeseci, izbori i proglašenja naj ovoga i naj onoga, vječne su medijske teme dok se kalendar približava kraju, uz nezaobilazno pitanje: Što očekujete od nove? Kao da bilo kakvog smisla ima prežvakavati već prežvakano, podsjećati se na traume proživljenog i jedva preživljenog bivstvovanja fiktivno omeđenog siječnjem i prosincem. Kao da će se bilo što promijeniti jer mi to očekujemo, kao da je bitno to što mi želimo, kao da možemo utjecati na sve ono što utječe na nas.

Zvuči fatalistički i malodušno, ali sasvim je realno da će se utrnućem 2017. i ustoličenjem 2018. nešto presudno dogoditi osim što bespridržajno postajemo stariji. Stoga bi bilo nepristojno bilo kome poželjeti nešto lažno i prijetvorno osim onoga što je već na ovim stranicama čestitao moj dobri drug iz Sarajeva Zlatko Dizdarević: Sretna nam dolazeća godina, gora od ove za koju smo mislili da je doista najgora.

Ribar Palunko i policija

Sretna gora godina svima, a ne samo njima. I što se uopće može očekivati od 2018. u ovom trenutku dok slova promiču ekranom a iz one kade mora koju zovemo Savudrijskom valom a Slovenci Piranskim zaljevom stižu vijesti o bliskim susretima ribara i njihovih brodica s policajcima i njihovim čamcima.

Ima li igdje na ovom svijetu da se ljudi profesionalno bave ribarenjem, a na posao ih prate naoružani policajci!?

Ono, čovjek se digne u pet ujutro, uskoči u radno odijelo, pojede sendvič, popije kavu, uzme telefon u ruke i nazove 192: »Halo, jesam li dobio Operativno-komunikacijski centar? Ovdje, Toni, idem dizati mreže, pa neka patrolni čamac krene na crtu razgraničenja«. Da je Ivana Brlić-Mažuranić bila vidovita, ne bi pisala Priče iz davnine već iz budućnosti, a ribara Palunka od napasti ne bi spašavala vlastita žena već Hrvatska policija.

Trumpov krik i bijes

I sada bi trebalo djetinjasto naivno poželjeti da u 2018. godini svijetom zavlada mir dok se od ribarskih svađa i prigovaranja na nekoliko četvornih kilometara mora nemušto pokušava uprizoriti neka nova Odiseja.

Špurtilom i ostima netko bi ovdje trebao dobiti po kostima dok čekamo da globalna zvijezda Donald Trump ostvari svoju prijetnju Kim Jong Unu kako će biti dočekan s »vatrom i bijesom kakve svijet nikada nije vidio« nastavi li se igrati raketama.

Doduše, američki predsjednik uspio je pročitati samo pola naslova romana Williama Faulknera, ali njegov tok nesvijesti čvrsta je garancija da mir treba izbrisati s popisa želja u novoj godini. Kao da nismo svjesni da rat permanentno traje pa ako ga iz poštovanja spram Prvog i Drugog ne zovemo svjetskim, možemo mu barem tepati Planetarni.

Za ratom se naprosto žudi, pa je tako i hrvatski premijer Andrej Plenković objavio kako smo na udaru hibridnog rata. Kada već pomislite da znate tko je u tom sukobu žrtva a tko agresor, javi se na svom blogu Londonac iz Zmijavaca Ivica Todorić i prozove Plenkovićevu Vladu jer vode hibridni rat protiv Hrvatske pljačkajući »Agrokor«!

Da ne bi ispao dezerter, poput tisuća mladih koji su otišli trbuhom za kruhom u inozemstvo a koje je sisački biskup Vlado Košić proglasio kukavicama i izdajnicima doma svog, ratni heroj i ministar obrane zavapio je kako se i protiv njega osobno vodi hibridni rat!

