Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 4
Sutra: 11° 11° 4
26. siječnja 2020.
Skandal za skandalom

kolumna KOMENTAR BRANKA MIJIĆA: Ovo je država Daruvaraca

snimio Dino Stanin / PIXSELL
snimio Dino Stanin / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 11. veljača 2019. u 22:09 2019-02-11T22:09:02+01:00

Pa kad Plenkoviću ne treba »međunarodna analiza da vidi ima li ili nema slobode medija u Hrvatskoj«, uzet ćemo si tu premijersku slobodu da, bez ekspertize, vidimo ima li ili nema slobode pravosuđa u Hrvatskoj. Garantiram, kao netko tko čita. I gleda, i sluša.

Hoće li premijer Plenković, nakon što obitelj Gurlica odseli jer je država Hrvatska nepravomoćno na pet godina osuđenog nasilnika Darka Kovačevića zvanog Daruvarac pustila na slobodu, bez ikakvih mjera opreza, dakle oduzimanja dokumenata, obaveze javljanja policiji ili pak zabrane približavanje žrtvi, izjaviti kako »ne vidi problem, više se dramatizira nego što problem postoji«, kao što je neki dan prokomentirao nasilje nad novinarima?

Pa kad Plenkoviću ne treba »međunarodna analiza da vidi ima li ili nema slobode medija u Hrvatskoj«, uzet ćemo si tu premijersku slobodu da, bez ekspertize, vidimo ima li ili nema slobode pravosuđa u Hrvatskoj. Garantiram, kao netko tko čita. I gleda, i sluša.

– Mjere opreza su samostalne mjere za osiguranje okrivljenika na kaznenom postupku – glasno i jasno je za N1 izjavila profesorica kaznenog prava Zlata Đurđević s Pravnog fakulteta u Zagrebu, što znači da ih je zadarski sud mogao izreći bez obzira na istražni zatvor do pravomoćnosti presude, odnosno izvršnosti.

Zašto onda nije, kaže premijer da ni njemu nije baš razvidno. No, kad netko čita, a Plenković garantira da čita, onda je to posljednje zašto u »slučaju Daruvarac«. Prvo zašto seže još negdje u 2008. godinu, kada je postao poznat policiji, a od tada protiv njega je podneseno niz prekršajnih i kaznenih prijava, njih četrdesetak. Među tim kaznenim prijavama je i više nanošenja teških tjelesnih ozljeda, pucanje iz vatrenog oružja, nasilničko ponašanje, prisila prema policajcu, otmica, narušavanje nepovredivosti doma te niz tučnjava. Iako se radi o teškim kaznenim djelima, Darko Kovačević ni za jedno od tih djela nije odgovarao, odnosno nema nijednu presudu.

Već je jednom napao ženu s kojom je bio u vezi. U prosincu 2012. nasrnuo je na ženu u kafiću, udarao ju je šakama po glavi, srušio je na pod, udarao po cijelom tijelu te je vukao po podu. Policija ga je brzo pronašla te je priveden na prekršajni sud, no već je istog dana pušten na slobodu. Pretposljednje zašto odnosi se na Državno odvjetništvo. Zašto brutalno premlaćivanje mlade Lorene Gurlica, koju je udarao šakama i nogama, tukao joj glavom o umivaonik te joj slomio kosti lica i nos, razbio zube, a djevojka završila s 20 šavova, DORH nije okvalificirao kao pokušaj ubojstva, a ne nanošenje teških tjelesnih ozljeda, pa bi u tom slučaju mogao biti u istražnom zatvoru godinu dana?

Zašto cijelo desetljeće nitko u svemu tome nije vidio problem, nije dramatizirao, pa se tek nekoliko desetaka građana Zadra i par novinara i profesora svemu javno čudi? Treba li kome međunarodna analiza ili je dovoljno čitati, gledati i slušati da bismo zaključili kako je Daruvarac nečim zadužio ovu državu? Ili je država zadužila Daruvarca za nešto? Onako, da ne piše u radnoj knjižici ili opisu radnog mjesta, a plaća ti je oprost?

Vidimo da su u ovoj državi mnogi za nešto zaduženi, a nikako im otkriti poslodavca, one koji im u zadatak daju izradu lažnih SMS-ova i one koji im kažu da dokaze valja uništiti. A istraga traje li ga, traje, jer valja složiti mozaik, ili ga pak presložiti da kockice budu na broju, a vuk sit. Zato ne pitajte Plenkovića zašto je država velikodušnija prema Daruvarcu nego li prema novinarima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu