Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1n
Sutra: 8° 8° 1n
14. prosinca 2019.
Komentar Branka Mijića

kolumna Hedl propjevao

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 28. srpanj 2017. u 15:25 2017-07-28T15:25:45+02:00

Nažalost, niti će Plenković mrdnuti prstom, niti Cvitan okom, pa će Lucićeva mitarina ostati tek jedan u nizu teških političkih faulova HDZ-ovog šerifa Požeštine zbog kojih bi u svakoj pristojnoj i pismenijoj demokraciji dobio trajni crveni karton. Nije Lucić otkrio otkud njegov glas na snimci, već je manirom iskusnog staljinista optužio Hedla da sebi diže rejting! 

Ono što ćeš ti od redakcije dobiti, ja ću te honorirati jedan naprema tri, ako ti dobiješ tisuću, ja ću ti dati tri tisuće, zapanjenom je »Telegramovom« novinaru Dragi Hedlu u telefonskom razgovoru ponudio dugogodišnji HDZ-ov saborski zastupnik Franjo Lucić kao naknadu da ne piše o njegovom kontroverznom poslovanju.

Hedl je kao iskusan novinar odmah obavijestio javnost kako ga je Lucić pokušao podmititi objavivši i fonogram njihovog razgovora, jer se radi o šefu HDZ-a požeško-slavonske županije, članu Nacionalnog vijeća i jednom od 43 najznačajnija člana HDZ-a u državi. Logično bi bilo očekivati da sada predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković pozove Lucića na odgovornost i ublaži njemu i stranci nanijetu političku štetu prije nego li reagira DORH. Hvala Bogu, naša sudska praksa poznaje jedan sličan slučaj, onaj Željka Sabe, pa Dinko Cvitan ne bi trebao oklijevati u postupanju.

Nažalost, niti će Plenković mrdnuti prstom, niti Cvitan okom, pa će Lucićeva mitarina ostati tek jedan u nizu teških političkih faulova HDZ-ovog šerifa Požeštine zbog kojih bi u svakoj pristojnoj i pismenijoj demokraciji dobio trajni crveni karton. Nije Lucić otkrio otkud njegov glas na snimci, već je manirom iskusnog staljinista optužio Hedla da sebi diže rejting! Time je dubini krimena dodao plitkost zaključivanja, jer ako nešto Hedlu ne treba, onda je to Franjo Lucić za dizanje osobnog i profesionalnog digniteta.

Hedl Nagradu »Otokar Keršovani« za životno djelo, kao i niz međunarodnih priznanja, nije dobio zbog kokošarenja već za 40-godišnji rad u brojnim domaćim i stranim medijima. Zbog pisanja prijetili su mu smrću, tjerali kalašnjikovima iz redakcije, napadali i vrijeđali, a on i danas nepokolebljivo nastavlja istraživati tamnu stranu hrvatske politike i društva. Osječanin koji se nije libio pisati o ratnim zločinima devedesetih pa i likvidacijama u rodnom gradu što je u konačnici dovelo i Branimira Glavaša pred lice pravde.

Moglo bi se u tom hrvatskom »Who is Who« još mnogo toga napisati o Hedlu, pogotovo o njegovom književnom radu, ali ni natuknica Franjo Lucić ne bi ostala prazna. Dok je Hedl pisao krimiće, Lucić ih je živio, pa su mediji izvještavali kako je svojedobno kao gradonačelnik Pleternice skrivio tešku prometnu nesreću vraćajući se kući s rođendanskog slavlja sudarivši se s osobnim vozilom kojim je upravljala 22-godišnja djevojka kojoj su slomljeni baza lubanje, lakat i kosti lica. »Policajci policijske postaje Pleternica nisu mu uzeli mokraću i krv, što su trebali učiniti, jer se radi o teškoj prometnoj nesreći«, pisao je tada »Jutarnji list«.

Na stranicama crnih kronika našla se i vijest o samoubojstvu vješanjem branitelja iz Brodskog Drenovca koji je dobio otkaz u tvrtki Franje Lucića. Na istom mjestu čitamo i o dugu od čak pet milijuna kuna prema Hrvatskim šumama koje je nagomilala Lucićeva tvrtka »Tofrado« i ostalim »neobičnim privilegijama« koje ima u poslovanju s državom, dok aktualne vijesti govore o 2,668 milijuna kuna poreznog duga saborskog zastupnika prema državi.

Svo to vrijeme Franjo Lucić ugledni je član HDZ-a, na istaknutim funkcijama, a Drago Hedl progonjeni novinar koji je sada doživio čast koju ugledni HDZ-ovci rijetkima priušte. Baš kao što su nekada plaćali Thompsonu da ne pjeva, sada bi platili Hedlu da ne piše. A to je i od Pulitzera vrednije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.