Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Komentar Branka Mijića

Komentar Hey, That's No Way To Say Goodbye!

Snimio Sergej Drechsler
Snimio Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 11. siječanj 2018. u 12:43 2018-01-11T12:43:46+01:00

Ništa nije bilo slučajno kod Predraga Lucića, svi ti talenti, sva ta ljudskost i svekolika dobrota. Za prijatelje Duje. Sada svi ćutimo prazninu, ne možemo do zraka, a kamo li do riječi. Zadnjih deset godina preselio je svoje novinarsko pero na ove stranice

Kazalište je, uz crkvu, valjda jedina kuća u kojoj je šaptanje prešutni običaj. A šapuće se da obred, slučajno, ne bi bio poremećen, jedan je od prvih autorskih zapisa Predraga Lucića za Splitsko ljeto 1987. godine.

Sljedećih 30 godina Predrag Lucić, što god radio, pisao, pjevao, uređivao, izdavao, što god slavio ili za čim god tugovao, nikada nije šaptao. Govorio je glasno i razgovijetno, uvijek ga se čulo dobro, čitalo razumljivo, svaka riječ, knjiga ili song zvonko su odzvanjali. Morao je tako jer je sve poremećeno. Obred će sada u tišini proučavati njegovo djelo.

Ništa nije bilo slučajno kod Predraga Lucića, svi ti talenti, sva ta ljudskost i svekolika dobrota. Za prijatelje Duje. Sada svi ćutimo prazninu, ne možemo do zraka, a kamo li do riječi. Zadnjih deset godina preselio je svoje novinarsko pero na ove stranice. Otvorio je svoju Trafiku, zasukao rukave i počeo još jednom mukotrpno od početka. Radila je ta Trafika dan i noć, čudo se toga u njoj okrenulo i zavrtilo, zapjevalo i za pojas zadjenulo. Promet je bio velik, a ni zarada nije bila mala, ako se računa zadovoljstvo a ne osobni probitak.

Svake nedjelje dijelili smo teren. »Druže, imam za tebe čisti penal!« ozareno bi se javio a meni bi svanulo sunce, jer bih znao da je tema za taj dan mršavih krava riješena. Ako nije bio penal, bio bi zicer, pošteno moram reći, uvijek je on meni više centrirao nego ja njemu, ma što, pogađao me u glavu ili nogu. Pitanje je samo bilo: »Hoćeš li na prvu ili drugu stativu? Radović ili Kustudić?« I Duje bi lijevom ili desnom, vanjskom ili unutrašnjom od tebe napravio strijelca. U njegovoj analizi i pripremi utakmice nije bilo greške, ni propusta. Jedina taktika bila je ako suparnik igra fer, mi igramo još više fer, ako nastupi oštro, mi uzvraćamo jednako oštro, a kad netko odluči biti grub, mi uzvraćamo pogibeljno.

Bile su teške te nedjelje kada Duje ne bi zaigrao, kada je pauzirao zbog ovog ili onog razloga. Samo bi sa smiješkom poručio: »Morat ćeš sam, Safete, od gola do gola.« Utakmice nedjeljom za mene su izgubile svaki smisao. Nemam više s kim dijeliti teren. Trafikant je preselio. Gore mora da je veselo! A i kako ne bi, tko se ne bi veselio takvom drugu! Nakon 30 godina kazalište se napokon našlo pozvano da Predragu Luciću vrati svu njegovu ljubav zbog koje je sve to vrijeme šaptao o njemu. Na Splitskom ljetu 2017. njegov »Aziz« nagrađen je »Juditom« za najbolju predstavu, dok za vječnost ostaje autorov tekst: »Ja razumijem Boga. I sve mu opraštam. Od čega je napravljen, još je i dobar. A od čega je to napravljen? Od našeg straha.«

Dragi druže Duje, »Hey, That's No Way To Say Goodbye«!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.