Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 2
Sutra: 10° 10° 2
18. studenoga 2019.
Komentar Branka Mijića

kolumna Blowin' In The Wind

Bez obzira na Nobela, ne bi se Bob Dylan dobro proveo u Hrvatskoj koja do svojih rock poeta drži kao do pišljivog boba / Foto REUTERS
Bez obzira na Nobela, ne bi se Bob Dylan dobro proveo u Hrvatskoj koja do svojih rock poeta drži kao do pišljivog boba / Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 14. listopad 2016. u 13:23 2016-10-14T13:23:16+02:00

Bez obzira na Nobela, ne bi se Bob Dylan dobro proveo u Hrvatskoj koja do svojih rock poeta drži kao do pišljivog boba pa je sve zatucano ustalo na zadnje noge kada je Johnny Štulić trebao ući u školske čitanke. Nije Hrvatima ni Dylan draži zbog svojih izjava u intervjuu Rolling Stoneu, te ga je 2012. Predstavničko vijeće hrvatskih ustanova i hrvatske zajednice Francuske (CRICCF) tužilo zbog vrijeđanja po rasnoj osnovi i poticanja na rasnu mržnju

Ad hoc formiran prijeki sud, koji je u najboljoj maniri staljinističkih procesa javno razapeo ni krivu ni dužnu potencijalnu kandidatkinju za ministricu kulture brutalnim lažima i objedama izravna je prijetnja i svakom slobodnomislećem čovjeku.

Ne, ne zanima kultura ni najmanje one koji su se iz šatora za ovu prigodu preselili u Europski dom (sic!), niti s njome imaju bilo kakvih dodirnih točaka osim što se na njezino spominjanje hvataju za pištolj. Nina Obuljen samo je kolateralna žrtva, kao što bi to, s HAVC-om ili bez njega, bio bilo koji kandidat koji se ne bi zvao Zlatko Hasanbegović. Zato i sastav streljačkog voda koji je obavio egzekuciju ne iznenađuje. U njemu nema kulturnjaka, ali zato su tu policajac koji je lagao kako je jedan kazališni redatelj bio štićena osoba na teret proračuna i general koji bi suzavcem i pendrekom naučio pameti neposlušne studente.

Zastrašujuća je šutnja koja je ovu otvorenu hajku i pokušaj linča jedne osobe ispratila, pogotovo intelektualaca i onih institucija kojima bi kultura trebala biti imanentna. Osim nekolicine kolega, Nina Obuljen nije dobila ni moralnu ni političku podšku. Andrej Plenković je, rekavši tek da cijeni njezin rad, pokazao da se još uvijek ne osjeća sigurnim i ne ponaša kao premijer. Popusti li otvorenim pritiscima oko Hasanbegovića, dat će krila i ovom i novim prijekim sudovima koji će ohrabreni mlakošću nastaviti kadrovirati političke im podobne i poželjne ne samo ministre već i urednike kulture.

Dok Glasnović, Jurčević i ekipa organiziraju lov na vještice, kulturni svijet jučer je Nobelovu nagradu za književnost dodijelio slavnom kantautoru Bobu Dylanu za stvaranje novog poetskog izraza u okviru velikog američkog tradicijskog glazbenog izričaja. Prvi put u povijesti jedan je rock glazbenik ovjenčan kao pjesnik najprestižnijim globalnim literarnim priznanjem.

Bez obzira na Nobela, ne bi se Bob Dylan dobro proveo u Hrvatskoj koja do svojih rock poeta drži kao do pišljivog boba pa je sve zatucano ustalo na zadnje noge kada je Johnny Štulić trebao ući u školske čitanke. Nije Hrvatima ni Dylan draži zbog svojih izjava u intervjuu Rolling Stoneu, te ga je 2012. Predstavničko vijeće hrvatskih ustanova i hrvatske zajednice Francuske (CRICCF) tužilo zbog vrijeđanja po rasnoj osnovi i poticanja na rasnu mržnju.

Optužba je kasnije naravno odbačena, ali je Hrvatska bila globalna vijest nakon što je pažnju svjetskih medija privukla odluka glavne urednice Radio Splita da zabrani emitiranje pjesama Boba Dylana u svom programu! Čemu onda čuđenje: kada prijeki sudovi mogu goniti Boba Dylana, što ne bi mogli Ninu Obuljen i HAVC. Ili, kako je to davno opjevao friški Nobelovac:

Yes, how many years can some people exist

Before they're allowed to be free?

Yes, how many times can a man turn his head

Pretending he just doesn't see?

The answer my friend is blowin' in the wind

The answer is blowin' in the wind.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.