Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. siječnja 2020.
Komentar Branka Mijića

kolumna Milanovićeva nebeska udica

Zoran Milanović / Foto S. DRECHSLER
Zoran Milanović / Foto S. DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 16. prosinac 2013. u 12:29 2013-12-16T12:29:24+01:00

Milanović danas na svojoj strani još uvijek ima kapital poštene vlasti koji još uvijek anulira nedovoljnu brzinu i slabu neefikasnost u ove dvije godine. No taj pokrivač nije dovoljno dug da i u sljedeće dvije godine pokrije sve evidentne slabosti a da se ništa suštinski ne promijeni

Hrvatska uistinu danas nema ozbiljniju političku alternativu, kao što je konstatirao predsjednik SDP-a Zoran Milanović jučer u Rijeci, no to ne može i ne smije biti njegov glavni program za još jedan premijerski mandat 2015. 

   Nakon dvije godine na vlasti rezultati Kukuriku koalicije nisu ni bajni, ni katastrofalni pa budući da su prosječni nitko ne može njima biti zadovoljan. Milanovićevoj ekipi iscurilo je vrijeme i strpljenje koje su svojedobno tražili od građana te će novi apel za podrškom »različitih segmenata društva« koji je odaslan iz Rijeke biti uslišen samo ako rastrčani ministri konačno počnu i poentirati. Premijer kaže da ne misli mijenjati ni taktiku niti glavne igrače u Vladi pa će u 2014. morati igrati varijantu »koš za koš«. Odnosno mogu računati da će za svaki pogodak koji postignu na gospodarskom i političkom planu dobiti pljesak razumijevanja, a za svaku »tricu« i dodatno slobodno bacanje povjerenja biračkog tijela. 

   Neće biti lako igrati presing cijelu godinu, to jest sve dok ne dođe vrijeme za razigravanje u predizbornoj sezoni, iz tjedna u tjedan, iz utakmice u utakmicu, ali »coachu« ništa drugo više ne preostaje. Dvije godine su dovoljno vremena za uigravanje ekipe i sagledavanje vlastitih grešaka, ali popusta više nema jer publiku ne interesira umjetnički dojam već rezultat. Milanović još uvijek ima prednost, jer unatoč nezadovoljavajućem broju bodova, SDP je još uvijek na tablici popularnosti ispred glavnog konkurenta HDZ-a. No utakmica ne smije ući u neizvjesnu završnicu i produžetke koji su bili kobni na izborima 2007. godine koje je Sanader dobio praktički u zadnjim sekundama, s nekoliko dalekometnih šuteva i uz malu pomoć sudaca. 

  Milanović danas na svojoj strani još uvijek ima kapital poštene vlasti koji još uvijek anulira nedovoljnu brzinu i slabu neefikasnost u ove dvije godine. No taj pokrivač nije dovoljno dug da i u sljedeće dvije godine pokrije sve evidentne slabosti a da se ništa suštinski ne promijeni. Ni njegovi vjerni birači nisu nekritični prema premijeru i opasnost vide u tome što se osamio u okruženju visoke politike i zanemario kontakte upravo s onima koji su ga na vlast i doveli. Nije to samo boljka Milanovića već svih koji u jednom trenutku zaborave da se u politici najteže oprašta ako izgubiš vezu sa stvarnošću i prestaneš hodati po tlu. 

   Možda bi zato SDP-ovim stratezima nakon stranačkih konvencija prioritet trebao biti da se vrate tamo gdje se u konačnici izbori dobijaju, među ljude, jer je kontakt s onima koji su te i birali presudniji od medijskih PR kontroliranih istupa. Ozbiljnost SDP-ovaca koji su, ako dojam ne vara, zakopali međusobne nepotrebne stranačke ratne sjekire, kao da to čim prije naprave i s koalicijskim, daju im, bez obzira na sve, realnu šansu da se izbore za još jedan mandat. 

  Ako zaborave da im u tom naumu mogu služiti raznorazne dude varalice i ako se odluče da su protiv ovakvih suparnika puno efikasnije »nebeske udice«, mogu se uzdati da će se i oni koje je jučer Milanović iz Rijeke pozvao na suradnju svrstati u njihove redove. 

   Doduše, šut preko glave u politici je još teži nego onaj košarkaški, koji je savršeno prakticirao Kareem Abdul-Jabbar, ali onaj koji hoće hodati po hrvatskoj mjesečevoj površini, mora se odlučiti za »skyhook«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.