Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
Komentar Branka Mijića

Komentar Kad je Thomspon u pitanju, čak i misa može čekati

Foto: S DRECHSLER
Foto: S DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 30. travanj 2018. u 15:03 2018-04-30T15:03:00+02:00

Veliku čast ukazao je velečasni Franjo Jurčević sačekavši i dočekavši Thompsona u svojoj župi. To što je misa morala pričekati, vjernici neće zamjeriti, a Bog će oprostiti

Prvi put u 50 godina zakasnio sam na misu, ispričao se svojim župljanima jučer u Kastvu velečasni Franjo Jurčević.

Ne, nije razlog svećenikova kašnjenja bio nemar, neka izvanredna okolnost ili, sačuvaj Bože, bolest, već je ispunjena Župna crkva sv. Jelene Križarice čekala da se pojavi veleuvaženi gost zbog kojeg je prošlo 11 sati. A gost zbog kojeg je velečasni Franjo Jurčević prvi put u svojoj bogatoj svećeničkoj karijeri otpočeo misu nakon zakazanog termina bio je Marko Perković Thompson. Popularni pjevač, koji je večer ranije održao svoj burno najavljivani koncert u Kostreni, u Kastav je malo kasnio, a još su ga više putem zaustavljali fanovi ne bi li s njime napravili selfie za vječnost.

Neće valjda nadređeni mu crkveni prelati zbog toga zamjeriti velečasnom Franji Jurčeviću, kao onomad kada je putem svog bloga širio govor mržnje otvoreno podržavajući one uzorite Beograđane, koji su razbijali glave i mlatili »psihopate« s jedne od najkrvavijih gay parada na ovim prostorima, ili ga sud oglasiti krivim i kazniti s tri mjeseca zatvora uvjetno na godinu dana »za rasnu i drugu diskriminaciju«. Čest je gost javnog prostora bio velečasni Franjo Jurčević proslavivši se i zabranom izložbe tri mlade slikarice »zbog golotinje«, kao da nikada nije čuo za Vincenta iz Kastva i vidio tijela koja je taj srednjovjekovni majstor ovjekovječio.

Veliku čast ukazao je velečasni Franjo Jurčević sačekavši i dočekavši Thompsona u svojoj župi. To što je misa morala pričekati, vjernici neće zamjeriti, a Bog će oprostiti.

Veliku je čast ukazao velečasnom Franji Jurčeviću Marko Perković Thompson ukazavši se u njegovoj župi i na kastavskoj Crekvini gdje je dočekan velikim pljeskom. Autor »Čavoglava« uspio se, unatoč javne polemike o održavanju njegovog koncerta na Dan općine Kostrena, probiti do ovog kraja izbjegavši zabrane koje su ga dočekale u Puli, Mariboru, Berlinu, Amsterdamu, Rotterdamu, Kremsmünsteru...

Unatoč najavama o invaziji na Kostrenu, to se nije dogodilo, pa ni dvorana nije bila ispunjena do posljednjeg mjesta, kao što su organizatori očekivali. Ono što su mediji vidjeli uglavnom je bila mladež u prvim redovima, ponešto prepoznatljiva U-ikonografija, dominacija crne boje, poneki transparent i uzvici »dvostruke konotacije« Za dom spremni.

Sve je, kažu izvjestitelji, prošlo bez incidenata, je li sve bilo u skladu s hrvatskim zakonima ne znamo, još uvijek čekajući presudu za Thompsonov koncert u Sunji.

Da nije bilo tog nesretnog kašnjenja na nedjeljnu misu, rekli bismo kako je sve prošlo očekivano, da je sve već odavno viđeno pa nas stoga više ništa ni ne čudi, čak ni slikar Charles Billich koji u kostrenskoj dvorani za koncerta portretira Thompsona. Bit će to slika svakako skupa, koju bi za razliku od razvratne golotinje, u svojoj sobi poželio i velečasni Franjo Jurčević koji ju je najviše i zaslužio ne libeći se prekršiti ni običaje svete matere Crkve o početku mise, ne bi li udovoljio svome idolu.

Nakon svega najsretniji mogu biti ljubitelji tog zvuka. Led je probijen, nakon Thompsona u Kostreni više nema nikakvih prepreka da Boban Rajović zapjeva u Rijeci. Valjda se tome ne bi usprotivio ni velečasni Franjo Jurčević.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.