Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1n
Sutra: 9° 9° 1n
28. veljače 2020.
Uvodnik Branka Mijića

kolumna Milicajci duha

Pročelje HNK Ivana pl. Zajca
Pročelje HNK Ivana pl. Zajca
Autor:
Objavljeno: 14. studeni 2014. u 14:15 2014-11-14T14:15:23+01:00

Čudi me što nakon svoje najnovije provokacije Oliver Frljić i Marin Blažević nisu već drugo jutro uhapšeni i kažnjeni barem s 5000 dinara, odnosno s nekakvih pedesetak eura, poput osmorice splitskih mladića koji su tog davnog 11. siječnja 1968. godine izašli iz svog stana u Getu i metlama razmazali tridesetak litara crvene boje po tisućljetnim pločama Dioklecijanovog Peristila

Čudi me da u Rijeci nema revnosnih pozornika, poput Đure Filipovića, pa da dežurnu službu javne sigurnosti izvijeste o skandalu na pročelju HNK Ivana pl. Zajca te protiv počinitelja podnesu krivične prijave Općinskom javnom tužilaštvu »zbog oštećenja kulturno-historijskih spomenika« i sucu za prekršaje »zbog zagađivanja javnih površina«.

   Čudi me što nakon svoje najnovije provokacije Oliver Frljić i Marin Blažević nisu već drugo jutro uhapšeni i kažnjeni barem s 5000 dinara, odnosno s nekakvih pedesetak eura, poput osmorice splitskih mladića koji su tog davnog 11. siječnja 1968. godine izašli iz svog stana u Getu i metlama razmazali tridesetak litara crvene boje po tisućljetnim pločama Dioklecijanovog Peristila. Ne, nova uprava riječkog kazališta tek je na pročelju našeg kultnog hrama kulture izvjesila u crveni paspartu uokvirenu fotografiju Bojana Glavaševića naslovljenu »Ja ne mrzim – Heroj, a ne zločinac«. I umjesto zatvora, 46 godina poslije, zaradili tek verbalno pendrečenje naših dežurnih milicajaca duha.

   Za razliku od njihovog Bojana Glavaševića, društvo mladih splitskih umjetnika predvođenih Pavom Dulčićem i Slavenom Sumićem, proglašeno je zločincima a ne herojima. Zato je njihov čin kolokvijalno nazvan »Crveni Peristil« postao jedna od najpoznatijih domaćih urbanih legendi, ali i natuknica u svim svjetskim enciklopedijama moderne umjetnosti. Jer, povjesničari umjetnosti ovu intervenciju smatraju za jednu od prvih konceptualnih akcija uopće.

   Teško da će onima koji bi najradije giljotinirali Frljića i Blaževića zbog urednih i učestalih provokacija na pročelju Fellner–Helmerovog zdanja »Crveni Peristil« biti bilo kakva utjeha a kamoli oslobađajući argument. Baš kao što neće nikada razumjeti da kazalište ne mora biti umjetnost samo iznutra, dok predstava traje na daskama što život znače, već to može biti i izvana, iako su ulazna vrata zaključana. Ne, novovjekim čuvarima ćudoređa ništa neće značiti niti spominjanje »Crnog Peristila« kojim je umjetnik Igor Grubić 1998. godine, točno trideset godina nakon »Crvenog Peristila«, na istom mjestu oslikao crni kružni oblik. Koji, napisao je u poruci koju je tamo ostavio, »poput čarobnog ogledala odražava stanje društvene svijesti« u tadašnjoj Hrvatskoj za dugogodišnje vladavine HDZ-a.

   Nakon burnih reakcija, počevši od zastave duginih boja na Dan neovisnosti, uz poruku »Hrvatsko LGBT kazalište Ivana pl. Zajca«, do »Heroja a ne zločinca« Bojana Glavaševića, teško da možemo primijetiti neku suštinsku razliku između onoga što se događalo 1968. i 1998. godine i ove naše 2014. godine. Reakcije na projekte koji ukazuju na postojanje velike »crne mrlje« na hrvatskoj političkoj i društvenoj sceni te na »umrljanu« svijest i moral hrvatske javnosti, gotovo su istovjetne onoj revnosnog splitskog milicajca Đure Filipovića.

   Pokaže li se da su oni koji bi da im Kazalište bude utočište za malograđanske čajanke glasniji i utjecajniji od onih koji znaju da bez provokacije nema umjetničkog čina, dakle ni katarze, Frljiću i Blaževiću odbrojani su dani. Tako će skončati i mit o Rijeci kao otvorenom i tolerantnom gradu, u kojem su umjetničke slobode potpune i nesputane. Možda će dvojac koji je kazalište vratio narodu, podarivši ga i onima koji u njega ne ulaze već kraj njega prolaze, za to dobiti neku bilješku u nekim budućim enciklopedijama moderne umjetnosti.

   Samo da u stvarnosti ne dožive sudbinu svojih umjetničkih inspiracija poput Bojana Glavaševića. Ili, ne daj bože, Aleksandre Zec.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.