Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
27. siječnja 2020.
Komentar Branka Mijića

kolumna Lijepa naša Diletantija

Ilustracija / Foto Vedran KARUZA
Ilustracija / Foto Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 7. travanj 2014. u 15:03 2014-04-07T15:03:00+02:00

Milanović danas u Račanu ne vidi učitelja, tvrdeći da ga je nadmašio, a kamoli oca svojih stavova, dok bi Karamarko Sanadera samo da može spužvom izbrisao iz svekolike povijesti. U našoj vječnoj Diletantiji, Zvonimir Berković poželio bi im obojici da (p)ostanu premijeri, samo da ovoga puta nikome ne mora čestitati.

Draga gospodo!

Prije nego što prođe mjesec dana, jedan će od vas dvojice dobiti mandat za sastav nove vlade. Čestitam onom drugom. Nemam takvog neprijatelja kojemu bih poželio dužnost hrvatskog premijera.
 

Tako je uoči izbora 2003. pisao Ivici Račanu i Ivi Sanaderu jedan od posljednjih moralnih i intelektualnih autoriteta našeg doba, neumorni epistolarni kroničar naše Diletantije, Zvonimir Berković. Petu godišnjicu Berkove smrti 9. lipnja obilježit će oni najvjerniji štovatelji njegovog djela, uma i dobrote, a još je manje onih kojima će u ruke pasti neki od njegovih požutjelih a neumrlih novinskih tekstova.
 

A trebali bi ta »Pisma iz Diletantije« ukoričena točno prije desetljeća uzeti kao obaveznu literaturu svi oni koji i sada masovno hrle u još jedan pohod na vlast videći u skorašnjim izborima za europski parlament priliku ne samo za doživotnu sinekuru već i probu da sljedeće godine i oni požele biti premijeri. Zato bi predsjednik Ivo Josipović u svojim najavljenim promjenama Ustava, makar u nekoj njegovoj fusnoti, trebao ugraditi da svi budući kandidati, pa i on, moraju dokazati da su nešto pročitali i naučili od Zvonimira Berkovića.
 

Tako bi, recimo, Branko Hrvatin, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, prije negoli je primio listu Anta Đapića koji sebe vidi kao dostojnog europarlamentarca, trebao dotičnog upitati ono što ga sigurno nitko neće upitati: Gospodine, gdje su knjige?
 

»Vaše knjige, naravno! Ne moraju to biti neki književni tomovi ili neka, što ti ga ja znam, Summa Croatica, ali da bar ima toliko riječi koliko i 'Disertacija iliti razgovor...' grofa Janka Draškovića, veličanstveni politički rukopis s kojim je začeta moderna Hrvatska.« 

Vjerojatno bi onda taj poznati magistar shvatio da u njegovom peru nema toliko tinte da zadovolji i taj mali hrvatski, a kamoli europski test mudrosti. Lako za Đapića, on ne može ni do Bregane a kamoli do Bruxellesa, no što bi Berk kao lakmus papir postavio pretendentima za premijera, Zoranu Milanoviću i Tomislavu Karamarku?
 

Kakvog premijera ova zemlja treba, upitao bi se, i, riskirajući da ga čitatelji ismiju kao političkog neznalicu i neintelektualnog simplifikatora, izdvojio samo jednu njegovu kvalifikaciju: on treba biti, prije svega, iznad svega i unatoč svemu – intelektualac! A kada bi se obojica zbog svojih visokih škola namrštila, blago bi dodao da ih ne misli povrijediti, a kamoli uvrijediti.
 

»U ponašanjima vas dvojice vidljive su neke crte koje su nesvojstvene intelektualcima. Recimo, vaš odnos prema svojim učiteljima. Čak da ga nitko i ne pita, intelektualac ne može odagnati od sebe pitanje tko su očevi njegovih mišljenja, stavova i postupaka. Što im je dužan, a za što su mu svi oni krivi?«
 

Da, Račanu je Berković zamjerio što je zabranio sebi priznati da je ijednu pametnu čuo od svojih marksističkih mentora, iako bi ta proroštva kao slatki med ulazila u naše uši u ovo doba globalizma pogubnijeg od imperijalizma kao najvišeg stadija kapitalizma. A Sanaderu da ne smije priznati da se odrekao bilo koje teze iz hadezeovskog ideološkog katekizma. Milanović danas u Račanu ne vidi učitelja, tvrdeći da ga je nadmašio, a kamoli oca svojih stavova, dok bi Karamarko Sanadera samo da može spužvom izbrisao iz svekolike povijesti.
 

U našoj vječnoj Diletantiji, Zvonimir Berković poželio bi im obojici da (p)ostanu premijeri, samo da ovoga puta nikome ne mora čestitati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu