Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
28. siječnja 2020.
Komentar Branka Mijića

Baraka Pet Be

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 26. veljača 2014. u 12:33 2014-02-26T12:33:03+01:00

Nije pravedno da se netko u jednom gradu u Hrvatskoj liječi u 21. dok je drugi ostao u 19. stoljeću. I da se ministar ne plaši i vlastite političke sjene, trebao bi proglasiti izvanredno stanje i zatvoriti riječke operacijske sale, onkologiju, glavnu zgradu bolnice... jer su u katastrofalnom stanju

Gotovo nestvarno je bilo u našem nedjeljnom broju čitati priču mlade Riječanke, dr. Marije Troskot, koja je nakon odrađene prakse u slavnoj bolnici u Houstonu i prestižne slovenske Prešernove nagrade za medicinu u 2013. godini poželjela umjesto San Francisca ili neke bjelosvjetske metropole vratiti se na posao i specijalizaciju u Rijeku. 
  

Možda bi perspektivna liječnica svoje mišljenje promijenila da ju je netko pozvao na današnju sjednicu Stručnog vijeća KBC-a Rijeka na kojoj će jedina točka dnevnog reda biti Aktualno stanje KBC-a Rijeka.

I na kojoj će šefovi klinika, i svi oni koji se udostoje prisustvovati joj, ponoviti ono što je već višekratno rečeno i napisano na ovim stranicama: stanje je neodrživo i alarmantno. I cijela Rijeka, Primorsko-goranska županija i regija, ne samo liječnici i medicinsko osoblje, svi građani i potencijalni pacijenti, traže da se ono počne hitno i odmah mijenjati. 

   To nije pitanje nikakvog smjenskog rada kao što žele kukavičko jaje podmetnuti oni koji iz svojih metropolskih i političkih visina vedre i oblače našim ovdašnjim, provincijskim sudbinama. Smjenski rad je samo pokazao svu apsurdnost jednog urušenog sustava kojim se sada naprečac i nepromišljeno izbijaju i temelji onog što zovemo ustavnim pravom građana na zdravlje i zdravstvenu zaštitu. 

   Da, iz fotelje Banskih dvora, iz podsljemenske zone, iz perspektive dvadeset kliničkih ustanova, od toga dva KBC-a, sve se može činiti drugčije, ljepše i ružičastije.

Ali, zašto onda svoj eksperiment sa smjenskim radom ministar vježba i isprobava upravo u Rijeci koja ima jedan jedini KBC i ništa drugo, a dobro zna da se radi o najtrusnijem i najranjivijem terenu, materijalno i tehnološki potrošenom do daske? Ili možda netko misli da ovdje ima previše ljenčina koje treba natjerati da operiraju pacijente 24 sata dnevno, kao da su u drugstoru? 

  Nitko, naravno, nema ništa protiv da Zagreb ima europske uvjete koje i zaslužuje. Činjenica je da su u glavnom gradu koncentrirani i kadrovi i oprema, jer je u posljednjih 15 godina država u zdravstvo uložila novca dovoljnog za dvije nove velike bolnice.

Ali, isto tako nije pravedno da se netko u jednom gradu u Hrvatskoj liječi u 21. dok je drugi ostao u 19. stoljeću. I da se ministar ne plaši i vlastite političke sjene, trebao bi proglasiti izvanredno stanje i zatvoriti riječke operacijske sale, onkologiju, glavnu zgradu bolnice... jer su u katastrofalnom stanju. 

   Zdravstvo je jedan od nosećih stupova svakoga društva, po kojem možemo prepoznati i koliko je pojedino društvo zdravo ili bolesno i na našim stranicama otvorena javna polemika oko stanja riječkog KBC-a nema nikakvih dnevnopolitičkih ciljeva ni primisli. Naprosto, došao je trenutak da svi koji odlučuju o zdravstvu, od ministra naniže, javno kažu i poduzmu ono što treba sada i odmah učiniti da se spase životi ljudi, a ne da obećavaju Potemkinova sela i kule u oblacima kojih smo se naslušali i zasitili i koje nikada nećemo doživjeti. U protivnom više neće imati mandat da se na bilo koji način bave zdravstvom u ovom gradu, a prst krivice za svaki incident koji se dogodi bit će uperen u njih. 

  Da, ovo je politička borba svih nas da se imamo gdje liječiti u civiliziranim uvjetima, da nas liječe oni stručnjaci do kojih i u svijetu drže, obrazovani na našem Medicinskom fakultetu i školama, uz pomoć tehnologije 21. stoljeća, koji su ujedno i najveći razvojni i gospodarski potencijal ovoga grada i ovoga kraja. 

   I da se dr. Marija Troskot ima gdje vratiti i zaposliti prije nego li svi odavde pobjegnemo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze