Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
Komentar

kolumna BRANKO MIJIĆ Ubi nas prejaka riječ

BRANKO MIJIĆ Ubi nas prejaka riječ
BRANKO MIJIĆ Ubi nas prejaka riječ
Autor:
Objavljeno: 20. veljača 2019. u 16:40 2019-02-20T16:40:39+01:00

Proizvodi li genocid koji masovno ubija leševe ako se Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić dogovore da u svojim govorima ne spominju Srebrenicu i Jasenovac?
Nevješta je ovo parafraza onog varljivog filozofskog pitanja proizvodi li drvo koje pada zvuk ako u šumi nema nikoga da to čuje, ali možda najbolje detektira pitanje genocida, ubijanja i zločina u ovim našim džunglama. Nešto tako programatski lucidno od ovdašnjih političara nismo dugo čuli i bila bi prava šteta da se ova hipoteza povijesno ne patentira kao proteza svaki put kad netko spomene Srbe i Hrvate te zazove normalizaciju odnosa između dviju susjednih država.
Dakle, svaki put kad netko ima namjeru spomenuti ustaše, rasne zakone u NDH i genocid, riječju Jasenovac, ili pak, s druge strane, velikosrpsku agresiju, četnike, etničko čišćenje, dakle Srebrenicu, predsjednici dviju suverenih, samostalnih, nezavisnih i međunarodnopriznatih država Hrvatske i Srbije, pozovu svoje savjetnike, govoropisače i trbuhozborce te im nalože da zaborave te teze i umjesto njih naprosto umetnu proteze! I nema rata i ubijanja, nigdje koncentracijskih logora i masovnih grobnica, a kamo li zločina bez kazne.

Te dvije nježne riječi, »izbriši, savjetniče«, potezom gumice rješavaju sve probleme! Nema više napetosti u odnosima dvije suverene, samostalne, nezavisne i međunarodnopriznate države, nema dolijevanja ulja na vatru, zveckanja oružjem, ma ne šalju se više ni diplomatske note između Zagreba i Beograda, a kamo li vojska na granice! Dobro, nikada se nećemo dogovoriti o karakteru »Oluje«, ali ništa nije savršeno, idile nema ni u skladnim obiteljima. Zvali mi egzodus etničkim čišćenjem ili humanim preseljenjem, stvar je terminologije.

A o tome neka mozgaju jezikoslovci! Ne može to nikako biti prepreka da, zašto ne, zajednički, nominiramo Kolindu Grabar–Kitarović i Aleksandra Vučića za Nobelovu nagradu za mir. Sretni su narodi koji imaju takve predsjednike koji ne samo da vode računa o svojim podanicima i njihovim duševnim bolima, već i o svakoj riječi koju međsobno izmjenjuju kako ih ne bi uznemiravali u idiličnoj svakidašnjici. Briši taj genocid, križaj Jasenovac, krsti Srebrenicu, nemojmo sad o prošlosti, ima ovdje ljudi koji su i na drugoj strani izgubili nekoga, došli smo pričati o budućnosti...

I tako sve u jedan glas, dva tijela jedan predsjednički duh, čuvaju nas od aveti prošlosti brižno pazeći da te krvave, ubilačke riječi, taj genocid, Jasenovac i Srebrenicu, u svojim prigodničarskim govorima nikako ne spominju. I zato nisu u pravu njihovi savjetnici, govoropisači i trbuhozborci kad ih zbog te opravdane i svima razumljive cenzure javno denunciraju. Umjesto da zajedno s njima prionu na posao, pobroje i zapišu sve te lekseme koji su nas zavadili, sve te genocide, Jasenovce i Srebrenice koje bismo trebali izbrisati iz pamćenja želimo li se nastaviti praviti normalnima.
Bio bi zanimljivo štivo, svima razumljivo, taj Rječnik prejakih riječi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija