Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 6
Sutra: 9° 9° 6
9. prosinca 2019.
Komentar

Komentar BRANKO MIJIĆ Sretna vam cenzurirana

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 31. prosinac 2018. u 12:51 2018-12-31T12:51:49+01:00

Možda će nekoga začuditi, ali ima u Hrvatskoj onih koji su u 2018. godini bili uspješniji, učinkovitiji i trofejniji i od Luke Modrića! A to su, vjerovali vi ili ne, hrvatski suci! Toliko napadano i prozivano hrvatsko pravosuđe do posljednje sekunde ove »godine velikih uspjeha« nije posustajalo kada se trebalo obračunati s glavnim državnim neprijateljima, krivcima za sve loše što se dogodilo u ovih 365 dana, novinarima

Svaka godina na izmaku, pa tako i ova, ima svoje zvijezde, svoja lica, svoje heroje koji su je obilježili i ovjekovječili. I koji zaslužuju priznanja. Možda će nekoga začuditi, ali ima u Hrvatskoj onih koji su u 2018. godini bili uspješniji, učinkovitiji i trofejniji i od Luke Modrića!

A to su, vjerovali vi ili ne, hrvatski suci! Toliko napadano i prozivano hrvatsko pravosuđe do posljednje sekunde ove »godine velikih uspjeha« nije posustajalo kada se trebalo obračunati s glavnim državnim neprijateljima, krivcima za sve loše što se dogodilo u ovih 365 dana, novinarima.

Tako smo posljednjih dana prosinca saznali da je sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu Snježana Šagud nepravomoćno presudila da satirični portal NewsBar mora isplatiti Velimiru Bujancu 12 tisuća kuna zbog satiričnog članka, nakon čega je oduševljeni Bujanec najavio nove tužbe protiv onih koji su pisali o njegovoj nacističkoj prošlosti i plaćanju prostitutki kokainom.

Jučer smo pak u Jutarnjem pročitali da nepravomoćnom presudom Općinskog građanskog suda u Zagrebu (ne navodi se ime časnog suca ili sutkinje) izdavač tjednika »Lider« mora potpredsjedniku Sabora i zamjeniku predsjednika HDZ-a Milijanu Brkiću platiti 15 tisuća kuna s kamatama, jer sud drži da se »ne može radi ostvarivanja prava na informiranje ugrožavati tuđe pravo na dostojanstvo, ugled i čast«.

Na istom je sudu (sutkinja Jadranka Liović Merkaš) i bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović nepravomoćno dobio presudu protiv splitskog novinara i književnika Ante Tomića zbog teksta objavljenog u beogradskom tjedniku »NIN« »Jadi političkog minotaura«.

Sud je prihvatio Hasanbegovićeve tvrdnje po kojima se našao u stanju uznemirenosti, nesanice, izrugivanja prolaznika, zbog čega je jedno vrijeme izbjegavao odlaske na uobičajena mjesta, što su osjetili i članovi njegove obitelji.

Šampion po izgubljenim presudama u 2018. godini je očekivano tjednik »Novosti« koji najnovijoj savjetnici predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Mirjani Hrgi mora nepravomoćno platiti 48 tisuća kuna, jer joj je, prema presudi sutkinje Kolinde Kolar s Općinskog građanskog suda u Zagrebu, povrijedio ustavna prava objavivši kritički tekst o njezinom novinarskom radu.

Na istom sudu (sutkinja Dijana Mađerčić) isti tuženik nepravomoćno je dužan platiti bivšoj pripadnici 72. bojne Vojne policije iz Lore i sadašnjoj književnici Tanji Belobrajdić 35 tisuća kuna naknade zbog teksta Viktora Ivančića »Kolac balade«. Na istom sudu protiv istog tuženika sutkinja Martina Ivanković nepravomoćno je dodijelila 30 tisuća kuna supruzi Siniše Kovačića Andrijani zbog objavljene joj fotografije uz supruga.

Općinski sud u Splitu presudio je a Županijski u Zagrebu potvrdio da Jutarnji mora isplatiti 50 tisuća kuna splitskom sucu i članu DSV-a Nevenu Cambju zbog autoriziranog intervjua sa saborskim zastupnikom Nikolom Grmojom u kojem sudac Cambj nije ni spomenut.

Najava s HRT-a koji tuži HND i svoje novinare tražeći masne odštete govori da i u 2019. godini možemo očekivati sličnu praksu, a u skladu s tim i nominacije, samo ih nećemo imati gdje objaviti.
Zato, sretna vam nova cenzurirana godina!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.