Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
Komentar Branka MIjića

kolumna Karamarko, povjerljivo

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva
Snimio Darko JELINEK / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 3. ožujak 2014. u 12:39 2014-03-03T12:39:03+01:00

Predsjednik Josipović u pravu je kada kaže da je naš tekst o tome kako je Karamarko zapošljavao u SOA-i predmet kojim se trebaju sada baviti druga državna tijela i povod za sjednicu VNS-a na kojoj bi se »trebala razmotriti kadrovska politika i procedura prijema u službu, s ciljem da se takvi slučajevi više ne ponove«

Niti je povijest učiteljica života, niti je HDZ bilo što naučio iz vlastitih grešaka, mogli bismo zaključiti po jučerašnjoj ad hoc konferenciji za novinare najveće opozicijske stranke čija je tema bila intervju predsjednika RH Ive Josipovića našem listu o aferi sumnjivog zapošljavanja u SOA-i za mandata Tomislava Karamarka 
  

Hadezeovcima kao da nije bilo dosta što su bili kolektivni jamac Ivi Sanaderu dok je bio premijer za sve što je činio, a za što mu se danas sudi, već su sada odlučili biti kolektivni talac Tomislava Karamarka dok je bio prvi čovjek tajnih službi, a nije bio član HDZ-a!

Hoće li se sutra i ova vrhuška HDZ-a braniti da nije znala što je činio njihov predsjednik, baš kao što je to prethodna činila kada su grijesi Ive Sanadera bili po srijedi, ako se pokaže da Karamarko na svom prethodnom poslu nije činio baš sve onako kako je trebalo? 

   No to neka ostane, baš kao i jučerašnji istup na presici člana Predsjedništva HDZ-a Andrije Mikulića kao Karamarkovog trbuhozborca, koji je grubo, prostački i nemušto napao predsjednika Josipovića, njima na dušu.

Ono što neki ne žele a drugi u svome idolopoklonstvu odbijaju vidjeti je činjenica da je netko, ne tako davno, 2007. godine, potencijalno ugrozio sigrnosni sustav RH ne držeći se propisane procedure u kadriranju jednom od najosjetljivijih službi. 

  Pokaže li se da je Karamarko kao šef SOA-e ignorirao sigurnosnu procjenu koju su djelatnici službe napravili i svojim potpisom zaposlio čovjeka kojeg nije smio zaposliti, otvara se nekoliko pitanja kojima se treba baviti i Vijeće za nacionalnu sigurnost, kao što s pravom predlaže predsjednik Josipović, ali ne samo ono. 

   Jer, onaj koji je na čelu tajnih službi, a kadrovira i arbitrira mimo procedure, po kriterijima političke, stranačke, rodbinske, prijateljske ili interesne podobnosti, ugrožava sustav i piramidu kontrole stvarajući paraobavještajnu zajednicu koja samo njemu odgovara.

A ako je taj netko i potencijalni kandidat za premijera, logično je za pretpostaviti da bi na isti način vodio kadrovsku politiku kada se dokopa i najviše državne vlasti. I to birači imaju pravo znati, pa bili dokumenti koji o tome govore još uvijek klasificirani oznakom tajnosti.

Obavještajne agencije nisu i ne mogu biti samostalne od politike, ali moraju biti neovisne o političkim opcijama, jer niti jednoj ne smiju služiti u postizanju njezinih političkih ciljeva. Nikako pak ne smiju postati same sebi svrhom, bez unutarnje i vanjske kontrole.

Od osamostaljenja Hrvatske tajne službe prošle su više faza, promijenile niz kodnih imena i mnogo čelnih ljudi. Puno je i previše bilo tamnih mrlja, od opserviranja opozicijskih čelnika devedesetih, do uhođenja i praćenja novinara kao državnih neprijatelja koji su dobivali svoje dosjee. I sada otkrića onog možda i najopasnijeg, kadroviranja mimo procedure, što cijeli sustav prokazuje ranjivim i kompromitiranim. 

  I zato je predsjednik Josipović u pravu kada kaže da je naš tekst o tome kako je Karamarko zapošljavao u SOA-i predmet kojim se trebaju sada baviti druga državna tijela i povod za sjednicu VNS-a na kojoj bi se »trebala razmotriti kadrovska politika i procedura prijema u službu, s ciljem da se takvi slučajevi više ne ponove«.

Dakle, da se izgradi efikasan i pouzdan sustav po uzoru na zapadne kriterije koji su ulaskom u EU i NATO postali i našom obavezom. 

   I da više ne gledamo nastavak filma »Karamarko, Confidential«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.