Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1n
Sutra: 5° 5° 1n
23. siječnja 2020.
Komentar Branka Mijića

kolumna Čitanje s usana

Ilustracija / Foto Arhiv NL
Ilustracija / Foto Arhiv NL
Autor:
Objavljeno: 25. travanj 2014. u 13:29 2014-04-25T13:29:52+02:00

Koliki god bio limit štednje na koji će se plaćati porez na kamatu, izvjesno je da će on najviše pogoditi srednji i »srednji srednji« sloj stanovništva koji su oročili svoj novac čuvajući ga za »crne dane«, starost ili kao nasljedstvo djeci. A upravo su ti građani oni koji dobrim dijelom preferiraju socijaldemokratsku opciju

Read my lips, no new taxes, obećanje koje je u svojoj predizbornoj kampanji 1988. godine u New Hampshiru dao George Bush stariji, da bi to čitanje s usnica kako neće biti novih poreza zaboravio ubrzo nakon što je postao stanovnikom Bijele kuće, proglašeno je za šest najdestruktivnijih riječi u povijesti američkog predsjednikovanja. 

   Jer, u politici svi računi kad-tad dolaze na naplatu, a birači ne opraštaju onima koji sami sebi skaču u usta. Saznao je to republikanac 1992. godine kada je najefektniji dio predizborne kampanje demokrata Billa Clintona bila upravo slika Bushevih lažnih ustiju koja su mu osigurala pobjedu. Uvođenje novih poreza i nameta jedna je od najtrusnijih političkih tema koja se važe apotekarskom vagom i pomno bira timing kada će ih se najaviti i primijeniti, jer spadaju u domenu najnepopularnijih mjera koja u pravilu završavaju padom političkog rejtinga. 

   Stoga će se i jučer obznanjena odluka Vlade Zorana Milanovića da se s 1. siječnjem 2015. godine uvodi porez na kamate na štednju od 12 posto, unatoč prethodnim najavama da novih poreza neće biti do 2016. godine, tretirati kao iznevjereno obećanje za koji će ceh SDP platiti već na skorim europarlamentarnim izborima. Štoviše, već sada je gotovo izvjesno da će Kukuriku koalicija izgubiti i sljedeće parlamentarne izbore, jer ući u izbornu godinu s novim porezom koji izravno pogađa upravo tvoje biračko tijelo, ravno je samoubojstvu. 

  Ili vladajućima toliko gori pod nogama, s obzirom na praznu državnu blagajnu koja prijeti bankrotom, da zbog svake lipe ne haju izgubiti vlast ili je ova Vlada u svojim unutarkoalicijskim nadmudrivanjima bespovratno izgubila ritam koji bi je u predizbornu kampanju 2015. mogao dovesti na »pole position«. Jer, koliki god bio limit štednje na koji će se plaćati porez na kamatu, izvjesno je da će on najviše pogoditi srednji i »srednji srednji« sloj stanovništva koji su oročili svoj novac čuvajući ga za »crne dane«, starost ili kao nasljedstvo djeci. A upravo su ti građani oni koji dobrim dijelom preferiraju socijaldemokratsku opciju. 

   Oni koji u bankama čuvaju bogatstvo, imaju dovoljno vremena i sasvim sigurno neće dozvoliti da im država odgrize 12 posto kolača na koji su navikli i računali, te će naći načina da svoj novac sačuvaju. Pretvarajući ga u neke druge vrijednosti ili transferirajući u inozemstvo, svejedno. Ni banke neće blagonaklono gledati da im država s kojom su ionako već u ratu odgrize golemi profit već će politikom kamata i na sve moguće načine teret prevaliti na štediše koji nemaju izbora nego upravo njima povjeriti svoj novac. Na koncu ni država neće zaraditi planiranih 300 milijuna kuna, jer sadašnjih 114,6 milijardi kuna oročenih depozita će se sigurno do početka sljedeće godine i uvođenja novog poreza istopiti. 

  Koji je smisao onda uvođenja novih poreza osim bespogovornog pritiska Europske komisije odnosno zašto ih Vlada nije uvela kada se to i čini, na početku mandata, tako da ima dovoljno vremena batinu do izbora zamijeniti mrkvom, teško je odgonetnuti. To više nije ni pitanje kompetentnosti njezinih ministara, već odsustvo bilo kakvog timskog rada koji uključuje strategiju i taktiku vladanja, pa i uvođenja novih poreza. Stoga se i ovaj mandat već sada sveo na kupovanje vremena do sljedećih izbora ne bi li se u sedlu ostalo, jer ni opozicija narodu ne nudi nikakva realna rješenja. 

   No ne treba zaboraviti da je i George Bush stariji bio izraziti favorit u srazu s Billom Clintonom, sve dok ovaj nije počeo naciji čitati s njegovih lažljivih usana.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.