Al-Bagdadi i Vučić

Ali, tko to kome i zašto radi o glavi? Ako nisu ISIL i Abu Bakr al-Bagdadi, ako nije Putin, nisu valjda Monsanto i Toyota Prius ili Honda Insight agresori? Da nije onaj Vučić, onaj što ima napumpane usnice kao da su Severinini hibridi, koji se stalno nešto breca na naše političare, bilo zbog izbjeglica, bilo zbog premlaćenih mladića, bilo zbog ciklone koja Beogradu redovito iz Hrvatske nosi oborine? A da nije Aleksandar u hibridnom paktu s onim Karlom Erjavcem, slovenskim ministrom vanjskih poslova, pa nas zajednički buše, malo s mora, malo s kopna?

Ne, neće u novoj 2018. biti mira u svijetu, baš kao što se neće dogoditi promjene u ovdašnjim hibridnim glavama. Bolje je igrati na sigurno i fokusirati se na ono što se svakako neće dogoditi do idućeg datuma kada će nas upitati kako bismo ocijenili godinu na izmaku i kakva će biti 2019. godina. Dakle, što ćete od pobrojanog ocijeniti kao nemoguće i na to u kladionici staviti sav svoj novac.

Klađenje na nemoguće

Ivica Todorić pokrenuo akciju »Plaćajmo hrvatsko« i vratio sve svoje dugove, te najavio da će »Agrokor« kupiti »Parmalat« kako ga nitko nikada više ne bi uspoređivao s Calistom Tanzijem. »Ovlastio sam Martinu Dalić i Antu Ramljaka da obave kupoprodaju i Parmalat što prije svoje sjedište preseli u Zagreb, objavio je Todorić na svome jubilarnom stotom blogu prvi put napisanome u radnoj sobi Kulmerovih dvora.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović preselila u Visoku ulicu i presretna novim domom izjavila: »Obišla sam cijelu Hrvatsku, ali kod kuće je najljepše i nemam više potrebu putovati jer vas, hvala Bogu, Hrvatice i Hrvati, s ovih visina iz Visoke svih vidim. Bespridržajno«.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u pratnji sisačkog biskupa Vlade Košića, patera Ike Mandurića, fra Luke Prcele i mnogobrojnog klera na službenoj komemoraciji u Jasenovcu izrazio žaljenje zbog »nevinih žrtava jednog od najstrašnijih koncentracijskih logora Drugog svjetskog rata u Europi«.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak objavila da se cjelovita kurikularna reforma u svim hrvatskim osnovnim i srednjim školama eksperimentalno uvodi u rujnu, početkom školske godine 2018/2019.

Na svečanoj sjednici pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića redoviti i izvanredni članovi HAZU dugotrajnim pljeskom pozdravili ministričinu najavu. Predsjednik Hrvatske narodne stranke Ivan Vrdoljak dobitnik je Nagrade Miko Tripalo  »za doprinos razvoju demokracije i slobode medije«, a nagradu mu je na prigodnoj svečanosti uručio novinar Hrvatskog radija Milorad Šikanjić.

To je drugo veliko priznanje Vrdoljaku koji je već ovjenčan Plavom vrpcom Vjesnika za 2017. godinu za izvlačenje Titanica i spašavanje njegovog kapetana Andreja Plenkovića.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić na Božićnom domjenku izjavio da »nikad više građana nije mislilo da Hrvatska ide u krivom smjeru« te slavodobitno objavio kako najnovije ankete pokazuju da SDP opet prelazi izborni prag te će i nakon sljedećih izbora ostati parlamentarnom strankom.

Tomislav Horvatinčić diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te najavio izvođenje svoje kompozicije »Sinkopa na moru« u prestižnoj milanskoj Scali. Hrvatski predstavnik na pjesmi Eurovizije Marko Perković Thompson premoćno pobijedio  konkurenciju osvojivši maksimalni broj bodova svih zemalja osim Slovenije i Srbije pjesmom »Moj Dylane, pobratime mio!«. Legendarni Nobelovac Bob Dylan prvi mu čestitao: »Jebeš vitar iz pisme ti stare, sada puše vitar sa Dinare!«.

Sretna vam gora 2018!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.