Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1n
Sutra: 4° 4° 1n
23. siječnja 2020.
Izgubljeni premijer

kolumna BRANKO MIJIĆ: Plenki, sam na svijetu

snimio Davor Kovačević
snimio Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 17. srpanj 2019. u 13:46 2019-07-17T13:46:13+02:00

Potpuno izgubljeni premijer sakrio se ispod stola i pred novinare na Markovom trgu poslao kurira koji slovi kao potencijalni ministar vanjskih poslova, a ministra državne imovine časti imenom Gorana Granića! Lapsus linguae ili mentis, ali indikativan.

Jednog je jutra Plenki ustao vrlo rano. Nije mu se više spavalo pa se izvukao iz kreveta. Svuda je vladala tišina, ali on se nije bojao. Plenki se tiho odšulja kroz hodnik u sobu u kojoj su spavali Martina i Davor. Ali njihovi kreveti su bili prazni. Plenki se zapitao u čudu - gdje su Dalićka i Stier. Ipak se nije zabrinuo. Zavirio je još jednom u sobu i u kuhinju, ali nigdje nije bilo nikoga. Ni Pave, ni Lovre, ni Marije, ni Gorana, ni četiri ministra Mosta...

Poput Pale koji je sanjao da je sam na svijetu luta Andrej Plenković sablasno praznim hodnicima svog dvorca vlasti i otvara vrata u potrazi za vlastitim ministrima. Prvi znak da je nečija vladavina na sigurnom putu u propast, ministarska je bježanija nepogrešivo ugrađena u HDZ-ov DNK. Bivša premijerka Jadranka Kosor svjedočila je nakon izgubljenih izbora da joj se 90 posto ministara izgubilo na stepenicima »Lisinskog« dok su silazili u dvoranu priznati poraz. Goran Marić otišao je izbjegavši premijeru pogledati u oči i stisnuti ruku na oproštaju, ne sluteći da je njegova inscenacija u Novom Vinodolskom, ispred ruševne državne zgrade, hiperrealistična slika Hrvatske nakon trideset godina HDZ-a.

Potpuno izgubljeni premijer sakrio se ispod stola i pred novinare na Markovom trgu poslao kurira koji slovi kao potencijalni ministar vanjskih poslova, a ministra državne imovine časti imenom Gorana Granića! Lapsus linguae ili mentis, ali indikativan. Frka je samo manifestirao u kakvoj je frci njegov šef! A Plenkovića treba biti frka ne samo zbog ministara koji su otišli i koji moraju otići iz Vlade već zbog njihovih nasljednika! Oni su njegova noćna mora, jer ih nema na vidiku, deficitarni su poput kuhara i konobara usred turističke sezone! Plenkovićeva istina nije san, on je Pale sam na svijetu!

Ako je za ministra uprave uspio pronaći potpuno anonimnog Ivana Malenicu, 34-godišnjeg dekana Veleučilišta u Šibeniku, koji možda posjeduje stručnost, ali je politički nepismen pa najavljuje politiku kontinuiteta i suradnju s odstrijeljenim Kuščevićem, koga će dovesti umjesto Marije Pejčinović-Burić i Gorana Marića? Ili Milana Kujundžića, Tomislava Tolušića, Marka Pavića i Gabrijele Žalac kojih bi se vjerojatno vrlo radio riješio?

Plenković je ustuknuo u trenutku kada je shvatio da dvostruke konotacije njegove kadrovske politike nisu rekonstrukcija, već destrukcija Vlade jer oko njega nema više nikoga! Svi su pobjegli i sakrili se u mišje rupe njušeći da se poučak o tome kako HDZ ne smije biti talac niti jednog pojedinca počeo primjenjivati na njegovog autora! Plenković svoj autoritet nije gradio iz unutarstranačkog monolita, koji su već odavno nagrizle frakcionaške borbe, već je stožer njegove moći bio u Banskim dvorima. A sada se taj »headquarters« na Markovom trgu raspao, stihijski i u kaosu!

Sada bi prije svi u mornare nego u ministre! I Plenković se našao, a da se nije ni snašao u »lose-lose« situaciji. Dovede li »svoje«, anonimne kadrove bez prakse i autoriteta, poput Malenice, ionako tanka Vlada izgubit će na specifičnoj težini. Nakon (ne)uspješnog eksperimenta s Karlom Resslerom za Euorpski parlament, koji je bio njegov osobni izbor i favorit, bez obzira što su ga podržala sva stranačka tijela, unutarstranačka oporba je iznenada osnažila i postaje sve glasnija. Svoje predsjedničke ambicije više ne kriju ni Davor Ivo Stier, ni Miro Kovač, ni Ivan Domagoj Milošević, a javio se i Tomislav Karamarko željan povratka i rehabilitacije.

Nitko od formata i s pravim političkim ambicijama neće se odlučiti sjesti u ministarsku fotelju svjestan da za maksimalno godinu dana ne može ništa napraviti uoči izbora i da vezivanje za Plenkovića u ovom trenutku može biti sve samo ne mudar potez. Tako je Plenki zahvaljujući samom sebi postao Pale.

Samo što njegovo buđenje neće imati sretan završetak.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.