Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Komentar Branka Mijića

kolumna Djeco, Alexa se zovem...

Aleksandar Neradin, kojega prijatelji od milja zovu Alex, grobar koji "obožava hakirati i provoditi vrijeme igrajući videoigrice" izbačen iz "Big Brothera" / Foto RTL
Aleksandar Neradin, kojega prijatelji od milja zovu Alex, grobar koji "obožava hakirati i provoditi vrijeme igrajući videoigrice" izbačen iz "Big Brothera" / Foto RTL
Autor:
Objavljeno: 29. siječanj 2018. u 18:02 2018-01-29T18:02:10+01:00

No činjenica je da velika i moćna međunarodna grupacija, koja se hvali nazivom vodeće europske zabavne kompanije, s 59 televizijskih i 31 radio stanicom u 10 zemalja, u Hrvatskoj nije učinila ništa da ugovore koje su s njom potpisali napaljeni grobar, seksi hladna kučka, HDZ-ovka koja ne razumije gejeve, tajna obitelj i ostali pozvani da dižu gledanost i zarađuju novac za RTL, naprosto provjeri

Najavljen je kao »napaljeni grobar«, onaj koji će nam, uz »seksi hladnu kučku«, HDZ-ovku »koja ne razumije gejeve«, tajnu obitelj... pružiti najveću zafrkanciju u showu«.

Tko zna koliko je djece mlađe od 15 godina u svojim domovima na TV ekranima te subotnje večeri gledalo u mlađahnog Aleksandra Neradina, zvijezdu globalno popularnog »Big Brothera«, kojega prijatelji od milja zovu Alex, grobara koji »obožava hakirati i provoditi vrijeme igrajući videoigrice«.

Možda su im to dopustili i roditelji, uostalom repriza je u nedjelju ujutro, ne znajući, kao ni njihova djeca, kako se ne radi ni o kakvom zafrkantu već o optuženiku kojem je prošle godine potvrđena optužnica.

A prije samo nekoliko dana u Rijeci mu je započelo suđenje za kazneno djelo iz Članka 158. Kaznenog zakona kojim se propisuje postupak kažnjavanja spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina!

Mogu sada iz RTL-a priopćavati koliko god hoće kako je Neradin potpisao s njima ugovor kojim natjecatelji garantiraju kako nisu kazneno gonjeni niti pravomoćno osuđivani, te su ga, čim su saznali kako Alex nije puka zafrkancija, s njim raskinuli.

No činjenica je da velika i moćna međunarodna grupacija, koja se hvali nazivom vodeće europske zabavne kompanije, s 59 televizijskih i 31 radio stanicom u 10 zemalja, u Hrvatskoj nije učinila ništa da ugovore koje su s njom potpisali napaljeni grobar, seksi hladna kučka, HDZ-ovka koja ne razumije gejeve, tajna obitelj i ostali pozvani da dižu gledanost i zarađuju novac za RTL, naprosto provjeri!

Bi li RTL u svoju uspješnicu »Big Brother« na sličan način pripustio i potencijalne ubojice, dilere droge, ratne zločince... (ima li uopće nešto gore od osumnjičenih pedofila?) pa mrtvo-hladno s njima raskinuo ugovor kada se pokaže kako su, eto, malo slagali u ugovoru koji su s »the leading European entertainment network« odnosno njezinom podružnicom u Hrvatskoj potpisali? I zašto bismo uopće vjerovali RTL-u na riječ?

Ako se već nova sezona »showa« reklamira s napaljenim grobarom, seksi hladnom kučkom, HDZ-ovkom koja ne razumije gejeve, tajnom obitelji... nije li osumnjičeni za pedofiliju koji se provukao velikom »Big Brotherovom« oku još jedna reklama za još veću gledanost istog?

Ako već DORH, policija i pravobranitelji za ovo i ono nemaju potrebu reagirati, što radi i što će poduzeti Vijeće za elektroničke medije po tom pitanju?

Hoće li kazniti RTL pokaže li se da je javna prezentacija osumnjičenog za pedofiliju nešto što se ne bi nikako smjelo dogoditi u najutjecajnijim medijima, ukorom, novčano ili oduzimanjem koncesije, na dan, dva ili trajno?

Jer, kad kliknete na web stranicu tog Vijeća, pokaže vam se dječji crtež i veliki naslov »Preporuke za zaštitu djece i sigurno korištenje elektroničkih medija« u kojima se izrijekom navodi: »Edukacija i podizanje razine medijske pismenosti i djece i roditelja najbolji su način za zaštitu maloljetnika od potencijalno štetnih medijskih sadržaja«.

Vrijedi li to i za RTL-ovog Alexa?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.