Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 25° 1
Sutra: 18° 19° 12
21. svibnja 2018.
Komentar Branka Mijića

kolumna Doktorat magistra Plenkovića

Foto Borna FILIĆ/PIXSELL
Foto Borna FILIĆ/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 2. siječanj 2017. u 18:43 2017-01-02T18:43:49+01:00

Konkluzija: Ono što smo prodali za 505 milijuna 2003. kupit ćemo nakon 14 godina za 2,5 milijardi dolara po modelu »Halo, Bing, kako brat? Cijena? Sitnica!«. Država se za ovu transakciju neće zaduživati jer će MOL isplatiti prodajom 25 posto dionica Hrvatske elektroprivrede, što znači da ta državna tvrtka vrijedi ukupno 10 milijardi dolara

Premisa 1: Račanova Vlada prodala je 25 posto plus jednu dionicu Ine MOL-u za 505 milijuna dolara 2003. godine, a procjenjuje se da je mađarska kompanija iz Ine do sada izvukla 6,2 milijarde dolara.

Premisa 2: Budući da MOL u modernizaciju rafinerija u Sisku i Rijeci nije uložio ništa, iako se na to obavezao Zakonom o prodaji Ine, te u međuvremenu stekao upravljačka prava nad kompanijom iako nema većinsko vlasništvo (vidi: Dr. Ivo Sanader: Moji unplugged razgovori sa Zsoltom Hernadijem, Marcellino, Zagreb, 2007.), MOL-ov vlasnički udio u Ini danas vrijedi 2,5 milijardi dolara.

Konkluzija: Ono što smo prodali za 505 milijuna 2003. kupit ćemo nakon 14 godina za 2,5 milijardi dolara po modelu »Halo, Bing, kako brat? Cijena? Sitnica!«. Država se za ovu transakciju neće zaduživati jer će MOL isplatiti prodajom 25 posto dionica Hrvatske elektroprivrede, što znači da ta državna tvrtka vrijedi ukupno 10 milijardi dolara.

Sažetak: Ako HEP-ov suvlasnik jednog dana dođe u poziciju u kojoj je danas MOL i uz pomoć mangupa u našim redovima stekne upravljačkih prava ravna većinskom vlasništvu, onda će RH početi primjenjivati ove »Osnove kvaratne teorije« u praksi.

Dakle, kao što smo nacionalizirali Inu otkupivši je od MOL-a, tako ćemo etatizirati i HEP ako dođe do neprijateljskog preuzimanja a la MOL, primjenjujući kvaratnu formulu: HEP ćemo otkupiti prodajom 25 vlasničkih udjela u Janafu, Janaf ćemo otkupiti prodajom 25 posto Hrvatskih voda, Hrvatske vode ćemo preuzeti prodajom 25 posto Hrvatskih šuma, Hrvatske šume će ponovno postati hrvatske prodajom 25 posto hrvatskog zraka... Perpetuum mobile!

Kvaratna teorija stavlja na kušnju zdravorazumsko logično zaključivanje kao i cijelu klasičnu filozofiju. Čini se da na subatomskoj razini jedna čestica zna što radi druga, a prema Heisenbergu i njegovu »načelu neodređenosti« postoji ograničenje u preciznosti opažanja prirode. Pa ipak, teorija je zapanjujuće precizna i široko primjenjiva, jer objašnjava sve u kemiji i većinu toga u fizici. Kvaratna teorija izazvala je prevrat u načinu na koji promatramo svijet, a nastala je iz domoljubnih potreba preuzimanja nacionalnih bogatstava koje smo prodali za Judine škude i ponešto mitarine. (Dr. Pavo Barišić: »Google, Wikipedija«.)

Uzoriti model za Kvaratnu teoriju bila je prodaja »Plive« po modelu mentora dr. Ive Sanadera i njegova tri tenora na »Cavalleriji Rusticani« u Veroni, Miomira Žužula, Željka Čovića i Josipa Petrovića. Američki »Barr« je »Plivinih« 92% dionica platio 2,5 milijardi dolara te 2006. da bi kao većinski vlasnik na njegovu inicijativu 2008. bila isplaćena izvanredna dividenda iz neraspoređene dobiti »Plive« kumulirane od 2002. godine čime je Amerikancima pripalo 1,4 milijarde kuna. Na kraju je »Teva« kupila stopostotno vlasništvo u »Barru« za 7,46 milijardi dolara, što bi trebalo značiti da je čak trećinu vrijednosti njegovog portfelja činila »Pliva«!

Doktorska disertacija. Mr. Andrej Plenković: »Osnove kvaratne teorije«. Mentor dr. Ivo Sanader.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka