Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
26. siječnja 2020.
Komentar Branka Mijića

Komentar Maja uživo, HRT namrtvo

Maja Sever / Foto: D. JELINEK
Maja Sever / Foto: D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 4. svibanj 2018. u 14:27 2018-05-04T14:27:11+02:00

Neće za svog novinarskog Oscara Maja Sever dobiti cvijeće od svojih pretpostavljenih, niti tortu od glavnog ravnatelja, koji se hvali uštedama dok se otpuštaju novinari. Neće joj baš ni previše kolega unutar kuće čestitati a da to netko vidi, pogotovo ne oni za koje je vlastito dupe dokazano najbitnije i koji ne kriju da konja uvijek vežu tamo gdje im gazda kaže.

Prije dolaska kolegica mi je javila da je tijekom prijepodneva dvoje ili troje naših kolega s Mediaservisa dobilo otkaz. Ti ljudi koji su danas dobili otkaz posljednjih dana glasno su se borili za svoja radna prava i prava na rad i bunili se što moraju snimati reklamne razgovore s vladajućima. To je poruka na dan slobode medija i to je ono protiv čega se moramo boriti, rekla je Maja Sever primajući nagradu Novinar godine.

Što je to radila Maja Sever u 2017. da su joj u oštroj konkurenciji kolegice i kolege dali primat? Odlukom prisavskih gospodara ukinuta joj je emisija »Hrvatska uživo« koju je vodila i uređivala punih 13 sezona. Sjećate se Maje koja ne ispušta sugovornika iz ruku dok joj jasno ne odgovori na pitanje, Maje koja u studio dovodi majke njegovateljice djece s najtežim invaliditetom, obitelji djece s Downovim sindromom i sve one obespravljene, zanemarene i ugnjetavane za koje nema mjesta u »prime timeu« javne dalekovidnice koja je već odavno postala »Big Brother« s pretplatom pod prijetnjom ovrhe.

Neće za svog novinarskog Oscara Maja Sever dobiti cvijeće od svojih pretpostavljenih, niti tortu od glavnog ravnatelja, koji se hvali uštedama dok se otpuštaju novinari. Neće joj baš ni previše kolega unutar kuće čestitati a da to netko vidi, pogotovo ne oni za koje je vlastito dupe dokazano najbitnije i koji ne kriju da konja uvijek vežu tamo gdje im gazda kaže. Nije Maja Sever jedina koju kolege nagrađuju zato što je iz profesije praktički prognana i onemogućena da radi ono što najbolje radi.

Mnogi su u ovoj profesiji prošli i gore od Maje Sever, ostali su bez posla, njihove obitelji bez egzistencije, a nikakvu satisfakciju nisu dobili. Zatvarana su cijela dopisništva, dijelili se otkazi šakom i kapom, gasile novine i nestajale redakcije, a da je sve bilo popraćeno mukom. Novinare i urednike i danas se sudski proganja, a medijima nesklono hrvatsko pravosuđe slizano s vlašću u pravilu, zlurado uživajući, kažnjava one koje i vlasnici ostavljaju nezaštićene na brisanom prostoru.

Stoga bi bilo lijepo vidjeti ove nedjelje da netko drugi umjesto Maje Sever napravi prilog o Maji Sever kao gošći u »Nedjeljom u dva« gdje se sklonila nakon »iznenadnog gašenja« »Hrvatske uživo«. Bilo bi lijepo da i drugi mediji i druge redakcije predstave javnosti Maju Sever, u svijetu se takvi nacionalni šampioni izuzetno cijene, da im ona pojasni zašto nije pristajala »na neprofesionalnost, kompromise, poluistine, šutnju i poltronstvo«, zašto je »nerijetko izložena napadima, prijetnjama i prozivkama«.

Svugdje u svijetu bilo bi normalno da netko od novinara zatraži intervju od Novinarke godine, da mu Maja Sever pojasni kako se to ubuduće misli boriti za slobodu medija kada se medijski poslodavci ne ustručavaju ni na Svjetski dan slobode medija otpuštati novinare?

A »slobodno društvo« ni prstom ne reagira na taj prvorazredni skandal.

Neće Maja Sever na naslovnice, agencijska vijest na dnu stranice, i to je sve. Doviđenja do sljedeće godine, kada ćemo opet nekog zgaženog, poniženog i odbačenog izabrati za Novinara godine, vi koji Plenkovićevu i Bernardićevu čestitku nećete dočekati i da se četvrti put ženite ili udajete!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu